Viták a berlini fal építése kezdetének 55. évfordulóján
Megemlékezéseket tartottak szombaton a német fővárosban az egykori berlini fal felhúzásának 55. évfordulóján, amelyen a fal szerepéről és emlékezetéről zajló viták is tovább folytatódtak.
2016. augusztus 13. 19:20

A berlini fal "még messze nem történelem, hanem élő emlék", üzenete viszont állandó, azt példázza, hogy "a demokrácia erősebb a jogtalanságnál, de nap mint nap újra meg kell védeni" - emelte ki Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere az évfordulóra kiadott közleményében.

A tartományi rangú város vezetője a Bernauer Strassén lévő központi emlékhelyen koszorúzott, miután ökumenikus imádságot tartottak az emlékhely szomszédságában álló Megbékélés kápolnában, amely az egykori határsávban - a keleti és nyugati szektor közötti, elaknásított földsávban - épült, a keletnémet határrendőrség által a terület jobb ellenőrizhetősége céljából 1985-ben felrobbantott templom helyén.

Este az egykori határzár egyik leghíresebb helyén, a Brandenburgi kapunál a kommunizmus áldozatainak szervezeteit összefogó szövetség tart megemlékezést. A fal történetének, szerepének megítélése továbbra is vitatott, mert a helyszínre demonstrációt jelentett be egy másik szervezet is, amely "a fal ledöntésének áldozatai" előtt kíván tisztelegni.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint várhatóan megint egy olyan, korábbi tüntetésekről már ismert transzparenssel vonulnak fel, amelyen az a felirat áll, hogy "ezt a határt azért számolták fel, hogy ismét együtt vonulhassunk háborúba".

A tüntetést szervező Ismeretlen ország (Unentdecktes Land) nevű egyesület honlapján a többi között az áll, hogy a fal felépítéséért az akkori NSZK-t terheli a felelősség, amely "gazdasági háborút viselt az NDK ellen, bojkottra uszított, és az ország fegyveres meghódítását tervezte".

A kommunista diktatúra áldozatainak szövetsége élesen bírálta az egyesületet, amely szerintük "nagyon cinikusan" viszonyul a családokat szétszakító és száznál is több ember halálát okozó határzár történetéhez és "dicsőíti" az NDK-t.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy a fal emlékezete egyre inkább elenyészik. Az iskolásoknak a berlini fal története "távolibb, mint Pompeji pusztulása" - mondta a Berliner Zeitung című lapnak Axel Klausmeier, a fal történetét kutató közalapítvány (Stiftung Berliner Mauer) igazgatója, aki szerint erősíteni kell az oktatást, mert az alapítványhoz ellátogató diákcsoportokkal folytatott beszélgetések alapján látszik, hogy a Stasiról - az NDK állambiztonsági minisztériumáról - "ugyan sok iskolás hallott már, de szinte semmit nem tudnak az állampárt (SED) által történt politikai üldöztetésről vagy a véleményszabadság és a hatalmi ágak elválasztásának hiányáról".

A Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án, hajnalban kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát egészen 1989. november 9-ig.

A fal felhúzására a menekülthullám miatt volt szükség, amely azzal fenyegetett, hogy nagymértékben csökken az NDK népessége. 1949-től, a két Németország megalapításától a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a nagyvárosban szinte egyáltalán nem volt ellenőrzés a keleti és a nyugati szektorok határán.

A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe. Több ezer embert elfogtak szökés közben, és - a Stiftung Berliner Mauer kutatásai alapján - 138-an életüket vesztették. Az áldozatok többségét lelőtték a keletnémet határrendőrök, mások vízbe fúltak, és voltak, akik a sikertelen szökés után a börtönben öngyilkosságot követtek el.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó