Kimentek a doberdói harctérre
A Lakitelek Népfőiskola, a lakiteleki Eötvös József Általános Iskola és a Keresztény Élet című hetilap szerkesztősége által meghirdetett történelmi vetélkedők helyezést elérő csapatai a sikeres szereplésük jutalmaként az első világháború egyik legvéresebb hadszínterét, az Isonzó folyó vidékét kereshették fel egy zarándoklat keretében az elmúlt héten.
2016. július 15. 10:00

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor, a zarándoklat vezetője elmondta, hogy a 10 legjobb eredményt elérő csapat és felkészítő tanáraik számára szerették volna közelebb hozni a magyar történelemben meghatározó jelentőségű események helyszíneit. A zarándoklattal emléket szerettek volna állítani az első világháború hőseinek és hősi halottainak.

A zarándokcsoportot a Doberdón fogadta Mara Cernic, Gorizia provincia (tartomány) alelnöke, aki az ott zajló első világháborúval kapcsolatos értékőrző munkát állította mondandója középpontjába. A kisebbségi, szlovén nemzetiségű politikus méltatta a térségben működő olasz és magyarországi civil szervezetek együttműködését, amely a történelmi emlékek gondozásában, megismertetésében, új emlékművek, emlékhelyek létrehozásában, közös programokban, kiállításokban ölt testet.

A zarándoklat szakmai programjának összeállítása önmagában is egy olasz és egy magyar egyesület, együttműködésének eredménye. A magyar részről a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke: Murányi Gábor és Csáki Béla az egyesület tagja volt a program szakmai vezetője, kísérője. A szegedi Meritum Egyesület tagsága egy évtizede járja az első világháború harctereit. Ennek keretében kerültek kapcsolatba olasz partnerükkel, a Gruppo Speleologico Carsico szervezetével, amely San Martino del Carso központtal magyar szempontból is fontos értékmentő és ismeretterjesztő munkát végez.

A diákok a zarándoklat során felkereshették az Isonzó felső folyása mentén a száz évvel ezelőtti magashegyi harcok helyszínét, a Kolovrat hegyet, ahol a helyreállított olasz állások találhatóak, míg az egykori Caporetto, a mai Kobarid, továbbá Tolminvilágháborús múzeumában a száz évvel ezelőtt használt haditechnikai eszközökkel, fegyverekkel és a magashegyi harc legfontosabb kellékeivel találkozhattak.

A szervezők egy teljes napot szenteltek a Doberdó megismerésének és a nevezetességek bejárásának. A Szent Mihály hegy magyar szempontból kiemelt fontosságú, hiszen a magyarországi kiegészítésű 20. honvéd hadosztály véres harcainak helyszíne. A fennsíkot védve nagyváradi, debreceni, budapesti és székesfehérvári ezredek harcoltak itt, a védők többsége mindvégig magyar volt. A csapat koszorút helyezett el a csúcson található olasz-magyar emlékműnél.

San Martino del Carso volt a Doberdón folyó harcok másik emblematikus helyszíne. A diákcsoport ellátogatott a cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred egykori ezredparancsnokságának helyszínére és a Templomdombra is, ahol a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred itteni emlékművénél szintén letették az emlékezés koszorúját.

A zarándoklat során a diákok eljutottak Vizintinibe is, ahol koszorút helyeztek el a 2009-ben felavatott Magyar Kápolna falán, amelyet még az itt állomásozó magyar katonák kezdtek el építeni, befejezésére pedig csak kilencven évvel később került sor. A csoport itt előadást hallhatott a temetésekről, a front egészségügyi viszonyairól, valamint a háborús mindennapokról. A cerjei kilátó szlovén területen, a Fajti Hrib nevű hegyen kínál rendkívüli kilátást az Isonzó front déli szakaszára. A zarándokok számára a táj szépsége, a remek kilátás mellett azért is fontos volt ez a helyszín, mert sokak számára itt vált világossá a Doberdó stratégiai jelentősége és a védelemben betöltött kulcsfontosságú szerepe. A csoport tagjait lenyűgözte a Redipuglia-ban található olasz világháborús emlékhely monumentalitása, ahol több, mint százezer olasz katona alussza örök álmát. A nagy síremlékkel szemben a Szent Illés hegyen a száz évvel ezelőtt zajló harcok során itt használt ágyúk többsége adott bepillantást a korabeli haditechnikai eszközök sokszínűségébe. A diákok a túra zárásaként Fogliano-ban, a doberdói harcok osztrák-magyar halottainak gyűjtőtemetőjében zárta a napot.

Az Isonzó vidéke és ezen belül is a Doberdó a magyar történelem emblematikus helyszíne, a magyar katonák tízezrei harcoltak itt. A lakiteleki vetélkedők győztes csapatai rövid itteni tartózkodásuk alatt megismerhették az egykori harcok, valamint a magyar katonák hősi helytállásának helyszínét.

A zarándoklatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lakiteleki Népfőiskola támogatta.

Csáki Béla
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó