Csaknem hatszáz migráns gyermek tanult hazánkban
Az elmúlt tanévben összesen 588 migráns gyereket iskoláztak be Magyarországon, közülük 32-nek az évzáró után sem szűnt meg tanulói jogviszonya – tudtuk meg a Kliktől. Érthetetlennek nevezték, miért tagadta meg az adatszolgáltatást Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.
2016. augusztus 16. 08:37

Felháborodást váltott ki a határon túli magyarságból Pukli István, a kormánnyal szemben álló Tanítanék Mozgalom egyik vezetője a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójaként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) címzett gúnyos levelével.

Arról tudakozódik: „migránsnak számít-e az a tanuló, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepülő magyar?” A balliberális mozgalmár irományával több fórumon foglalkoztak a múlt hét végén, a felvidéki Körkép.sk-n egy véleménycikk szerzője emlékeztet rá, hogy az igazgató külhoni magyarokra vonatkozó lenéző szavai egybecsengenek az MSZP–SZDSZ-kormány 2004. december 5-i népszavazási kampányában hangoztatott szólamaival.

Ismert: a Klik egy kérdőívet küldött szét az iskoláknak, amelyben a tanköteles korú bevándorlók oktatási kötelezettségének teljesítésével összefüggő kérdéseket tettek fel. Pukli István megtagadta a válaszadást, mert szerinte nem egyértelmű, mit jelent a migráns szó.

A Klik a Magyar Idők érdeklődésére közölte: a migráns tanulók ellátása többletforrást igényel, a tárca a tervezés miatt szeretné pontosan tudni a létszámot, illetve azt, hogy a 2015/16-os tanévben mekkora összeget kellett erre fordítani. A nyelvi, szociokulturális problémák megoldásához, a bevándorló gyermekek ellátásához megfelelően képzett szakemberekre, tolmácsokra van szükség. Felmérés nélkül nem lehet megmondani, hol milyen jellegű segítséget kell biztosítani az iskolák számára.

Korábban is kértek a migráns tanulókról adatokat a fentiek miatt, ezért is érthetetlen, hogy ha az adatszolgáltatást eddig minden igazgató tudta teljesíteni, köztük az ő intézménye is, ez hirtelen miért okoz problémát Pukli István igazgató úrnak – fejtette ki a Klik.

A szervezettől azt is megtudtuk: az adatszolgáltatás már megtörtént, az iskolák megküldték a kért információkat. A most befejeződő tanévben összesen 588 migráns gyermeket (míg a 2014/15-ös tanévben információink szerint 345-öt) helyeztek el a hazai iskolákban, jelenleg közülük 32-nek van tanulói jogviszonya.

magyaridok.hu
  • KDNP-képviselő: Politizálás a lovagkirály bűvkörében
    Portrébeszélgetés Móring József Attila kereszténydemokrata politikussal: A liberális, nemzetek nélküli társadalom hívei összehangolt támadást indítottak a nemzeti, konzervatív berendezkedésű országok ellen és a hazai ellenzék beállt ebbe a kórusba. Semmi nem számít nekik, csak a hatalom megszerzése. Semmi nem szent, még a vírushelyzetet is politikai haszonszerzésre használják. Hamis videók, álhírek látnak napvilágot sorra.
  • Hiszek egy Hazában - Jelenczki-film Trianonról
    Képzeljük el, hogy mi történne, ha 2020-ban a társadalom, annak a 90%-a a „Hiszek egy” hitvallásával azonosulna, mint ahogy tette azt az 1920-as békediktátum után? Volt egy statisztikai felmérés a Történelmi Magyarországon, amely kimutatta, hogy a lakosság több mint 90%-a Tragédiának vallja a trianon-i diktátumot.
  • Turbófokozatba kapcsolt a Demeter Szilárd elleni lejáratókampány
    Ezúttal levelet hamisítottak a PIM főigazgatójának nevében, amely a közösségi médiában terjed. Megadja Gábor írásában leszögezi, hogy a liberálisok szerint Orbánt lehet Hitlerhez hasonlítani, Soros viszont szent.
MTI Hírfelhasználó