Theresa May az új brit miniszterelnök
Theresa May eddigi belügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.
2016. július 13. 21:21

Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Theresa May a 90 esztendős uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Elődje, David Cameron június 24-én jelentette be, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről és a Konzervatív Párt vezetői posztjáról, mivel a brit EU-tagságról előző nap tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Cameron a bennmaradásért kampányolt, és a kormány hivatalos ajánlása is az volt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Cameron ugyanakkor lehetővé tette, hogy miniszterei személyes véleményüket képviseljék a referendum kampányában. Ezzel többen éltek is. S nem pusztán a miniszterek: így tett Boris Johnson, London előző polgármestere, aki a Brexit-párt, vagyis a kilépést pártoló tábor egyik frontembere volt.

Cameron távozása után mindenki Johnsont tartotta egyöntetűen a legesélyesebb utódjelöltnek, ám az utolsó pillanatban a Brexit-kampány másik vezetője, Michael Gove igazságügyi miniszter ellene fordult, és – jóllehet korábban azt mondta, hogy nem pályázik a pártvezetői tisztségre – bejelentette, hogy indul az utódválasztási versengésben. Johnson ezután óriási meglepetésre közölte, hogy ő viszont így nem vesz részt a választási folyamatban.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója ilyen előzmények után nagy többséggel a hét elején Theresa Mayt választotta a párt új vezetőjévé.

David Cameron szerda este kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akinek hivatalosan is felajánlotta lemondását, egyben javasolta, hogy az uralkodó Theresa Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával.

Cameron után néhány perccel May is felkereste a királynőt, aki Cameron javaslatának megfelelően felkérte a kormányalakításra.

Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.

Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette: Theresa Maynek arra van felhatalmazása, hogy Angliát és Walest kivezesse az Európai Unióból, mivel az Egyesült Királyság e nemzeteiben voksolt a többség a kilépésre. A skótok többsége azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra szavazott, így Skóciára nem vonatkozik May többször hangoztatott kijelentése, hogy a Brexit Brexitet jelent – tette hozzá.

Sturgeon közölte, hogy a kialakult helyzetben a skót kormány „minden lehetőséget nyitva tart”.

A referendum óta a skót miniszterelnök több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az EU-ból.

Skóciában 2014 szeptemberében már rendeztek egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek többségbe.

Az 59 esztendős Theresa May az utóbbi négy évtized legidősebb új brit miniszterelnöke. James „Jim” Callaghan, aki a Munkáspárt képviseletében 1976-ban költözhetett be a Downing Streetre, 67 esztendősen lett kormányfő.

A 49 éves David Cameron ugyanakkor 121 éve a legfiatalabb távozó kormányfő: nála fiatalabban csak Archibald Primrose mondott le, 1895-ben, 48 évesen.

Cameron, aki 2010-ben 43 évesen lett miniszterelnök, csaknem 200 éve a legfiatalabb brit kormányfő volt: az eddigi rekordot Robert Banks Jenkinson, azaz Lord Liverpool tartja, aki 1812-ben 42 évesen lett miniszterelnök.

David Cameron a politikától ugyanakkor nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.

Családjával szerda este már nem is tért vissza a Downing Street-i rezidenciára, hanem egyenesen választókörzeti otthonába utazott.

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó