A kormány elutasítja Lauder vádjait
Magyarországot nevezte Európa legantiszemitább országának a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnöke.
2016. július 20. 08:38

Megalapozatlanul vádolja Magyarországot antiszemitizmussal Ronald S. Lauder – nyilatkozta a Magyar Időknek Latorcai Csaba államtitkár. Heisler András, a Mazsihisz elnöke Laudernek írt levelében megvédte a magyar kormányt. Mint fogalmazott: a Zsidó Világkongresszus elnökét vélhetően félretájékoztatták. Lauder korábban is tett hasonló kijelentéseket.

Minden ténybeli alapot nélkülöznek Ronald S. Lauder kijelentései – így rea­gált a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) elnökének nyilatkozatára Latorcai Csaba. A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint az Observerben megjelent állásfoglalás nem más, mint egy üres rágalomhalom, amit a leghatározottabban vissza kell utasítani.

Ronald S. Lauder a brit lapnak azt nyilatkozta: egész Európában Magyarország a legbántóbb. – Elkezdtek Horthy-szobrokat is felállítani, aki ugye náci volt. Még az alaptörvényükben is megváltoztatták a szövegezést, amelyből így kikerült a holokauszt szó – vélekedett hazánkról a ZSVK első embere. Lauder nem először vádolja nácizmussal hazánkat, 2013-ban egy német lapban azt írta, hogy Magyarország veszélyes, antiszemita és romaellenes úton jár.

Mint a Süddeutsche Zeitung című újságban fogalmazott: Orbán Viktor második kormányzati ciklusában folytatott tevékenysége alapján úgy tűnik, hogy a demokráciáért és a polgári jogok érvényesüléséért folytatott küzdelem harcosából a magyar nacionalizmus vezető ideológusa lett. Magyarországot pedig szerinte külföldön idegenellenes és egyre inkább antiszemita országként érzékelik. Lauder lenácizta korábban Budai Gyula volt kormánybiztost is.

A ZSVK első emberének Observer-beli nyilatkozata kapcsán Latorcai Csaba kiemelte azt is: miközben Franciaországból és Nagy-Britanniából az egyre nehezebb körülmények miatt tömegesen vándorolnak ki a zsidó polgárok, Magyarországon gyakorlatilag a zsidó kultúra a reneszánszát éli, a kormány pedig azon van, hogy mindenki biztonságban legyen ebben az országban.

A hazánkat rágalmazó Lauder-nyilatkozatot Heisler András is bírálta. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a világkongresszusnak írt levelében úgy fogalmazott, hogy vélhetően újságírói manipuláció vagy téves tanácsadói információk alapján lehetett a magyarországi zsidóság helyzetére vonatkozóan nem valós megállapításokat tenni. Heisler, aki egyben a ZSVK alelnöke is, hangsúlyozta: a magyar kormány és a zsidó szervezetek között jelenleg konstruktív együttműködés folyik. Emlékezetpolitikai kérdésekben – tette hozzá – vannak nézeteltérések a kabinet és a szervezet között, de Európa egyik legnagyobb közösségeként a magyarországi zsidók biztonságban érzik magukat hazájukban.

Arra kérte a nemzetközi zsidó szervezet vezetését, hogy a magyarországi zsidósággal és az antiszemitizmussal kapcsolatos hiteles információkért mindig közvetlenül a Mazsihiszhez forduljanak, egyben felajánlotta a Zsidó Világkongresszusnak a hazai szervezet további együttműködését a világ zsidósága érdekében végzett rendkívül fontos munkához. Heisler egyébként korábban is hasonló szellemben nyilatkozott. Noha a vidéki zsidóságot a háború szinte teljesen felszámolta, Magyarországon, Budapesten virágzó zsidó élet van. Rengeteg szervezet működik, öt zsidó felekezet létezik, és ezek mind szabadon dolgozhatnak – mondta.

Lauder szavaira Schiffer András is reagált Facebook-oldalán. Az LMP volt társelnöke cáfolta a világkongresszusi vezető nyilatkozatát. Szerinte a Jobbik nem náci párt, bár vannak vele problémák, Magyarországon pedig nem állítanak Horty-szobrokat, miközben az alkotmányból azért nem vehették ki a holokauszt szót, mert soha nem volt benne. A volt országgyűlési képviselő kiemelte: „Soha nem értettem, miért gondolja bárki azt a tengerentúlról, hogy bármiféle értelme van rosszindulatú baromságokat összehordania Magyarországról. Túl azon, hogy a szélsőjobb számára szolgáltat gyúanyagot” – tette hozzá.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke lapunknak azt nyilatkozta: Lauder nyilatkozatában pontatlanságok vannak, ez azonban nem menti fel a Fideszt radikális, jobboldali populizmusának felelőssége alól. Szakály Sándor numerus clausus-ügyi történelemhamisítása vagy háborús bűnösök felmagasztalása nagyobb bűn, mint amikre Lauder utalt pontatlan nyilatkozatában.

Meghiúsult terv

Ronald S. Lauder érdekelt volt a sukorói kaszinóberuházásban, amely azért nem valósult meg, mert egy jogszabályellenes termőföldügyletre alapult. A Fejér megyei ügyészség hivatalból indított eljárást az ügyben. Az állami koncessziót nyert beruházási társaság az általa vállalt határidőre nem tudta máshol felépíteni a kaszinót, így meghiúsult a szerződése. Az állam a be nem tartott vállalások miatt kötbért követelt a fejlesztőtől. A beruházás elmaradása miatt a világszervezet elnöke 100 milliárd forintos pert indított az állam ellen, amelyet arra a jogi érvelésre épített fel, hogy az ő üzleti elképzelése bukásának az egyedüli oka az antiszemitizmus volt. Ezt az Egyesült Államokban az illetékes bíróság nem fogadta el, azt állapították meg, hogy a magyar állam nem diszkriminatívan járt el, a többi jogi vitában nem született döntés. Lauder napjainkban a Herczog Mór Lipót-gyűjtemény tulajdonjoga kapcsán az örökösök érdekeit képviseli. A per tárgya a több magyarországi múzeumban található, több száz darabos műkincsgyűjtemény visszajuttatása az Amerikában élő Herczog-örökösökhöz, illetve az ő kárpótlásuk. A gyűjtemény értéke több száz milliárd forint. Az Amerikában folyó per pedig most újabb fejezetéhez érkezett. A Washington District Court of Columbia bíróság idén március 14-én hozott ítélete arról szólt, hogy a magyar államnak a perben érdemi tárgyalásba kell bocsátkoznia.

magyaridok.hu
  • Deák: Gyurcsány politikai strómanja Karácsony
    Belsős információk alapján ma már sok baloldali politikus megbánta, hogy belementek az előválasztásba, hiszen egy sima aláírásgyűjtéssel is megcsinálhatták volna az adatgyűjtést, nem kellett volna ekkora felhajtás hozzá – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel politikai elemző.
  • Még mindig nyomoz a NAV a Momentumnál
    A mai napig nem sikerült tisztáznia magát a Momentumnak, amellyel szemben a NAV még 2019 telén indított nyomozást költségvetési csalás gyanújával. A párt a 2018-as kampányra kapott több mint ötszázmillió forintos állami támogatással, azaz közpénzzel nem tudott elszámolni.
  • Államfőnk a családok védelméről beszélgetett a pápával
    A köztársasági elnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában zajlott beszélgetésről elmondta, ez volt az ötödik alkalom, hogy találkozott a szentatyával, és a harmadik olyan találkozó, ahol hosszabb tárgyalást tudtak folytatni.
MTI Hírfelhasználó