Német mulasztás
Hiába regisztrálták hazánkban a würzburgi merénylőt
Miközben Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták a würzburgi merénylőt, az itthon levett és az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisba felvitt ujjlenyomatot a német hatóságok nem ellenőrizték – erről számolt be a német Bild. Közben a Magyar Idők úgy értesült, hogy Kiskunhalason egy száz fő befogadására alkalmas előállító-épületet létesíthet a rendőrség.
2016. augusztus 6. 12:10

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében – írta tegnap a Bild. A német lap megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú. Az újság beszámolója szerint a magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. A későbbi merénylő menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, majd pedig eltűnt a fóti gyermekotthonból, és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.

A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fiatalember „valódi identitásáról”, a rendőrség, illetve a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték.

Emlékezetes, a bizonytalan személyazonosságú migráns idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. A támadás egyik sebesültje még mindig életveszélyben van.

Közben több forrásból úgy értesültünk, hogy itthon a rendőrség egy száz fő ellenőrzésére alkalmas előállító-épületet létesít a kiskunhalasi rendőrkapitányság közelében. Itt a hatóságok azokat a migránsokat hallgathatják ki, akik illegálisan jönnek át az ideiglenes biztonsági határzáron, illetve akiket a mélységi ellenőrzés során elfognak.

Az viszont már korábban eldőlt – erről a Magyar Nemzet számolt be –, hogy a Csongrád megyei Ásotthalom térségé­ben nem épül tranzitzóna. A Belügyminisztérium a lapnak azzal indokolta a döntést, hogy a migránsok fogadására és regisztrálására alkalmas komplexum tervével csak tartalékként számolt. Toroczkai László, a település polgármestere a Magyar Időnekk tegnap azt mondta, hogy őt hivatalosan még nem tájékoztatták az ügyben.

Ismert, korábbi hírekkel ellentétben Sormáson és Martonfán sem létesül befogadóállomás, ugyanakkor a települések polgármesterei mostanáig nem kaptak erről hivatalos tájékoztatást.

Magyaridok.hu
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Narancsszínű tudott maradni a városok többsége
  A 125 tízezer lélekszám feletti – nem megyei jogú – városból 74-ben Fidesz-KDNP-s vagy a kormánypártok által támogatott jelölt lett a polgármester.
 • Arctalan arcátlanság
  Kétségtelen, hogy a vasárnapi önkormányzati választás felemás eredményéhez több, részben egymástól független, másrészt egymást erősítő tényező vezetett.
 • Ugyanolyan magabiztos kormányzást szeretnék látni, mint az előző kilenc évben
  A miniszterelnök ugyanolyan bátor és magabiztos kormányzást szeretne látni, mint az előző kilenc évben. Orbán Viktor a Hír Tv-nek szerdán Balatonalmádiban, a kihelyezett Fidesz-frakcióülés helyszínén adott nyilatkozatában azt is elmondta, hogy változatlanul érvényben tartja azokat a megállapodásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Tarlós István leköszönő főpolgármesterrel kötött.
MTI Hírfelhasználó