Zarándoklat a gyermekáldásért
A gyermekáldásért kerül megrendezésre az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap augusztus 27-én a Mária Út teljes szakaszán Felvidéken, Magyarországon és Erdélyben.
2016. augusztus 18. 15:01

A több száz – átlagosan 25 km-re lebontott – szakaszon a gyermekáldásért zarándokolnak több ezrek vallási felekezettől függetlenül.

Ez alkalomra Böjte Csaba ferences szerzetes imát is írt a zarándoknak:

Magányunkban térdre rogyva, eléd állunk Istenünk, csillagszemű gyermekarcért alázattal esdeklünk! Gyermek nélkül, jövő nélkül, minden munkánk céltalan. Útodtalan vergődésünk terméketlen fügefa! Betlehemi szép ajándék, Gyermek Jézus közénk jött, Názáretnek poros útján velünk játszó társunk lett! Pajkos élet, gyermeki jókedv, minden bajon átvezet!

Istengyermek szent vonásod, ragyogjon a szíveken! Vidám jókedv, gyermekáldás, szülőföldünk Istenország. Ajándékod nyári zápor, ingyen adod, bő áldásod! Családunk a gazdagságunk, a kis gyermek bennünk álmod, minden imánk, legszebb vágyunk, testet öltött élő lángod! Atya, Fiú, Szentléleknek dicsőség és tisztelet. Szentháromság egy Istennek, családunkért őrök hála és köszönet! Ámen.

Az idei 1Úton Nemzetközi Zarándoknap fővédnökei: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár.

A zarándoklás olyan életforma mely lépésről lépésre közelít önmagunk, embertársaink és Isten felé, miközben kinyitja előttünk a világot. Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak.

Az idei év kiemelt szakaszai az alábbiak:

1. Babakocsis zarándoklat – Bp. Szent Anna-rét – Budakeszi, Makkosmária
Szakasz fővédnöke: Fábián Éva. 2,2 km hosszú Szent Mónika gyermek és babakocsis szakasz.

2. Veszprém – Bakonybél
Zarándoklat vezetője: Dr Szabó Tamás (a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke) 18 órakor kezdődő szentmise után a focipályán megrendezésre kerülő Nyármarasztaló című rendezvényre, amelyen a szórakoztató szabadtéri programok mellett esti tábortűz is lesz

3. Vízizarándoklás a Dunán – Karva – Esztergom – Nepomuki Szent János vízizarándoklat Kenus zarándoklat a Dunán.

4. Palócok szakasza – Nézsa – Vác
Záró szentmisét bemutatja: Dr. Beer Miklós váci püspök.

5. Somlói zarándoklat – Tatabánya-Felsőgalla – Vértessomló
Érkezés a Mária-kegyhelyként is jól ismert Vértessomlóra, szentmise 16:00-tól a Sarlós Boldogasszony templomban.

6. Péruska zarándoklat – Kőszeg-Csepreg
Zarándoklat vezetője: Németh Csaba kőszegi káplán, Csepregen a szentmise
főcelebránsa: Finta József – csepregi plébános, ünnepi szónok: Németh Csaba – kőszegi káplán, szentmise után gyertyás körmenet, agapé.

7. Pécs – Máriagyűd
Pécsi Egyházmegye területén található Máriagyűdi Kegyhely hosszú évszázadok óta ad vigasztalást a testi-lelki gyógyulásra váró zarándokoknak.

8. Pálfalai Istenszülő Zarándoklata – Miskolc-Görömböly – Sajópálfala
Sajópálfalán parakliszt tarja: Dr. Orosz Atanáz püspök exarcha.
Szirmabesenyőn: zarándokünnep, plébániai alapkő letétel, agapé.

9. Isten Szolgája Daniel Halász út – Markovci-Szentgotthárd
A nap záró szentmiséje a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban lesz 18.00 órakor, melynek főcelebránsa dr. Peter Stumpf, muraszombati püspök atya. A napot befejező esemény pedig a 20.00 órakor kezdődő koncert: Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes valamint Andrejszki Judit csemballista.

10. Istenszülő zarándoklat – Bátorliget-Máriapócs
Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, metropolita Máriapócson.

11. Szent András Zarándoklat – Dorog-Péliföldszentkerszt
Székely János Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspökévé EsztergomBudapesti főegyházmegye segédpüspöke.

felvidék.ma
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Felavatták Hunyadi János zimonyi szobrát
  Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával, Aleksandar Vuciccsal együtt vett részt Hunyadi János szobrának felavatásán.
 • Donáth Anna az EP-ben: Ennél már nincs lejjebb
  Donáth megfontolás nélkül elhiszi azt, hogy egész Európa szerint a Fidesz patás ördög, ezért csak ki kell mondani a bűvös szót, hogy ez a képviselő „fideszes”, és máris mindenki szörnyülködve nyomja meg a NEM gombot.
 • A zöldek eltitkolnak valamit
  Akik azt állítják, hogy a klímaváltozás komolyabb fájdalom, áldozat és lemondás nélkül, jelenlegi életmódunk pusztán környezettudatos finomhangolásával megállítható, azok eltitkolnak valamit a választók elől.
MTI Hírfelhasználó