Kimentek a doberdói harctérre
A Lakitelek Népfőiskola, a lakiteleki Eötvös József Általános Iskola és a Keresztény Élet című hetilap szerkesztősége által meghirdetett történelmi vetélkedők helyezést elérő csapatai a sikeres szereplésük jutalmaként az első világháború egyik legvéresebb hadszínterét, az Isonzó folyó vidékét kereshették fel egy zarándoklat keretében az elmúlt héten.
2016. július 15. 10:00

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor, a zarándoklat vezetője elmondta, hogy a 10 legjobb eredményt elérő csapat és felkészítő tanáraik számára szerették volna közelebb hozni a magyar történelemben meghatározó jelentőségű események helyszíneit. A zarándoklattal emléket szerettek volna állítani az első világháború hőseinek és hősi halottainak.

A zarándokcsoportot a Doberdón fogadta Mara Cernic, Gorizia provincia (tartomány) alelnöke, aki az ott zajló első világháborúval kapcsolatos értékőrző munkát állította mondandója középpontjába. A kisebbségi, szlovén nemzetiségű politikus méltatta a térségben működő olasz és magyarországi civil szervezetek együttműködését, amely a történelmi emlékek gondozásában, megismertetésében, új emlékművek, emlékhelyek létrehozásában, közös programokban, kiállításokban ölt testet.

A zarándoklat szakmai programjának összeállítása önmagában is egy olasz és egy magyar egyesület, együttműködésének eredménye. A magyar részről a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke: Murányi Gábor és Csáki Béla az egyesület tagja volt a program szakmai vezetője, kísérője. A szegedi Meritum Egyesület tagsága egy évtizede járja az első világháború harctereit. Ennek keretében kerültek kapcsolatba olasz partnerükkel, a Gruppo Speleologico Carsico szervezetével, amely San Martino del Carso központtal magyar szempontból is fontos értékmentő és ismeretterjesztő munkát végez.

A diákok a zarándoklat során felkereshették az Isonzó felső folyása mentén a száz évvel ezelőtti magashegyi harcok helyszínét, a Kolovrat hegyet, ahol a helyreállított olasz állások találhatóak, míg az egykori Caporetto, a mai Kobarid, továbbá Tolminvilágháborús múzeumában a száz évvel ezelőtt használt haditechnikai eszközökkel, fegyverekkel és a magashegyi harc legfontosabb kellékeivel találkozhattak.

A szervezők egy teljes napot szenteltek a Doberdó megismerésének és a nevezetességek bejárásának. A Szent Mihály hegy magyar szempontból kiemelt fontosságú, hiszen a magyarországi kiegészítésű 20. honvéd hadosztály véres harcainak helyszíne. A fennsíkot védve nagyváradi, debreceni, budapesti és székesfehérvári ezredek harcoltak itt, a védők többsége mindvégig magyar volt. A csapat koszorút helyezett el a csúcson található olasz-magyar emlékműnél.

San Martino del Carso volt a Doberdón folyó harcok másik emblematikus helyszíne. A diákcsoport ellátogatott a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred egykori ezredparancsnokságának helyszínére és a Templomdombra is, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred itteni emlékművénél szintén letették az emlékezés koszorúját.

A zarándoklat során a diákok eljutottak Vizintinibe is, ahol koszorút helyeztek el a 2009-ben felavatott Magyar Kápolna falán, amelyet még az itt állomásozó magyar katonák kezdtek el építeni, befejezésére pedig csak kilencven évvel később került sor. A csoport itt előadást hallhatott a temetésekről, a front egészségügyi viszonyairól, valamint a háborús mindennapokról. A cerjei kilátó szlovén területen, a Fajti Hrib nevű hegyen kínál rendkívüli kilátást az Isonzó front déli szakaszára. A zarándokok számára a táj szépsége, a remek kilátás mellett azért is fontos volt ez a helyszín, mert sokak számára itt vált világossá a Doberdó stratégiai jelentősége és a védelemben betöltött kulcsfontosságú szerepe. A csoport tagjait lenyűgözte a Redipuglia-ban található olasz világháborús emlékhely monumentalitása, ahol több, mint százezer olasz katona alussza örök álmát. A nagy síremlékkel szemben a Szent Illés hegyen a száz évvel ezelőtt zajló harcok során itt használt ágyúk többsége adott bepillantást a korabeli haditechnikai eszközök sokszínűségébe. A diákok a túra zárásaként Fogliano-ban, a doberdói harcok osztrák-magyar halottainak gyűjtőtemetőjében zárta a napot.

Az Isonzó vidéke és ezen belül is a Doberdó a magyar történelem emblematikus helyszíne, a magyar katonák tízezrei harcoltak itt. A lakiteleki vetélkedők győztes csapatai rövid itteni tartózkodásuk alatt megismerhették az egykori harcok, valamint a magyar katonák hősi helytállásának helyszínét.

A zarándoklatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lakiteleki Népfőiskola támogatta.

Csáki Béla
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó