Felbujtók lehetnek a csoportos erőszakok mögött
A gyanú szerint ismét csoportosan zaklattak nőket menedékkérő - ezúttal egy belgiumi fesztiválon. Az eset apropóján az elmúlt időszak tömeges, erőszakos cselekményeinek hátterében húzódó okokból beszélgettek Speidl Bianka migrációkutatóval a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
2016. augusztus 2. 11:03

Menedékkérőket zártak ki egy Antwerpen környéki könnyűzenei fesztiválról, és közülük kettőt őrizetbe vettek, mivel a gyanú szerint nőket zaklattak – írta vasárnap rendőrségi forrásokra hivatkozva a Le Soir francia nyelvű belga napilap.

A lap tájékoztatása szerint huszonöt menedékkérőt tiltottak ki a Boechout városában zajló Sfinks fesztiválról, mivel azok a rendőrség gyanúja szerint nőket és fiatal lányokat zaklattak a négy napos rendezvény zárónapján és az azt megelőző éjszaka.

„Gyakorlatilag nincs szexuális kultúrájuk”

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a jelenlegi eseményeknek három aspektusa van: kulturális, a valláshoz kapcsolódó erkölcsiség és a politikai üzenet.

Az arab kultúrában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában egyaránt, a nő tulajdon – hangsúlyozta a szakember. Csak akkor van létjogosultsága, ha tartozik valakihez. Akkor van védett helyzete, ha családi kötelékben él és van férfi hozzátartozója. Ebben az esetben, a játékszabályok mentén, bejárhatja a saját érvényesülési útját.

Az iszlámban szigorú szabályok vannak; például szexuális kapcsolat csak a házasságkötés után jöhet létre. Ebből kiindulva, azok a férfiak, akik Európába érkeznek, a húszas éveik vége felé, semmiféle tapasztalattal nem rendelkeznek. Összehasonlítva őket a nyugati férfiakkal, gyakorlatilag nincs szexuális kultúrájuk – magyarázta Speidl Bianka.

Az arab kultúrában az erkölcsiségről való felfogás alapján meghatározzák a nőknek, hogy miként kell kinézniük vagy viselkedniük. Az európai nők azonban ennek mindenben ellentmondanak: nincsenek védett helyzetben, mert nincs mellettük férfi, viselkedésük és öltözködésük pedig az iszlám szabályai szerint egyenlő az égbekiáltó erkölcstelenséggel – fűzte hozzá.

Felbujtók a háttérben?

Az események tükrében úgy tűnik, hogy szervezetten cselekednek a bevándorlók, csoportosan elkövetett erőszakokról beszélhetünk – vélekedett Speidl Bianka, aki szerint ezeket az embereket nagy valószínűséggel a háttérből mozgatják . Tehát nem spontán felindulásból, vagy hirtelen vágyból követnek el erőszakot – hangsúlyozta a szakember aki radikális, dzsihadista szervezetekhez kapcsolódó személyek felbujtó tevékenységét feltételezi a háttérben.

Felrúgják a szabályokat és zaklatáshoz, káoszteremtéshez folyamodnak, amellyel azt akarják bizonyítani, hogy a nyugat képtelen saját állampolgárai megvédésére – tette hozzá.

Speidl Bianka szerint egy rendkívül konzervatív iszlámot képviselő és szalafita nézeteket valló csoport uralja a mecseteket és támogatja az európai szervezeteket is. Elmondta, hogy bár újabb nézetek is megjelennek az iszlámban, és a vallást nem kell feltétlenül azonosítani a negatív megnyilvánulásaival, a gyakorlatban mégis ez dominál.

Speidl Bianka szerint az Európába bevándorolt és itt élni kívánó muszlimok esetében gyökeresen, egészen mélyre nyúlva kellene megváltoztatni a nők helyzetével és a családok működésével kapcsolatos gondolkodásmódot. Ez persze, hihetetlen erőt és energiát követelne a befogadó államoktól és egyelőre egyetlen pozitív példa nincs rá – tette hozzá.

Sehol nincs meg az a szociális hálózat, vagy kapacitás, ami az egyes családokban zajló folyamatokat tudná követni és lehetővé tenne egy teljes szemléletformálást – zárta le a kutató a témát.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó