Csaknem hatszáz migráns gyermek tanult hazánkban
Az elmúlt tanévben összesen 588 migráns gyereket iskoláztak be Magyarországon, közülük 32-nek az évzáró után sem szűnt meg tanulói jogviszonya – tudtuk meg a Kliktől. Érthetetlennek nevezték, miért tagadta meg az adatszolgáltatást Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.
2016. augusztus 16. 08:37

Felháborodást váltott ki a határon túli magyarságból Pukli István, a kormánnyal szemben álló Tanítanék Mozgalom egyik vezetője a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójaként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) címzett gúnyos levelével.

Arról tudakozódik: „migránsnak számít-e az a tanuló, aki Erdélyből, Délvidékről vagy Kárpátaljáról betelepülő magyar?” A balliberális mozgalmár irományával több fórumon foglalkoztak a múlt hét végén, a felvidéki Körkép.sk-n egy véleménycikk szerzője emlékeztet rá, hogy az igazgató külhoni magyarokra vonatkozó lenéző szavai egybecsengenek az MSZP–SZDSZ-kormány 2004. december 5-i népszavazási kampányában hangoztatott szólamaival.

Ismert: a Klik egy kérdőívet küldött szét az iskoláknak, amelyben a tanköteles korú bevándorlók oktatási kötelezettségének teljesítésével összefüggő kérdéseket tettek fel. Pukli István megtagadta a válaszadást, mert szerinte nem egyértelmű, mit jelent a migráns szó.

A Klik a Magyar Idők érdeklődésére közölte: a migráns tanulók ellátása többletforrást igényel, a tárca a tervezés miatt szeretné pontosan tudni a létszámot, illetve azt, hogy a 2015/16-os tanévben mekkora összeget kellett erre fordítani. A nyelvi, szociokulturális problémák megoldásához, a bevándorló gyermekek ellátásához megfelelően képzett szakemberekre, tolmácsokra van szükség. Felmérés nélkül nem lehet megmondani, hol milyen jellegű segítséget kell biztosítani az iskolák számára.

Korábban is kértek a migráns tanulókról adatokat a fentiek miatt, ezért is érthetetlen, hogy ha az adatszolgáltatást eddig minden igazgató tudta teljesíteni, köztük az ő intézménye is, ez hirtelen miért okoz problémát Pukli István igazgató úrnak – fejtette ki a Klik.

A szervezettől azt is megtudtuk: az adatszolgáltatás már megtörtént, az iskolák megküldték a kért információkat. A most befejeződő tanévben összesen 588 migráns gyermeket (míg a 2014/15-ös tanévben információink szerint 345-öt) helyeztek el a hazai iskolákban, jelenleg közülük 32-nek van tanulói jogviszonya.

magyaridok.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A járvány legyűrte a globalizmust
  A járvány érdekes megvilágításba helyezte azt a liberális, globalista elképzelést, mely szerint a világ dolgait a XXI. században már nemzetek feletti, szupranacionális intézményekkel kell intézni.
 • Csak délig vásárolhatnak az idősek
  Teljesen új, eddig példátlan gyakorlatra vált át a kereskedelem, a járvány elleni védekezés részeként a 65 év felettiekre vezettek be korlátozást a vásárlásoknál.
 • A politikai infantilizmus kockázatai
  Ezért a zavar most, ezért az infantilizmus, és ezért van az, hogy az egyes tagországok lokális elitjei a teljes összeomlástól tartva, nem várva a „központi utasításokra”, saját lokális (esetleg regionális) hatáskörben cselekedni kezdtek. És ez a cselekvés-sor egyetlen pillanat alatt romba döntötte az európai integráció legitimitását.
MTI Hírfelhasználó