Megbünteti a Google a felugrót
Végre elszánta magát a keresőóriás és megregulázza az egész képernyőt elborító, felugró reklámokat. Már az időpontot is bejelentették.
2016. augusztus 26. 12:45

A Google hivatalos blogoldalán jelentette be, hogy 2017 január 10-én új algoritmikus büntetést vezet be azon mobil weboldalak esetén, amelyek túlzott mértékben használnak felugró ablakokat. A bejelentés két nagy részből áll, írja az ITE.

Megszűnik a mobilbarát címke

Az első bejelentés arról szól, hogy a Google a mobil találati listán megszünteti a mobil-barát címkét. Az indoklás szerint a Google mobil találati listáján már a találatok 85 százaléka mobilbarát. Hogy a találati listát tisztán tartsák, eltüntetik ezt a címkét a mobil találati listáról.

Ami azonban nem jelenti a mobil algoritmus eltűnését, éppen ellenkezőleg: a mobilbarát jelleg továbbra is rangsorolási tényező marad, csak a címke tűnik el a találati listáról.

Ez elsősorban azoknak a weboldalaknak jelenthet némi előnyt, amelyek nem mobilbarátok, mert így a címke miatt romló átkattintási arányuk javulhat.

Jön az új büntetés

A másik, fontosabb bejelentés, hogy újabb algoritmus alapú büntetés érkezik, amely a mobil oldalakat érinti.

A Google indoklása szerint, bár a legtöbb weboldal tartalma ma zoomolás nélkül is jól olvasható, elterjedtek a különböző olyan elemek, amelyek elfedik a weboldal tartalmát. A Google szerint ez a tartalom továbbra is ott van a weboldalon és a Googlebot számára olvasható, ellenben akadályozzák a felhasználók számára a tartalom elolvasását.

A Google szerint frusztrálják a felhasználót, hiszen nem érik el azt a tartalmat könnyedén, amelyre számítanak, amikor a találati lista egyik elemére kattintanak.

A blog szerint azok a tartalmak, ahol ilyen elemek találhatók, rosszabb felhasználói élményt nyújtanak, mint azok, amelyeknél a tartalom azonnal látható. Ez különösen a mobilkészülékek esetén problémás, hiszen ott a képernyő mérete kisebb.

Éppen ezért a Google 2017 január 10-én új algoritmus vezet be, amely hátrább sorolja azokat a mobil oldalakat, ahol a tartalom nem látható azonnal.

A Google több konkrét példát is hoz arra, hogy mely elemek okozhatnak hátrasorolást:

Google hatrasorolas

• nagy felugró ablakok, amelyek a tartalom fő részét kitakarják, függetlenül attól, hogy azonnal jelennek meg, vagy az oldal nézése közben.
• olyan appok letöltésére ösztönző ablak, amelyet a felhasználónak be kell zárnia ahhoz, hogy a tartalomhoz hozzáférjen
• olyan megjelenítési mód, ahol az érdemi tartalom a hajtás alatti részre szorul le, mert a felugró tartalom a gördítés feletti részen jelenik meg.ú

Szerencsére a Google képekkel is segít azonosítani, hogy konkrétan mely megoldások nem elfogadhatóak a jövő évtől.

Felsorolnak néhány megengedett technikát:

Google nem bunteti

• olyan felugró ablakok, amelyek valamilyen törvény kötelezettség miatt jelennek meg, például korhatár, vagy cookie szabályozás
• belépési ablak, olyan oldalakon, amelyeken a tartalom nyilvánosan nem elérhető (pl.: előfizetéses tartalmak)
• olyan bannerek, amelyek könnyen figyelmen kívül hagyhatóak, ilyen például a Chrome, vagy a Safari app letöltésére ösztönző bannerje.

Végül a Google felhívja a figyelmet, hogy ez csak egy lesz a több száz rangsorolási tényező közül és a felhasználói szándék továbbra is meghatározó jelentőségű lesz, így egy-egy weboldal továbbra is érhet el jó helyezést, ha a felhasználói szándék egyértelműen az adott oldalt célozza meg.

Mi lesz a felugró ablakokkal?

A Google most egyértelműen nevesítette a felugró ablakokat, és utalt arra is, hogy nem csak az azonnal megjelenő felugró ablakok, hanem az oldalon való görgetés során megjelenő felugró ablakok is büntetést eredményezhetnek.

Kérdés, hogy mi a helyzet a kilépési szándéknál megjelenő felugró ablakokkal? Vajon ezt is büntetni fogja a Google? Egyelőre nem lehetünk semmiben biztosak. A mostani leírás alapján ez nem biztos, hogy kockázatot rejt, de kizárni sem lehet. Talán az elkövetkező hónapokban pontosabb információt is kapunk. Az viszont szinte biztos, hogy az „iratkozzon fel hírlevelünkre” típusú nagy felugró ablakoknak végük, legalábbis a mobil oldalaknál. Ez pedig komoly nehézséget jelent majd a feliratkozók gyűjtésében.

Fontos hangsúlyozni, hogy a büntetés csak a mobil oldalaknál jelentkezik majd. Ami pedig a reszponzív designt alkalmazó oldalaknál jelenthet majd kihívást.

hirado.hu
  • A hazafiságról beszéltem, és ezt kigúnyolták
    „Még el sem mondtam, mit akarok, már tüntettek ellenem.” A rendszerváltás utáni és a mai kultúrharcokról, valamint a magyarság sorskérdéseiről is kérdezzük Andrásfalvy Bertalant, Antall József egykori kultuszminiszterét, aki idén lesz 90 esztendős. Szerinte a kultúrpolitikai vitákban „szakmai érveknek kellene előtérben lenniük, illetve annak, hogy milyen elkötelezettség van egy ügyben a nemzet iránt”.
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
MTI Hírfelhasználó