Német mulasztás
Hiába regisztrálták hazánkban a würzburgi merénylőt
Miközben Magyarországon a jogszabályoknak megfelelően regisztrálták a würzburgi merénylőt, az itthon levett és az Eurodac uniós menekültügyi és idegenrendészeti adatbázisba felvitt ujjlenyomatot a német hatóságok nem ellenőrizték – erről számolt be a német Bild. Közben a Magyar Idők úgy értesült, hogy Kiskunhalason egy száz fő befogadására alkalmas előállító-épületet létesíthet a rendőrség.
2016. augusztus 6. 12:10

Magyarországon szabályosan regisztrálták és a fóti gyermekotthonban helyezték el azt a magát afgánnak mondó fiatalt, aki júliusban merényletet követett el a németországi Würzburg közelében – írta tegnap a Bild. A német lap megszerezte a támadó magyarországi menedékkérő-regisztrációs adatlapját, amely szerint Khajerkhel Riaz Khan kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Az általa megadott adatok alapján születési ideje 1999. január 1., az afganisztáni Paktiából származik, és afgán állampolgárságú. Az újság beszámolója szerint a magyar hatóságok 2015. június 26-án vitték fel ujjlenyomatát az Eurodac adatbázisba. A későbbi merénylő menedékjogi kérelmét Budapesten nyújtotta be, majd pedig eltűnt a fóti gyermekotthonból, és Németországban, az osztrák határnál fekvő Passauban bukkant fel ismét 2015. június 30-án.

A lap cikke szerint furcsa, hogy a német hatóságok csak az idén júliusban elkövetett merénylet után vettek tudomást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fiatalember „valódi identitásáról”, a rendőrség, illetve a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) soha nem hallgatta meg, és ujjlenyomatát a támadás előtt nem ellenőrizték.

Emlékezetes, a bizonytalan személyazonosságú migráns idén július 18-án egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. A támadás egyik sebesültje még mindig életveszélyben van.

Közben több forrásból úgy értesültünk, hogy itthon a rendőrség egy száz fő ellenőrzésére alkalmas előállító-épületet létesít a kiskunhalasi rendőrkapitányság közelében. Itt a hatóságok azokat a migránsokat hallgathatják ki, akik illegálisan jönnek át az ideiglenes biztonsági határzáron, illetve akiket a mélységi ellenőrzés során elfognak.

Az viszont már korábban eldőlt – erről a Magyar Nemzet számolt be –, hogy a Csongrád megyei Ásotthalom térségé­ben nem épül tranzitzóna. A Belügyminisztérium a lapnak azzal indokolta a döntést, hogy a migránsok fogadására és regisztrálására alkalmas komplexum tervével csak tartalékként számolt. Toroczkai László, a település polgármestere a Magyar Időnekk tegnap azt mondta, hogy őt hivatalosan még nem tájékoztatták az ügyben.

Ismert, korábbi hírekkel ellentétben Sormáson és Martonfán sem létesül befogadóállomás, ugyanakkor a települések polgármesterei mostanáig nem kaptak erről hivatalos tájékoztatást.

Magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó