Így változott a migránsválság egy év alatt
Kevesebb migráns érkezik Európába, mint egy éve, de a szárazföldi migránsútvonalak megszűnésével sokkal többen vesztették életüket a Földközi-tengeren hánykolódva.
2016. szeptember 2. 21:40

Alan Kurdi, a hároméves kurd kisfiú partra vetődött testéről készült kép épp egy éve járta be a világsajtót. Sokan a menekültválság fordulópontjának gondolták a kitüntetett sajtófigyelmet, ám a legújabb statisztikákat nézve senki sem ünnepelhet.

Földközi-tenger, 2016. augusztus 19. Az olasz vöröskereszt által 2016. augusztus 19-én közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlók süllyedő gumicsónakban, mielőtt kimentik őket a Földközi-tengeren 2016. augusztus 18-án. Egy másik csónak elsüllyedése miatt öt migráns életét vesztette a tengeren, úton az olasz partok felé. (MTI/AP/Olasz vöröskereszt/Yara Nardi)Az olasz vöröskereszt által 2016. augusztus 19-én közreadott képen Olaszországba igyekvő illegális bevándorlók süllyedő gumicsónakban, mielőtt kimentik őket a Földközi-tengeren 2016. augusztus 18-án (MTI/AP/Olasz vöröskereszt/Yara Nardi)

 

Nem sikerült a Mediterrán-akció

Az uniós erőfeszítések ellenére sokkal több migráns halt meg az elmúlt évben, mint Alan halála előtt – derült ki a Nemzetközi Migrációs szervezet adataiból.

Az Európai Unió országai közös erővel próbálták lezárni az embercsempészek útvonalait és biztonságosabb alternatívákat ajánlottak fel a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlóknak, de mindhiába. Az Európába induló migránsok áldozatainak kétharmada a Földközi-tengerbe veszett a “szabálytalan migráció” miatt, ami leegyszerűsítve az embercsempészek számlájára írható.

A Földközi-tenger toronymagasan vezeti a halálos útvonalak listáját, mögötte Észak-Afrika és Mexikó állA Földközi-tenger toronymagasan vezeti a halálos útvonalak listáját, mögötte Észak-Afrika és Mexikó áll

 

Nem tartható a migrációs áradat

Aggályok merültek fel amiatt is, hogy ha 2016-ban 284.572 bevándorló érkezett a Mediterránon keresztül kontinensünkre, akkor hasonló áramlás esetén az EU-nak 11 naponta majdnem 13 ezer helyet kellene biztosítania az érkezők számára.

Az érkezők száma viszont csökkenésnek indult, idén meg sem fogja közelíteni a tavalyi 1 milliót. Törökországból nem indíthatnak hajót Görögországba, a Líbiából Olaszországba tartó csónakok útvonalát pedig szigorúan ellenőrzik. De a tengeri útvonalak ellenőrzésével nem megoldották, hanem megnehezítették az átjutást. Az embercsempészeket nem érdeklik a kockázat, ők sokszor csak elindítják a bevándorlókat és zsebre teszik a pénzt. Aki pedig mindenáron Európába akar jutni, nem a kockázatokra gondol, hanem életének egyetlen konstansára, a végállomásra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai alapján az Independent több grafikonnal próbálta ábrázolni a menekültválság egy év alatti változásait:

4,185 ember fulladt a tengerbe az elmúlt egy év alatt

A Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma 2015 szeptembere és 2016 augusztusa közöttA Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között

 

3,713 ember fulladt a tengerbe az előző évben

A Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma 2014 szeptembere és 2015 augusztusa közöttA Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma 2014 szeptembere és 2015 augusztusa között

 

2015-ben az elhunyt migránsok 65 százaléka a Földközi-tengerbe fulladt bele. Ez a szám 2014-ben csak 62 százalék volt.

Az IOM szerint az elhunyt menekültek száma globális szinten is megugrott, 4664-ről az elmúlt egy évben számolt 5700-ra.

A menekültek globális halálozási adatai A menekültek globális halálozási adatai

 

A szíriai polgárháború fenyegetése miatti migránsáradat elvileg a Földközi-tengeren átkelőkre irányította volna a reflektorfényt, de az ENSZ szerint ez már globális katasztrófa.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UHCR) adatai szerint jelenleg több migráns, menedékkérő és ideiglenesen áttelepített ember él, mint a második világháború óta bármilyen időszakban.

A 65,3 milliós szám megközelíti a Föld népességének 1 százalékát. Ha az összes migránst egy új országba telepítenék le, a Föld 21. legnépesebb országává válna.

Migránsok és kitelepítettek száma 1996 és 2015 közöttMigránsok és kitelepítettek száma 1996 és 2015 között. A zöld a migráns, a kék jelzés az országon belül áttelepített embereket jelenti. Minden számot milliós értékben kell olvasni.

 

A válság megoldása érdekében az EU 160 ezer migránst akart befogadni.

Ebből összesen 12.900 bevándorlóért “jelentkeztek”az országok, a listát Franciaország vezeti.

2016 augusztus 30-ai Eurostat adatok a befogadó országokról2016 augusztus 30-ai Eurostat adatok a befogadó országokról

Milyen hatást vált ki a közösségi médián?

Kutatók azt is vizsgálták, hogy a kurd kisfiú halálához hasonló hírek mennyire befolyásolják a közösségi médiát. Alan Kurdi képének megosztása után nemzetközi szinten megemelkedett a menekültpárti tweetek száma. Az aleppói romok közül kihúzott kisfiú poros képe hasonló hatást váltott ki.

A grafikonon az látható, hogy az elmúlt évben milyen gyakran használták a menekült ( narancs) és a migráns (kék) szavakat a közösségi médián.

tweet

Indepedent/hirado.hu