Német mulasztás
Hiába regisztrálták hazánkban a würzburgi merénylőt
Miközben Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták a würzburgi merénylőt, az itthon levett és az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisba felvitt ujjlenyomatot a német hatóságok nem ellenőrizték – erről számolt be a német Bild. Közben a Magyar Idők úgy értesült, hogy Kiskunhalason egy száz fő befogadására alkalmas előállító-épületet létesíthet a rendőrség.
2016. augusztus 6. 12:10

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében – írta tegnap a Bild. A német lap megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú. Az újság beszámolója szerint a magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. A későbbi merénylő menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, majd pedig eltűnt a fóti gyermekotthonból, és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.

A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fiatalember „valódi identitásáról”, a rendőrség, illetve a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték.

Emlékezetes, a bizonytalan személyazonosságú migráns idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. A támadás egyik sebesültje még mindig életveszélyben van.

Közben több forrásból úgy értesültünk, hogy itthon a rendőrség egy száz fő ellenőrzésére alkalmas előállító-épületet létesít a kiskunhalasi rendőrkapitányság közelében. Itt a hatóságok azokat a migránsokat hallgathatják ki, akik illegálisan jönnek át az ideiglenes biztonsági határzáron, illetve akiket a mélységi ellenőrzés során elfognak.

Az viszont már korábban eldőlt – erről a Magyar Nemzet számolt be –, hogy a Csongrád megyei Ásotthalom térségé­ben nem épül tranzitzóna. A Belügyminisztérium a lapnak azzal indokolta a döntést, hogy a migránsok fogadására és regisztrálására alkalmas komplexum tervével csak tartalékként számolt. Toroczkai László, a település polgármestere a Magyar Időnekk tegnap azt mondta, hogy őt hivatalosan még nem tájékoztatták az ügyben.

Ismert, korábbi hírekkel ellentétben Sormáson és Martonfán sem létesül befogadóállomás, ugyanakkor a települések polgármesterei mostanáig nem kaptak erről hivatalos tájékoztatást.

Magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó