Háborúban állnak a radikális iszlámmal
A nizzai terrortámadás elkövetőjének – „ ilyen vagy olyan módon” – köze volt a radikális iszlámhoz – jelentette ki pénteken Manuel Valls francia miniszterelnök a France 2 francia televíziócsatorna esti hírműsorában.
2016. július 16. 08:27

Valls leszögezte: „Igen, ez egy terrorista cselekmény volt, és meglátjuk, milyen szálak kötötték terrorista szervezetekhez”.

Hozzátette: „Meggyőződésem, hogy meg fogjuk nyerni a háborút a terrorizmus és a radikális iszlám ellen”. Ugyanakkor figyelmeztetett a további támadások lehetőségére.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők nem követtek el mulasztást a nizzai támadással kapcsolatban, a biztonsági készültség ugyanolyan volt, mint a európai labdarúgó bajnokság idején.

Korábban az M6 francia tévécsatorna azt állította: hogy bár a gépjárműforgalom előtt le volt zárva nizzai gázolásos terrortámadás helyszíne, a Promenade des Anglais sétány, a biztonsági szolgálat mégis beengedte a teherautót, a merénylő ugyanis azt állította, hogy jégkrémet szállít.

Valls nyilatkozatától eltérően Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter ugyanakkor azt közölte: egyelőre nem tudják megerősíteni a hatóságok, hogy a támadó indítéka összefüggésben lenne a radikális iszlámmal.

A belügyminiszter emlékeztetett: a merénylő, a tunéziai állampolgárságú MohamedLahouaiej Bouhlel ismeretlen volt a hírszerzés előtt, így az sem volt ismert, hogy köze lett volna a radikális iszlámhoz. Cazeneuve nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a támadó indítéka a dzsihadizmussal lett volna összefüggésben.

A tartózkodási engedéllyel Franciaországban élő férfit szomszédjai „magányos, csendes” emberként írták le, aki nem nézett ki mélyen vallásosnak, gyakran járt rövid nadrágban, szeretett táncolni, és kedvelte a nőket. Emellett úgy tudták, hogy az utóbbi időben depresszióban szenvedett, és időnként eléggé agresszívan viselkedett, ráadásul állandóan anyagi gondjai voltak.

EURÓPA SZÍVÉBEN A TERROR RÉGI-ÚJ FORMÁJA

Szakértői nyilatkozatok szerint egy jól ismert közel-keleti technikát alkalmazott a nizzai mészáros azzal, hogy egy teherautóval gázolt bele az ünneplő tömegbe. A CNN által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő – Peter Bergen – szerint paradigmaváltás történt a nemzetközi terrorizmus kapcsán, mivel eddig többnyire csak a Közel-Keleten alkalmazták a teherautókat és az egyéb nagy méretű járműveket a civil lakosság ellen.

NYOLCVANNÁL IS TÖBB ÁLDOZATA VAN A NIZZAI TERRORTÁMADÁSNAK

Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a Nizzában csütörtök este történt teherautós terrortámadásnak. Franciaországban három hónappal meghosszabbították a tavaly novemberben bevezetett szükségállapotot. A tunéziai származású támadót lelőtték , a teherautóban fegyvereket, gránátokat találtak. A külügy egy magyar sérültől tud.

MEGEMLÉKEZÉST TARTOTTAK A BUDAPESTI FRANCIA NAGYKÖVETSÉG ÉPÜLETÉNÉL

Virágokat, mécseseket helyeztek el a nizzai terror áldozataira emlékezve a magyar fővárosban, a Lendvay utcában található Francia Nagykövetség épülete előtt, ahová folyamatosan érkeznek az emberek.

Arról már korábban döntés született, hogy a magyarországi francia érdekeltségek őrzését, biztosítását megerősíti a rendőrség, valamint a hazai tömegrendezvények védelmét is fokozzák.

MTI nyomán
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó