Elsöprő kormánypárti fölény
Ha most rendeznék a parlamenti választásokat, akkor a Fidesz–KDNP szinte biztosan abszolút többséget szerezne – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből.
2016. július 19. 12:23

A júniusi felmérések alapján készített havi összesítéshez öt intézet: a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián adatait használták fel a honlap munkatársai. A közvélemény-kutatóknál a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 44,8 százalék volt. Második helyen a Jobbik állt 20 százalékkal, a harmadik helyen pedig az MSZP végzett 16 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8,2, az LMP 5, az Együtt 1,6, míg a Párbeszéd Magyarországért 0,2 százalékot ért volna el.

A becslést úgy készítették el, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) eredményeit összeadták (26 százalék), mivel a jelenlegi támogatottságuk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki. A modell készítői megjegyezték, hogy a baloldal pártjai­nak külön indulása politikai öngyilkosság lenne a részükről. Mandátumokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a 199 országgyűlési képviselői helyből a Fidesz–KDNP 126, a közös baloldal 39, a Jobbik 28, míg az LMP hat mandátumot szerezne az új parlamentben.

A közvetlenül választott képviselők esetében még látványosabb a baloldal gyengesége, a mandátumbecslés szerint csupán hat körzetben van jelenleg biztos győzelmi esélye a baloldalnak. Ami az egyéni körzetek győztesei­nek területi megoszlását illeti, vidéken csak a szegedi körzetben nyerne nagy valószínűséggel mandátumot a baloldal jelöltje, az összes többi egyéni körzetet a Fidesz–KDNP jelöltjei nyernék el. A 18 egyéni mandátummal bíró Budapesten is csupán öt egyéni hely lenne biztos a baloldali összefogás indulóinak.

A baloldal válságos helyzetét jól mutatja, hogy a Fideszről tíz éve, 2006-ban jelent meg az utolsó olyan felmérés, amiben a második helyen állt az az MSZP mögött.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó