Német mulasztás
Hiába regisztrálták hazánkban a würzburgi merénylőt
Miközben Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták a würzburgi merénylőt, az itthon levett és az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisba felvitt ujjlenyomatot a német hatóságok nem ellenőrizték – erről számolt be a német Bild. Közben a Magyar Idők úgy értesült, hogy Kiskunhalason egy száz fő befogadására alkalmas előállító-épületet létesíthet a rendőrség.
2016. augusztus 6. 12:10

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében – írta tegnap a Bild. A német lap megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú. Az újság beszámolója szerint a magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. A későbbi merénylő menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, majd pedig eltűnt a fóti gyermekotthonból, és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.

A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fiatalember „valódi identitásáról”, a rendőrség, illetve a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték.

Emlékezetes, a bizonytalan személyazonosságú migráns idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. A támadás egyik sebesültje még mindig életveszélyben van.

Közben több forrásból úgy értesültünk, hogy itthon a rendőrség egy száz fő ellenőrzésére alkalmas előállító-épületet létesít a kiskunhalasi rendőrkapitányság közelében. Itt a hatóságok azokat a migránsokat hallgathatják ki, akik illegálisan jönnek át az ideiglenes biztonsági határzáron, illetve akiket a mélységi ellenőrzés során elfognak.

Az viszont már korábban eldőlt – erről a Magyar Nemzet számolt be –, hogy a Csongrád megyei Ásotthalom térségé­ben nem épül tranzitzóna. A Belügyminisztérium a lapnak azzal indokolta a döntést, hogy a migránsok fogadására és regisztrálására alkalmas komplexum tervével csak tartalékként számolt. Toroczkai László, a település polgármestere a Magyar Időnekk tegnap azt mondta, hogy őt hivatalosan még nem tájékoztatták az ügyben.

Ismert, korábbi hírekkel ellentétben Sormáson és Martonfán sem létesül befogadóállomás, ugyanakkor a települések polgármesterei mostanáig nem kaptak erről hivatalos tájékoztatást.

Magyaridok.hu
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó