Gyurcsány, a DEMOS, és a Soros-pénzek
Megközelítőleg 35 millió forintnak megfelelő dollárt kapott Soros György alapítványától a DEMOS.
2016. augusztus 26. 13:04

Az agytröszt magyarországi ága Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában is aktív szerepet játszott.

A Soros György által létrehozott Open Society Foundations (Nyílt Társadalomért Alapítvány) tetemes összeget utalt át a nemzetközi DEMOS nevű agytrösztnek, amelynek magyarországi kirendeltsége jelentős szerepet játszott 2006-ban Gyurcsány Ferenc és az MSZP újraválasztásának kampányában – írta tegnap a 888.hu. Egy 2014-es dokumentum szerint körülbelül 129 ezer dollárt − megközelítőleg 35 millió forintot − kapott Soros György alapítványától a DEMOS.

Az összeg mellé csatolt utasítások között több olyan célország is megtalálható, amelyben az intézetnek kirendeltségein keresztül civilszervezeteket kell kiképeznie. A felsorolt államok között feltűnik hazánk is. A teljes kifizetés 2014-re időzítették, a pénz egy 9 hónapos folyósítási időszakban vált lehívhatóvá. A DEMOS-nak kiadott utasításban azt írták elő, hogy a szervezet a választók „mobilizációját” a közösségi média segítségével hajtsa végre. A pénzen kívül komoly tréningeket is kaptak azok a Soros-katonák, akik mozgósítani akarták célközönségüket. Ezekre az indoklás szerint azért volt szükség, hogy a DEMOS égisze alatt munkálkodók a „megfelelő eszközökhöz nyúljanak”.

A dokumentum szerint a DEMOS tevékenységét komoly elemzés követi majd azzal összefüggésben, hogy milyen befolyással bírt az egyes célországokban.

A magát pártfüggetlennek beállító DEMOS Magyarország Alapítványt 2005-ben alapították hazánkban. Tevékenysége lévén a szervezet képviselő és kezelő szerve a kuratórium volt, ennek élén pedig Dessewffy Tibor állt elnökként. A DEMOS egészen 2010-ig a baloldali Magyar Progresszív Intézet Kft.-nek is tulajdonosa volt. A hírportál emlékeztet rá, hogy a jelenlegi Publicus Intézetnél dolgozó Pulai András is – aki korábban a DEMOS-nál volt kutató – milliós összegekért segítette Gyurcsány Ferenc és az MSZP munkáját, majd újraválasztását. Pulai korábban tagadta, hogy a DEMOS aktív szerepet játszott volna az MSZP újraválasztásában és a pártpolitikában.

Befolyásvásárlás

Nem sajnált 650 ezer dollárt Soros György Ferenc pápa amerikai látogatása apropóján arra, hogy Hillary Clinton mögé állítsa az amerikai katolikusokat – írta tegnap a Life Site hírportálon ismertetett dokumentumra hivatkozva a Válasz.hu. A pénzt baloldali, liberális katolikus szervezetek kapták, hogy karolják fel mindazon témákat – így a társadalmi igazságosság, a nagy jövedelemkülönbségek ügyét –, amelyeket Clinton is magáénak vall. A szervezetek vállalták, hogy felsorakoztatják „az amerikai püspökök kritikus tömegét”. A munkába bevonták Óscar Rodríguez Maradiaga hondurasi bíborost, az egyházfő bizalmasát is, a pápa látogatását pedig arra használták, hogy Ferenc pápa minél többször hangoztassa a Clinton kampányának középpontjában is álló témákat, így az amerikai katolikusok alacsony bérezését. (MI)

magyaridok.hu
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó