Elsöprő kormánypárti fölény
Ha most rendeznék a parlamenti választásokat, akkor a Fidesz–KDNP szinte biztosan abszolút többséget szerezne – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből.
2016. július 19. 12:23

A júniusi felmérések alapján készített havi összesítéshez öt intézet: a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián adatait használták fel a honlap munkatársai. A közvélemény-kutatóknál a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 44,8 százalék volt. Második helyen a Jobbik állt 20 százalékkal, a harmadik helyen pedig az MSZP végzett 16 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8,2, az LMP 5, az Együtt 1,6, míg a Párbeszéd Magyarországért 0,2 százalékot ért volna el.

A becslést úgy készítették el, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) eredményeit összeadták (26 százalék), mivel a jelenlegi támogatottságuk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki. A modell készítői megjegyezték, hogy a baloldal pártjai­nak külön indulása politikai öngyilkosság lenne a részükről. Mandátumokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a 199 országgyűlési képviselői helyből a Fidesz–KDNP 126, a közös baloldal 39, a Jobbik 28, míg az LMP hat mandátumot szerezne az új parlamentben.

A közvetlenül választott képviselők esetében még látványosabb a baloldal gyengesége, a mandátumbecslés szerint csupán hat körzetben van jelenleg biztos győzelmi esélye a baloldalnak. Ami az egyéni körzetek győztesei­nek területi megoszlását illeti, vidéken csak a szegedi körzetben nyerne nagy valószínűséggel mandátumot a baloldal jelöltje, az összes többi egyéni körzetet a Fidesz–KDNP jelöltjei nyernék el. A 18 egyéni mandátummal bíró Budapesten is csupán öt egyéni hely lenne biztos a baloldali összefogás indulóinak.

A baloldal válságos helyzetét jól mutatja, hogy a Fideszről tíz éve, 2006-ban jelent meg az utolsó olyan felmérés, amiben a második helyen állt az az MSZP mögött.

magyaridok.hu
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó