Reális Orbán felvetése a közös hadseregről
Felállítható egy közös európai hadsereg, annak koncepciója már évek óta megvan - mondta Szenes Zoltán tábornok.
2016. július 24. 15:10

Szombaton Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy szükség lenne egy ilyen haderőre, közös ezredekkel, vezénylési nyelvvel.

Szenes Zoltán tábornok, egyetemi tanár szerint ha a politika úgy akarja, akkor reális egy új, európai uniós hadsereg felállítása.

Közös ezredek, közös nyelv

A szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában arra reagált, hogy Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen egy európai hadsereg létrehozását is szorgalmazta. A miniszterelnök elképzelése szerint ez valódi közös haderő lenne, valódi közös ezredekkel, közös vezénylési nyelvvel és közös szerkezettel. A kormányfő az előadása után tartott fórumon kérdésre válaszolva kijelentette: a NATO-tagság fontos és jó dolog, a magyarok biztonságához hozzájárul, védernyője Közép-Európa biztonsága szempontjából létkérdés.

Ugyanakkor a britek unióból való kilépésével a kontinens katonai ereje jelentősen lecsökkent, és nem maradhatunk katonapolitikailag ebben a védtelen helyzetben – érvelt.

Már évek óta megvan a terv

Szenes Zoltán felidézte, hogy az EU-ban már 2009-ben megalkották a közös hadsereg koncepcióját, amelyet az Európai Parlament jóváhagyott. Ez a terv “szinkronizált fegyveres erőkről” szól: a nemzetek átadnák a katonasággal kapcsolatos jogaikat a központnak. Az unió rekrutálná a hadsereget, valamint gondoskodna kiképzéséről és finanszírozásáról is.

Most katonai törpe az EU

A tábornok úgy fogalmazott, hogy az EU pillanatnyilag egy “katonai törpe”, szemben a NATO-val, amely abszolút katonai szervezet.

A NATO-ról azonban létrejötte, 1949 óta folyamatosan viták vannak, megújulásával pedig összhangban lehet egy európai hadsereg felállítása – mondta.

Ma reggel/M1, MTI
MTI Hírfelhasználó