A vártnál jobban nőtt a GDP a II. negyedévben
A magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
2016. augusztus 14. 14:14

A növekedés jelentősebben felülmúlja az elemzői konszenzust, amely 2,1 százalékos növekedést várt a II. negyedévre és némileg meghaladja a Századvég
Gazdaságkutató korábbi 2,5 százalékos előrejelzését.

A KSH előzetes becslése szerint az éves GDP-növekedés üteme 2016. II. negyedévében 2,6 százalékra gyorsult, így az első negyedéves lassabb növekedés átmenetinek bizonyult.

Bár a KSH az első becslésben még nem publikálja részletesen a növekedés összetevőit, valószínűsíthető, hogy termelési oldalról a növekedéshez – az első negyedévvel szemben – egyaránt hozzá tudott járulni a mezőgazdaság, az ipar és a szolgáltató szektor, míg fékezte azt az építőipar gyengébb teljesítménye, amely az uniós források átmenetileg lassabb lehívásához köthető.

Felhasználási oldalon vélhetően a fogyasztás és a nettó export húzta a GDP-t, míg a beruházások (szintén az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódóan) lassították a növekedést. A fogyasztás növekedését a kedvező munkaerő-piaci folyamatok (alacsonyabb munkanélküliség, magasabb bérek) magyarázzák, amelyek (a személyi jövedelemadó csökkentésével együttesen) a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének emelkedéséhez vezettek. Ebből az is következik, hogy a fogyasztás növekedése nem a lakosság eladósodásán keresztül történt. A nettó export valószínűsíthető bővülése az ipar kedvezőbb teljesítményével
magyarázható.

Bár az év második felében várható folyamatok pontosabb előrejelzéséhez a részletes adatok ismeretére van szükség, a gazdaság éves növekedési üteme összességében meghaladhatja a 2 százalékot.

Századvég Gazdaságkutató Zrt.
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Kocsis Máté: Önök elvettek egy havi nyugdíjat, mi pedig adunk
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a hétvégén és a mai napon számos bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök, és erről szeretné tájékoztatni az Országgyűlést.
MTI Hírfelhasználó