Elsöprő kormánypárti fölény
Ha most rendeznék a parlamenti választásokat, akkor a Fidesz–KDNP szinte biztosan abszolút többséget szerezne – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből.
2016. július 19. 12:23

A júniusi felmérések alapján készített havi összesítéshez öt intézet: a Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián adatait használták fel a honlap munkatársai. A közvélemény-kutatóknál a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 44,8 százalék volt. Második helyen a Jobbik állt 20 százalékkal, a harmadik helyen pedig az MSZP végzett 16 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 8,2, az LMP 5, az Együtt 1,6, míg a Párbeszéd Magyarországért 0,2 százalékot ért volna el.

A becslést úgy készítették el, hogy a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM) eredményeit összeadták (26 százalék), mivel a jelenlegi támogatottságuk alapján nem tűnik valószínűnek, hogy a 2018-as választásnak külön-külön futnának neki. A modell készítői megjegyezték, hogy a baloldal pártjai­nak külön indulása politikai öngyilkosság lenne a részükről. Mandátumokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a 199 országgyűlési képviselői helyből a Fidesz–KDNP 126, a közös baloldal 39, a Jobbik 28, míg az LMP hat mandátumot szerezne az új parlamentben.

A közvetlenül választott képviselők esetében még látványosabb a baloldal gyengesége, a mandátumbecslés szerint csupán hat körzetben van jelenleg biztos győzelmi esélye a baloldalnak. Ami az egyéni körzetek győztesei­nek területi megoszlását illeti, vidéken csak a szegedi körzetben nyerne nagy valószínűséggel mandátumot a baloldal jelöltje, az összes többi egyéni körzetet a Fidesz–KDNP jelöltjei nyernék el. A 18 egyéni mandátummal bíró Budapesten is csupán öt egyéni hely lenne biztos a baloldali összefogás indulóinak.

A baloldal válságos helyzetét jól mutatja, hogy a Fideszről tíz éve, 2006-ban jelent meg az utolsó olyan felmérés, amiben a második helyen állt az az MSZP mögött.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Hungarikum: alap a büszkeségre
  A hungarikumok bűszkévé teszik a magyar embereket. V. Németh Zsoltnak, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • A morális talapzat elporladt
  Ha egy dán templom elé kiírhatják azt, hogy „Nincs Isten, csak Allah!”, és azt mondhatják a dánoknak, hogy „Ti egy kihaló fajta vagytok!”, akkor nyilvánvaló a veszély. És bárcsak egyedi esetről beszélhetnénk!
MTI Hírfelhasználó