Elsöprő kormánypárti fölény
Ha most rendeznék a parlamenti választásokat, akkor a Fidesz–KDNP szinte biztosan abszolút többséget szerezne – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből.
2016. július 19. 12:23

A júniusi felmérések alapján készített havi összesítéshez öt intézet: a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián adatait használták fel a honlap munkatársai. A közvélemény-kutatóknál a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 44,8 százalék volt. Második helyen a Jobbik állt 20 százalékkal, a harmadik helyen pedig az MSZP végzett 16 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8,2, az LMP 5, az Együtt 1,6, míg a Párbeszéd Magyarországért 0,2 százalékot ért volna el.

A becslést úgy készítették el, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) eredményeit összeadták (26 százalék), mivel a jelenlegi támogatottságuk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki. A modell készítői megjegyezték, hogy a baloldal pártjai­nak külön indulása politikai öngyilkosság lenne a részükről. Mandátumokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a 199 országgyűlési képviselői helyből a Fidesz–KDNP 126, a közös baloldal 39, a Jobbik 28, míg az LMP hat mandátumot szerezne az új parlamentben.

A közvetlenül választott képviselők esetében még látványosabb a baloldal gyengesége, a mandátumbecslés szerint csupán hat körzetben van jelenleg biztos győzelmi esélye a baloldalnak. Ami az egyéni körzetek győztesei­nek területi megoszlását illeti, vidéken csak a szegedi körzetben nyerne nagy valószínűséggel mandátumot a baloldal jelöltje, az összes többi egyéni körzetet a Fidesz–KDNP jelöltjei nyernék el. A 18 egyéni mandátummal bíró Budapesten is csupán öt egyéni hely lenne biztos a baloldali összefogás indulóinak.

A baloldal válságos helyzetét jól mutatja, hogy a Fideszről tíz éve, 2006-ban jelent meg az utolsó olyan felmérés, amiben a második helyen állt az az MSZP mögött.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó