Soros súlyos pénzeket költ az abortusz megkönnyítésére
Hogy tehet szert egy magát filantrópnak, nagy adományozónak feltüntető személy olyan komoly befolyásra az európai országok belpolitikai életében, mint Soros György.
2016. szeptember 4. 17:17

Tette fel a kérdést ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A szakértő a milliárdos üzletemberhez köthető civil szervezetek abortusszal kapcsolatos törekvéseiről mondott véleményt.

A legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy az abortusz ügyében a hagyományos értékrendet képviselő, a terhességmegszakítás szigorú megítélésében utolsó bástyának számító országokban milyen hatásfokkal tudnak működni a Soros Györgyhöz köthető alapítványok és egyéb civil szervezetek – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádióban.

Legitimációs aggály

A szakértő annak kapcsán nyilatkozott a Vasárnapi újságban, hogy a DC Leaks által közétett dokumentumok szerint a nők jogainak kiteljesítéséért is tevékenykedő, Soros Györgyhöz kötődő civil szervezetek változtatnának az abortuszt tiltó törvényeken, például a különösen szigorú írországin.

Ifjabb Lomnici Zoltán szerint nagyon nehéz körülírni és szavakba önteni a Soros György tevékenységével kapcsolatos legitimációs aggályt. Az alkotmányjogász hangsúlyozta, az első számú kérdés, hogy egy magyar származású, de New Yorkban élő, magár filantrópnak, nagy adományozónak feltüntető személy hogyan tud az Európai Unióban, illetve a tagországok vonatkozásában olyan komoly befolyásra szert tenni súlyos belpolitikai ügyekben, mint Soros György.

Ez az első számú kérdés, amelyet rendbe kellene tenni, azokban az államokban, ahol különösen aktív tevékenységet fejtenek ki az üzletemberhez köthető médiumok, civil szervezetek – tette hozzá.

Gazdasági érdek is lehet az abortusz könnyítése

Az alkotmányjogász szerint a Planned Parenthood nevű szervezet és egyéb nőjogi szervezetek is súlyos összegeket kapnak azért, hogy az anyák önrendelkezési joga mellett kardoskodjanak, lehetőség szerint terjesszék az abortusz liberalizációját. Megjegyezte, Soros György ez irányú tevékenysége nem csak Európát és az Egyesült Államokat érinti, hanem például Mexikót és számos afrikai országot is.

Ifjabb Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, folyik a küzdelem a kérdésben, és nem csak eszmék, hanem sokszor politikai erők között is, valamint adott esetben gazdasági érdekek is meghúzódnak a háttérben, hiszen az abortuszra is komoly iparág épül.

Magzati élet védelme és liberális abortusztörvény

A magyar szabályozásról azt mondta, bár a jogszabály nevében a magzati élet védelméről szól, valójában liberálisnak mondható abortusztörvényről van szó. Ha az anya esetében súlyos válsághelyzet merül fel, akkor a terhesség bizonyos időhatárig művi úton megszakítható. Ez azért aggályos, mert a jogalkotó a mai napig nem sorolta fel tételesen, hogy milyen esetekben lehet súlyos válsághelyzetről beszélni. Ennek mérlegelése ráadásul nem is feltétlenül bírói, hanem hatósági jogkörbe tartozik, ami nagy mozgásteret ad nekik, illetve az egészségügyi intézményeknek – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Kossuth Rádió/Vasárnapi Újság
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó