Ma kezdődik a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó
Krakkóban kedden megkezdődik a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó, a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött programsorozat, amelyre több száz ezer fiatalt - köztük mintegy 4 ezer magyart - várnak, és a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatta be.
2016. július 26. 08:55

Szerdán kezdődik Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata. A világtalálkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik. A krakkói találkozó a 14. lesz az Ifjúsági Világtalálkozók (IVT) sorában, melyek hagyománya II. János Pál pápaságához fűződik.

A “Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak” mottóval rendezett hatnapos világtalálkozóra előzetesen több mint 356 ezer zarándok regisztrált a világ 187 országából. A programsorozat hét végi csúcseseményeire: a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére mintegy 1,5 millió résztvevőt várnak.

A fiatalok nagy része már Krakkóban van, miután a múlt hét közepétől a lengyelországi egyházmegyék által meghirdetett előtalálkozók keretében mintegy 115 ezer, a világ 135 országból érkező zarándokot fogadtak családoknál és egyházközségekben. 1200 magyar fiatal a közös imádságokkal, kulturális és sportprogramokkal egybekötött előtalálkozók során mindenekelőtt a közép-lengyelországi Lódzba, valamint a legismertebb lengyel zarándokhelyre, Czestochowába és a sziléziai Katowicébe látogatott.

A krakkói világtalálkozó nyitómiséjét kedd este Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek mutatta be. Szerdán kezdődik Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata, őt aznap a krakkói királyi várban, a Wawelben Andrzej Duda lengyel elnök fogadja. A pápa csütörtök délelőtt Czestochowában mutat be szabadtéri szentmisét, majd délután Krakkóban a Blonia-mezőn tartják meg a világtalálkozó pápai programjának nyitóceremóniáját, várhatóan hat magyar püspök, valamint Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár részvételével.

Pénteken a pápa az egykori náci német haláltáborba, Auschwitzba látogat. A Krakkótól mintegy 70 kilométerre eső Oswiecimban található Auschwitz I és Auschwitz-Birkenau emlékhelyeken zárt körű programokon vesz részt, többek között a láger halálfalánál, valamint az ott kivégzett Szent Maksymilian Kolbe lengyel ferences szerzetes halálcellájában imádkozik.

Aznap délután egy krakkói gyermekkórházba is ellátogat, és keresztúti ájtatosságon vesz részt a Blonia-mezőn. Szombaton a pápa két krakkói szentélyben mutat be szentmisét, ezt követően a vasárnapi záró miséig a világtalálkozó fő eseményei az Irgalmasság Kampuszán zajlanak.

A világtalálkozót a nemzetközi részvételű tömegrendezvényekkor megszokott biztonsági intézkedések kísérik. Beata Szydlo lengyel kormányfő ezzel kapcsolatban múlt szerdán első fokú terrorkészültségi szintet hirdetett meg, a kiberveszélyekre vonatkozóan pedig másodfokú készültség van érvényben.

Emellett július 4-től augusztus 2-ig Lengyelország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést, ezt szúrópróbaszerűen végzik a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőknél.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter vasárnap közölte: a világtalálkozót 38 ezer rendőr, határőr és tűzoltó biztosítja. Az utóbbi napokban történt németországi támadások vonatkozásában Blaszczak a lengyel közszolgálati televízióban elmondta: nincsenek titkosszolgálati értesülések arról, hogy Lengyelországban terrortámadásra kellene számítani.

A krakkói találkozó a 14. lesz az Ifjúsági Világtalálkozók (IVT) sorában, melyek hagyománya II. János Pál pápaságához fűződik. A lengyel pápa 31 évvel ezelőtt, 1985 virágvasárnapján Rómában tartotta meg az első nagyszabású találkozót a fiatalokkal. A 300 ezer zarándok részvételével megtartott rendezvényt a katolikus egyház a fiatal nemzedékekkel tartott újfajta párbeszéd kezdetének tartotta. A világtalálkozók azóta is az egyház fiatalosságáról és egyetemességéről tesznek tanúbizonyságot.

A nemzetközi ifjúsági találkozókat azóta évente tartják meg egyházmegyei szinten, két-három évente pedig világtalálkozót (IVT) szerveznek más-más kontinensen. A lengyel pápa összesen kilenc IVT-n vett részt, ezek közül a legnépesebbet a Fülöp-szigeteken 1995-ben tartották meg, 4 millió hívő részvételével.

A lengyel pápa utódja, XVI. Benedek a 2005-ös kölni, a 2008-as sydney-i, valamint a 2011-es madridi IVT-re zarándokolt el. Ferenc pápa a legutóbbi, a 2013-as Rio de Janeiró-i találkozón vett részt, amelyen ugyancsak tömeges – mintegy 3,7 milliós – részvételt jegyeztek.

Krakkó különös módon kötődik a világtalálkozó idei témájához – az isteni irgalomhoz. II. János Pál 2002-ben a Lagiewniki nevű krakkói városnegyedben szentelte fel az Isteni Irgalmasság bazilikát. A templom – amelyben a 2004-ben Erdő Péter bíboros által felszentelt Magyar Kápolna is található – az irgalmasság kultuszának központja lett, mivel ennek úttörője, a 2000-ben a lengyel pápa által szentté avatott lengyel Fausztina nővér Lagiewnikiben hunyt el 1938-ben. A pápa Fausztina szentté avatásának napján kihirdette az irgalmasság vasárnapjaként évente megtartandó egyházi ünnepet is. Az ünnep a nővérnek a második világháborút megelőző misztikus látomásaiban eredezik.

hirado.hu - MTI
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó