A kormány elutasítja Lauder vádjait
Magyarországot nevezte Európa legantiszemitább országának a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnöke.
2016. július 20. 08:38

Megalapozatlanul vádolja Magyarországot antiszemitizmussal Ronald S. Lauder – nyilatkozta a Magyar Időknek Latorcai Csaba államtitkár. Heisler András, a Mazsihisz elnöke Laudernek írt levelében megvédte a magyar kormányt. Mint fogalmazott: a Zsidó Világkongresszus elnökét vélhetően félretájékoztatták. Lauder korábban is tett hasonló kijelentéseket.

Minden ténybeli alapot nélkülöznek Ronald S. Lauder kijelentései – így rea­gált a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnökének nyilatkozatára Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint az Observerben megjelent állásfoglalás nem más, mint egy üres rágalomhalom, amit a leghatározottabban vissza kell utasítani.

Ronald S. Lauder a brit lapnak azt nyilatkozta: egész Európában Magyarország a legbántóbb. – Elkezdtek Horthy-szobrokat is felállítani, aki ugye náci volt. Még az alaptörvényükben is megváltoztatták a szövegezést, amelyből így kikerült a holokauszt szó – vélekedett hazánkról a ZSVK első embere. Lauder nem először vádolja nácizmussal hazánkat, 2013-ban egy német lapban azt írta, hogy Magyarország veszélyes, antiszemita és romaellenes úton jár.

Mint a Süddeutsche Zeitung című újságban fogalmazott: Orbán Viktor második kormányzati ciklusában folytatott tevékenysége alapján úgy tűnik, hogy a demokráciáért és a polgári jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem harcosából a magyar nacionalizmus vezető ideológusa lett. Magyarországot pedig szerinte külföldön idegenellenes és egyre inkább antiszemita országként érzékelik. Lauder lenácizta korábban Budai Gyula volt kormánybiztost is.

A ZSVK első emberének Observer-beli nyilatkozata kapcsán Latorcai Csaba kiemelte azt is: miközben Franciaországból és Nagy-Britanniából az egyre nehezebb körülmények miatt tömegesen vándorolnak ki a zsidó polgárok, Magyarországon gyakorlatilag a zsidó kultúra a reneszánszát éli, a kormány pedig azon van, hogy mindenki biztonságban legyen ebben az országban.

A hazánkat rágalmazó Lauder-nyilatkozatot Heisler András is bírálta. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a világkongresszusnak írt levelében úgy fogalmazott, hogy vélhetően újságírói manipuláció vagy téves tanácsadói információk alapján lehetett a magyarországi zsidóság helyzetére vonatkozóan nem valós megállapításokat tenni. Heisler, aki egyben a ZSVK alelnöke is, hangsúlyozta: a magyar kormány és a zsidó szervezetek között jelenleg konstruktív együttműködés folyik. Emlékezetpolitikai kérdésekben – tette hozzá – vannak nézeteltérések a kabinet és a szervezet között, de Európa egyik legnagyobb közösségeként a magyarországi zsidók biztonságban érzik magukat hazájukban.

Arra kérte a nemzetközi zsidó szervezet vezetését, hogy a magyarországi zsidósággal és az antiszemitizmussal kapcsolatos hiteles információkért mindig közvetlenül a Mazsihiszhez forduljanak, egyben felajánlotta a Zsidó Világkongresszusnak a hazai szervezet további együttműködését a világ zsidósága érdekében végzett rendkívül fontos munkához. Heisler egyébként korábban is hasonló szellemben nyilatkozott. Noha a vidéki zsidóságot a háború szinte teljesen felszámolta, Magyarországon, Budapesten virágzó zsidó élet van. Rengeteg szervezet működik, öt zsidó felekezet létezik, és ezek mind szabadon dolgozhatnak – mondta.

Lauder szavaira Schiffer András is reagált Facebook-oldalán. Az LMP volt társelnöke cáfolta a világkongresszusi vezető nyilatkozatát. Szerinte a Jobbik nem náci párt, bár vannak vele problémák, Magyarországon pedig nem állítanak Horty-szobrokat, miközben az alkotmányból azért nem vehették ki a holokauszt szót, mert soha nem volt benne. A volt országgyűlési képviselő kiemelte: „Soha nem értettem, miért gondolja bárki azt a tengerentúlról, hogy bármiféle értelme van rosszindulatú baromságokat összehordania Magyarországról. Túl azon, hogy a szélsőjobb számára szolgáltat gyúanyagot” – tette hozzá.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke lapunknak azt nyilatkozta: Lauder nyilatkozatában pontatlanságok vannak, ez azonban nem menti fel a Fideszt radikális, jobboldali populizmusának felelőssége alól. Szakály Sándor numerus clausus-ügyi történelemhamisítása vagy háborús bűnösök felmagasztalása nagyobb bűn, mint amikre Lauder utalt pontatlan nyilatkozatában.

Meghiúsult terv

Ronald S. Lauder érdekelt volt a sukorói kaszinóberuházásban, amely azért nem valósult meg, mert egy jogszabályellenes termőföldügyletre alapult. A Fejér megyei ügyészség hivatalból indított eljárást az ügyben. Az állami koncessziót nyert beruházási társaság az általa vállalt határidőre nem tudta máshol felépíteni a kaszinót, így meghiúsult a szerződése. Az állam a be nem tartott vállalások miatt kötbért követelt a fejlesztőtől. A beruházás elmaradása miatt a világszervezet elnöke 100 milliárd forintos pert indított az állam ellen, amelyet arra a jogi érvelésre épített fel, hogy az ő üzleti elképzelése bukásának az egyedüli oka az antiszemitizmus volt. Ezt az Egyesült Államokban az illetékes bíróság nem fogadta el, azt állapították meg, hogy a magyar állam nem diszkriminatívan járt el, a többi jogi vitában nem született döntés. Lauder napjainkban a Herczog Mór Lipót-gyűjtemény tulajdonjoga kapcsán az örökösök érdekeit képviseli. A per tárgya a több magyarországi múzeumban található, több száz darabos műkincsgyűjtemény visszajuttatása az Amerikában élő Herczog-örökösökhöz, illetve az ő kárpótlásuk. A gyűjtemény értéke több száz milliárd forint. Az Amerikában folyó per pedig most újabb fejezetéhez érkezett. A Washington District Court of Columbia bíróság idén március 14-én hozott ítélete arról szólt, hogy a magyar államnak a perben érdemi tárgyalásba kell bocsátkoznia.

magyaridok.hu