Orbán: az EU elvesztette globális szerepét
Az Európai Unió elveszítette globális szerepét az Egyesült Királyság kiválásával - jelentette ki Orbán Viktor Varsóban a Visegrádi 4-ek csúcstalálkozóján.
Utoljára frissítve: 2016. július 21. 14:24
2016. július 21. 13:19

 

A magyar miniszterelnök azt mondta: erről leginkább a migrációs válságra adott rossz válaszok tehetnek. Hangsúlyozta: az Európai Bizottság nem beszél őszintén és tisztán ebben a kérdésben.

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kormányfőinek csütörtökön Varsóban tartott csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

A lehető legrosszabb válaszok

Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, és minősült vissza regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tenni az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson.

A csúcs megteremtette a V4-ek közös európai programjának alapját

A csütörtöki visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, a kormányfői csúcsot lezáró közös sajtóértekezleten.

A kezdő lépést megtettük

Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között – tette hozzá Orbán. A csütörtöki csúcson arról egyeztettek, hogy ezt a jövőt, ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban – mondta. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, “de a kezdő lépést megtettük” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szydlo: az EU ma nem teljesíti az európaiak elvárásait

Az intézményesített Európai Unió ma nem teljesíti az európaiak elvárásait, a brit kilépésről szóló népszavazás után ezért Európában új megvitatandó kérdéskört kell nyitni - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozóját követő varsói sajtótájékoztatón.

"Az Európai Unió (EU) érték az európaiak számára, melyet őrizni kell, de változtatni is kell rajta" - hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, a brit népszavazás eredménye lehetőséget jelent az EU működésének megváltoztatására úgy, hogy "jobban vegye figyelembe a szuverén nemzeti parlamentek döntéseit, és kevésbé foglalkozzon saját intézményes működésének kérdéseivel".

A megbeszélést Szydlo az Európai Tanács szeptember 15-én esedékes, a Brexit utáni helyzetnek szánt pozsonyi informális ülésének előzményeként minősítette, a visegrádi csoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közös álláspontját egyeztették ezzel kapcsolatban.

Fico: a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelem terén

A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő Varsóban, a visegrádi országok kormányfőinek csúcstalálkozóját lezáró közös sajtóértekezleten csütörtökön.

Robert Fico a migránsválsággal összefüggésben helyezte kilátásba a Magyarországnak a határvédelemben nyújtandó további szlovák segítséget, rámutatva: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

A szlovák kormányfő a migránsválsággal kapcsolatban, a bevándorlással járó biztonsági kockázatok növekedésére utalva úgy vélekedett, hogy a veszélyekről végre nyíltan kellene beszélni.

Sobotka reményei szerint az EU a pozsonyi csúcstalálkozó révén emberibb arculatot kap

Csehország azt várja az Európai Unió szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozójától, hogy olyan döntések születnek, amelyek nyomán az EU emberibb arculatot kap - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csütörtöki varsói tanácskozása utáni sajtótájékoztatón.

A pozsonyi csúcson az Európai Unióból csak 27 tagország vezetői lesznek jelen, az Egyesült Királyság, amelynek polgárai a június 23-i népszavazáson megszavazták az unióból való kilépést, nem vesz részt a találkozón.

"Egyetértettünk abban, hogy a pozsonyi csúcsnak pozitív változásokról szóló találkozónak kell lennie, amelyek következtében az EU akcióképesebb lesz, jobban megfelel a polgárok elvárásainak, s ezek alapján az unió demokratikusabbá, emberibb arculatúvá fog válni" - mondta Sobotka újságíróknak. Hozzátette: a V4-ek (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia) Pozsonyban közös álláspontot fognak képviselni.

Bohuslav Sobotka szerint Prága számára három téma - a biztonságpolitika, a gazdasági növekedés biztosítása és az uniós intézmények eredeti szerepének betöltése - kiemelten fontos.

"Az Európai Uniónak meghatározó szerepet kell játszania az Európa jövőjéről szóló vitában, az EU-nak irányítania kell ezt a vitát" - szögezte le a cseh kormányfő.

Bohuslav Sobotka nyilatkozatában "kivételesen jó regionális csoportnak" nevezte a V4-eket, amelynek tagjait a közös tapasztalatok, valamint a világ aktuális problémáinak hasonló megítélése tartja össze. "Varsói találkozónkon is megállapíthattuk, hogy a V4 az európai gazdaság motorja, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon" - jelentette ki a cseh kormányfő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyiben fogja befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredménye a NATO szerepét, Bohuslav Sobotka kifejtette: Csehország a NATO-t biztonságának biztosítása tekintetében kulcsfontosságúnak tartja. A V4-ek között egyetértés van abban, hogy a NATO nagyon jól működik, s ezt Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése sem fogja befolyásolni. "Bárki is lesz az amerikai elnökválasztás győztese, meggyőződésem, hogy az Egyesült Államok továbbra is stabil és fontos partnerünk lesz a NATO-ban" - hangsúlyozta a cseh miniszterelnök.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó