Az elmúlt évtized súlyos terrorcselekményei Európában
Nizzában egy tunéziai származású férfi belehajtott a tömegbe. Nyolcvannégy halott, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesült.
2016. július 15. 09:32

2004. március 11., SPANYOLORSZÁG: Tíz pokolgép robbant Madrid pályaudvarain, Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozatában 192 ember vesztette életét. A terrorcselekményekért az al-Kaida iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az Európai Parlament határozata értelmében március 11. a terrorizmus áldozatainak európai emléknapja.

2005. július 7., NAGY-BRITANNIA: Londonban 56 halálos áldozatot követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán és egy városi buszon, a felelősséget az al-Kaida terrorhálózat vállalta.

2006. augusztus 21., OROSZORSZÁG: Moszkva egyik piacán robbantásos merényletet követtek el, melynek következtében 10 ember meghalt.

2008. július 27., TÖRÖKORSZÁG: Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, a robbantások következtében 13 ember életét vesztette.

2009. november 29., OROSZORSZÁG: Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, a merénylet 26 áldozatot követelt.

2010. március 29., OROSZORSZÁG: Öngyilkos csecsen merénylők robbantásos merényletet követtek el két moszkvai metróállomáson, a támadásban 40 ember meghalt.

2011. január 24., OROSZORSZÁG: A moszkvai Domogyedovói repülőtéren öngyilkos merénylet következtében 37 ember vesztette életét.

2011. április 11., FEHÉROROSZORSZÁG: A minszki metró egyik állomásán 13-an vesztették életüket, amikor távirányítású pokolgép robbant fel.

2011. július 22., NORVÉGIA: Oslóban, a miniszterelnökség épülete előtt autóba rejtett pokolgépet robbantott egy 32 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi, aki röviddel később Utoya szigetén, a kormányzó párt ifjúsági szekciójának nyári táborában kezdett lövöldözni. A két merényletben összesen 77-en haltak meg.

2012. március 11-19., FRANCIAORSZÁG: Egy algériai származású férfi, az al-Kaida tagja március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a Toulouse és Montauban városában, majd 19-én három gyermeket és egy rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt.

2012. július 18., BULGÁRIA: A burgaszi repülőtéren öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy izraeli turistákat szállító buszon, a robbantásban öt izraeli és a bolgár buszvezető vesztette életét.

2014. május 24., BELGIUM: Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A francia tettes korábban Szíriában, egy iszlamista szervezetben harcolt, ő volt az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.

2015. január 7., FRANCIAORSZÁG: A Charlie Hebdo szatirikus újság párizsi székházában egy algériai származású, az al-Kaidával kapcsolatban álló testvérpár 12 embert lőtt agyon. Január 8-án egy mali származású harmadik iszlamista terrorista Párizsban lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, másnap egy kóser kiskereskedésben négy embert ölt meg. Mindhárom terroristával 9-én végeztek a kommandósok.

2015. november 13., FRANCIAORSZÁG: Párizsban hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadást, a 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A 2004-es madridi merénylet óta legsúlyosabb európai terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A merénylők, második generációs francia, illetve belga állampolgárok végeztek magukkal, vagy a kommandósok lőtték le őket.

2016. január 12., TÖRÖKORSZÁG: Isztambul egyik központi terén 11 ember, köztük több török halt meg, amikor egy szíriai származású öngyilkos merénylő felrobbantotta magát.

2016. március 22., BELGIUM: Kettős robbantás hajtottak végre az Iszlám Államhoz tartozó dzsihadisták a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd egy metróállomáson. A terrorcselekménynek 32 halálos áldozatuk volt.

2016. június 28., TÖRÖKORSZÁG: Az isztambuli Atatürk repülőtéren három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló öngyilkos merénylő nyitott tüzet az utasokra, majd felrobbantották magukat, a terrorcselekmény 45 halálos áldozatot követelt.

mtva
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó