Miből tudhatjuk, hogy szorong a gyerek az iskola miatt?
Több jele is lehet annak, ha gyermekünk szorong az iskolai kihívások miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorának nyilatkozó klinikai szakpszichológus.
2016. augusztus 29. 14:53

Ha a gyermek az ismeretlen helyzetektől kialakuló félelmében néhány napig pityereg iskolakezdéskor reggelente, az belefér – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában K. Németh Margit klinikai szakpszichológus.

A másik része az, amikor a gyerek már eleve úgy megy az iskolába, hogy már korábban sokat ijesztgettük azzal, hogy na majd az iskolában megtanulod, meg majd ott nem lehet így, és ha ez nem sikerül neki, akkor nagyon megrémül a kisgyerek és ez növeli a szorongását. Vagy maradjunk annál a gyereknél, akit már egész nyáron az iskolára treníroztak és már megtanulták vele a fél olvasókönyvet és mégsem éri el azt a sikert, amit ettől várnak. Nyilván ennek a kisgyereknek a szorongása is hatványozódni fog, hiszen úgy érzi, hogy nem tud teljesíteni” - fogalmazott K. Németh Margit.

A klinikai szakpszichológus szerint nem kell, hogy az iskolakezdés probléma legyen, hiszen évszázadok óta természetes dolog, hogy 6-7 éves korban iskolába mennek a gyerekek. Véleménye szerint gyakran a szülők csinálnak ebből problémát. „Mert elkezdődik egy teljesítményszorongás elsősorban a szülők részéről, és ez ráragad a gyerekekre is. Ma már ott elkezdődik ez a szorongás, hogy melyik iskolába, milyen módszerrel tanító, milyen plusz tudásanyagot biztosító iskolába menjen a gyerek, és hogyan fog teljesíteni. Így egy olyan előrevetített félelem van már a szülőkben amiatt, hogy minden tökéletes legyen és hogy vajon minden tökéletes lesz-e, hogy ez egy nagyon erőteljes szorongást okozhat”

- mondta K. Németh Margit.

De kialakulhat szorongás azoknál a gyerekeknél is, akik korábban örömmel jártak az iskolába – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.

„Jellemző tünet, hogy sírdogál reggelente, nem akar elindulni, megjelenhet a hasfájás, hasmenés, fejfájás. Az is előfordul, hogy fölszökik a láza a gyereknek, és kiderül, hogy délelőtt 11-kor már semmiféle magas lázról nem beszélhetünk. Ilyen esetekben azért érdemes végiggondolni, hogy mi lehet a háttérben vagy utánajárni” - tanácsolta K. Németh Margit.

A szorongások okának kiderítésében a szülők leginkább gyermekükkel ápolt kapcsolatukra támaszkodhatnak. Fontos, hogy a gyermek őszintén el merje mondani, hogy mi történt, ne csak eredményeiről, hanem érzéseiről is beszélgessenek vele szülei – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.

A pszichológus úgy vélte, hogy elsősorban a körzetes iskolát kell megcélozni, ugyanis a gyerek kapcsolatépítése nagyon fontos ebben az időszakban. Ugyanakkor – mint mondta K. Németh Margit – a szülők sokszor olyan intézményt választanak, ami már valami pluszt ad a 6-7 éves gyermeküknek. „A szülők vágyai jelennek meg ezekben a választásokban, és egyáltalán nem biztos, hogy a gyerek is alkalmas erre, vagy meg tudja ugyanis azt a szintet, amit mondjuk a kerület legjobb iskolájába való bekerülés jelent egy hat vagy hét éves gyerek számára”  - hangsúlyozta K. Németh Margit.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy léteznek már úgynevezett iskolanyitogató napok, amikor az iskolával és a leendő osztálytársakkal is meg lehet ismerkedni.

InfoRádió
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az Ecofin elutasította a közös gigahitel rögeszméjét
  Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) nem járult hozzá, hogy az EU 18 milliárd eurót biztosítson Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.
 • Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
  Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Pénzügyi zsarolással próbálkozó EU-szélsőség
  Varga Mihály miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. "Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó