Nézőpont: megbukott a "Willkommenskultur"
A nyugati államok immár próbálják megszüntetni azokat a szociális juttatásokat, melyek vonzzák a migránsokat. Ez azonban nem fordítja vissza az úton lévőket.
2016. augusztus 1. 10:36

Így véli a Nézőpont Intézet kutatója. Deák Dániel a köztévében arról is beszélt, ma már nem kapna minősített többséget az Európai Bizottság élére Jean-Claude Juncker, aki több évtizede tagja a brüsszeli bürokráciának, és már nem képes meghallani a tagállami hangokat, megérteni, nem végrehajthatók a kétezres években lefektetett integrációs törekvések.

Az EU-török paktum nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, továbbra is naponta ezrével jönnek a migránsok Európába – jelentette ki Deák Dániel, a Nézőpont Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Látszik, hogy Magyarország irányába – a határok zártságának köszönhetően – a migránsáradat megállt, immár „csak” pár százan próbálnak illegálisan átlépni a határon. A migránsok inkább Olaszországot célozzák meg, ahol jelenleg belpolitikai és gazdasági válság van. Ha a mostani bevándorlási hullám tovább erősödik, az nagy terhet ró Olaszországra, mely valószínűleg nagy válsággóc lesz az elkövetkező időszakban – tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a nyugati vezetők részéről a „willkommenskultur” nagyon bevett volt, Angela Merkel német kancellár volt ennek a zászlóvivője. Azt állították, hogy a migránsokat el tudják helyezni, bármilyen számban érkeznek. Azóta fordulat következett be, próbálják megszüntetni azokat a szociális juttatásokat – például Svédországban -, ami miatt vonzó a Nyugat. Az úton lévő migránsok azonban nem érzékelik ezt, és nem fognak megállni amiatt – mondta Deák Dániel, aki szerint az elkövetkező időszakot a kiutasítási folyamatokkal kapcsolatos viták határozzák meg.

Arra a felvetésre, miszerint az európai politika csak most kezd elgondolkodni azon, hogy van összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között, úgy reagált: ezt az Orbán-kormány már tavaly hangoztatta. Százezrével érkeznek idegen emberek az Európai Unióba, és nagy eséllyel vannak köztük potenciális terroristák. Jean-Claude Juncker ugyanakkor ezt nem érzékeli, jelenleg is a kötelező betelepítési kvóta mellett érvel, és nem veszi figyelembe azt, hogy a tagállamok többsége vele ellentétes álláspontot képvisel. Ameddig azonban Angela Merkel nem engedi el Juncker kezét, ez a vita zajlik.

Emlékeztetett arra, hogy Juncker nem egy konszenzusos jelölt volt, megválasztását viták előzték meg. A holland, a svéd, a magyar és a brit miniszterelnök már akkor azt mondta, hogy Jukcker nem lesz jó az Európai Bizottság élére. Ha most kellene megválasztani, nagy valószínűséggel már nem lenne meg a minősített többsége. Miután az európai Parlament nagy pártjai megállapodtak abban, hogy két év után változtatnak az uniós vezetői posztokon, elképzelhető, hogy 2017 januárjában nem csak Martin Schulz EP-elnök, hanem Jean Claude Juncker bizottsági elnök is távozik. Erre egyre több jel utal, egyre több tagállam fogalmazza meg, hogy a brüsszeli vezetés nem teljesíti a feladatát, a brüsszeli intézmények pedig kaotikusak – mondta a kutató.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy míg korábban Magyarország egyedül képviselte a Brüsszellel szembeni álláspontot migránsügyben, immár valójában mögöttünk állnak a V4-ek és Ausztria is, a Juncker-féle tömb pedig megbomlott. A bizottsági elnök most épp Szlovákiát kritizálja, mely az unió soros elnöke. ez is azt mutatja, hogy Juncker mostanra teljesen elszakadt a tagállami politikától, nem hajlandó meghallani azokat a hangokat, melyek „józan észre” térítenék a brüsszeli vezetést – emelte ki.

Juncker a régi politikai elit tagja, több évtizede a brüsszeli bürokráciában van, és nem képes megérteni, nem lehet ugyanazokat az integrációs törekvéseket végrehajtani, melyeket a kétezres évek elején tűztek ki – szögezte le.

M1/Ma reggel
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó