Anarchisták szítják a migránsok tiltakozásait
A rendőrség még keresi a két szökésben lévő bevándorlót.
2016. július 29. 09:44

Még keresik azt a két migránst, aki megszökött a kiskunhalasi zárt befogadóállomásról. Összesen heten távoztak engedély nélkül, öt embert már megtaláltak a hatóságok. Valamennyien azért tartózkodtak a zárt táborban, mert erőszakos, tiltott határátlépést követtek el. Közben véget értek a tiltakozások, amelyek szerdán kezdődtek a település Szegedi úti befogadóállomásán. Információk szerint előbb két migráns felmászott a fogadóközpont egyik épületének tetejére, és a tábor megnyitását követelte. A szír és az iraki illegális bevándorlók összevagdosták az alkarjukat és a mellkasukat, öngyilkossággal fenyegetőztek; ők pszichológiai ellátásban is részesülnek majd. Nem sokkal később három, kiutaztatás előtt álló arab férfi is hasonló módszerhez folyamodott: lakóépületük második emeletének ablakába álltak ki, és azzal fenyegetőztek, hogy kiugranak, de a rendőri felszólításra abbahagyták a tiltakozást. Ők is azt követelték, hogy tegyék nyílttá a tábort.

Nagyfokú hatékonyságot és eredményességet hozott a mélységi határőrizet bevezetése Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Bakondi György kitért arra is, hogy a migránsok akciói nem spontánok, hanem civilek szervezték azokat. Mint fogalmazott, információi szerint részben anarchista csoportok szervezik a megmozdulásokat, például a No Border, amelynek már az elnevezése is arra utal, hogy filozófiája szerint minden határt fel kell számolni. Egyre romlik a szerb–magyar határ közelében, Horgosnál éhségsztrájkoló migránsok állapota – erről az M1 hírcsatorna számolt be.

Mintegy hetven illegális bevándorló vasárnap óta várja, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt. Eddig hat embert szállítottak kórházba közülük. A tiltakozók a szájukat is beragasztották, és csak vizet hajlandók inni. Azt mondják, nem Magyarországra akarnak menni, szabad átjárást követelnek Nyugat-Európába. Tegnap Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete belgrádi kollégája, Kyle Scott társaságában ellátogatott a röszkei tranzitzónába, ahol megmutatták nekik az intézményt és az ott zajló eljárásokat.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó