Nemzetközi jogvédők blokkolják az ombudsman munkáját
Elárasztották a menekültügyi beadványok az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát. A panaszdömpinget az Amnesty International tavalyi kezdeményezése indította el, melynek nyomán öt kontinensről levelek sokasága érkezett az ombudsmanhoz, részben spanyol, angol, német és francia nyelven. A Magyar Idők megtudta: a közlések feldolgozása megnehezíti a biztos hivatalának munkáját, amelynek választ kellene adnia sok más felvetésre is, így például megannyi hazai bankügyi, végrehajtási, lakhatási és adóügyi jelzésre.
2016. augusztus 11. 09:04

Beadványok sokasága érkezett az utóbbi időben az alapvető jogok biztosának hivatalához. Székely László ombudsmannak és apparátusának az esztendő első felében 4800 panaszt kellett áttekintenie, majdnem kétezerrel többet, mint az elmúlt esztendő első felében. Az emelkedés oka ugyanakkor némiképpen meglepő.

A hivatalnál a Magyar Idők kérdésére elöljáróban azt közölték: az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet egy korábbi megkeresésben azt indítványozva, hogy Székely László forduljon az Alkotmánybírósághoz bizonyos magyar migrációs döntések miatt. A cél az érintett jogi rendelkezések megsemmisítése lett volna. A panaszok számának szempontjából a jogvédő szervezet tavaly szeptemberi kezdeményezése volt meghatározó, azután ugyanis valósággal özönleni kezdtek a menekültügyi beadványok a biztoshoz. S nemcsak Magyarországról, hanem a világ minden pontjáról. Sokan egyszerűen csak az Amnesty International honlapján megtalálható dokumentumot küldték el e-mailben Székely Lászlónak, és megadták nevüket, illetve e-mail címüket.

Mások saját gondolataikkal is kiegészítették a szövegeket, esetleg átszerkesztették a mondanivalót, és postán keresték meg az ombudsmant. – A magyar migrációs törvényekkel kapcsolatos, postai úton küldött panaszok öt kontinens számos országából érkeztek, s akadt közöttük angol, német, francia és spanyol nyelven szövegezett beadvány is – jegyezték meg Székely László hivatalánál. Hozzátették: az iratokat adminisztrálni kell, sok esetben elkerülhetetlen a feldolgozás, ahogy a biztos válasza sem maradhat el. Mindez pedig jelentős energiákat köt le a korlátozott lehetőségekkel bíró és amúgy is feszített munkatempóban dolgozó ombudsmani apparátusnál. A szükséges erőforrást más feladatoktól vonják el. A helyzetre jellemző, hogy a tavaly dömpingszerűen érkezett ügyekből több mint nyolcszázat az idei első fél évben kellett elintézni. Ez a szám nem alacsony, olyannyira nem, hogy a mostanában napirendre vett ügyek közül így minden hatodik az Amnesty International inspirálta beadvány volt. A hasonló közlések feldolgozása egyébként még mindig tart.

– Bevett, évtizedes gyakorlat, hogy a súlyosabb kérdésekben levélírásra kérjük a világ bármely pontján élő támogatóinkat – ezt már az Amnesty International magyarországi szervezetének képviselője mondta érdeklődésünkre. Demeter Áron hozzátette: ez a módszer egyfajta nyomásgyakorlás, s arra mindenképpen alkalmas, hogy a címzett hivatalok vezetőinek, vagy más döntéshozóknak a figyelmét az adott kérdésre irányítsa. – Az ugyanakkor nem célunk, hogy egy-egy állami vagy más szervezet működését akadályozzuk, de ez nem is igen merülhet fel, manapság ugyanis már lehet kezelni a nagy mennyiségben érkező beadványokat – vélelmezte Demeter Áron. Végezetül arról beszélt, hogy a célt, vagyis a magyar menekültügyi szabályozás megváltoztatását az AI még nem érte el, de erről a szervezet nem tett le.

Az év első felében persze más ügyekkel is foglalkoznia kellett a hazai jogvédelemben, az állampolgári jogok érvényesítésében igen fontos szerepet betöltő ombudsmani hivatalnak. Például majdnem félezer ügy érkezett a biztoshoz a hazai büntető-igazságszolgáltatás egyes szereplői miatt, sokan kritizálták emellett a jogszabályokat, s több mint kétszáz olyan beadvány is befutott, amelyben valamilyen visszaélésre próbálták a magánszemélyek felhívni a figyelmet. Nagyjából kétszáz panaszt a különféle jogügyletek és a bankok magatartása miatt terjesztettek elő az érintettek, a munkaügyek – beleértve a közmunkát is – úgyszintén gyakran kerültek -elő, több mint százan pedig a társadalombiztosítás anomáliáról számoltak be. A végrehajtók működése ellen ismét több tucat panaszt szövegeztek meg az ügyfelek, ahogy az adóügyek is megtalálhatók voltak az első hat hónap legnépszerűbb témakörei között. Mindezen ügyek kezelését azonban jelentősen nehezíti az AI akciója.

magyaridok.hu