Hónapokkal korábban kész lehet a Dagály
Nagyon kevés az olyan létesítmény Magyarországon, amelyet a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódóan kell megépíteni - mondta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője az InfoRádióban. Fürjes Balázs elmondta, hogy hónapokkal a végső határidő előtt befejeződhet a Dagály Uszodakomplexum építése: még a tél végén, a tavasz beállta előtt átadhatják azt.
2016. szeptember 5. 16:48

Az olimpiai pályázat győzelmének az értékét növeli, ha mind a négy pályázó a célszalag mögött áll – mondta a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője arra reagálva, hogy Róma nyáron megválasztott új főpolgármestere felvetette a visszalépés lehetőségét. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta, hogy milyen feladatokat kell elvégezni jövő őszig a játékokról döntő limai kongresszusig.

„Egyre részletesebben meg kell tervezni a budapesti olimpiát – a terv jelent helyszíneket és létesítményeket. Az alapvető tervünket már leadtuk februárban, ami nagyon épít az Agenda 2020-ra. Azért is pályázunk, mert 2024-ig az olimpia rendezésétől függetlenül szinte minden feltételünk adott lesz, a sportlétesítmények több mint 80 százaléka rendelkezésre fog állni olimpiától függetlenül” - ismertette Fürjes Balázs.  A kormánybiztos közölte, hogy a második leadási körben finomhangolást is el fognak végezni.

„Ezeket mind-mind a nemzetközi szakszövetségekkel való párbeszéd ihlette. Például a Hungexpo Budapesti Vásárcsarnok francia üzemeltető-tulajdonosa jelentős csarnok-irodafejlesztéseket tervez. Kiderült, hogy néhány sportágat azokban a kiállítási csarnokokban – amik egyébként is ott lesznek, és az olimpia után is ott maradnak – el tudunk helyezni. Egy másik ilyen változás lesz a pályázatban, hogy a nyitó- és a záróünnepséget a Puskás Stadionban tartanánk meg, ha sikerülne Budapesten olimpiát rendezni” - fogalmazott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője. Fürjes Balázs arról is beszámolt, hogy az utóhasznosítási terveket 15 éves távlatban kell elkészíteni. Kiemelte: „nagyon kevés létesítmény lesz az, amit 2024-ben nekünk az olimpia miatt kell megépítenünk. Öt vagy annál kevesebb sportlétesítmény lesz.” „Tulajdonképpen még ez is túlzó szám, mert az atlétika stadion 15 ezres nézőszámmal megmarad” - tette hozzá. A budapesti olimpia támogatottsága egyébként a négy pályázó közül jelenleg a harmadik, Rómát előzzük meg, ahol körülbelül 50 százalékos az olimpia támogatottsága.

Hónapokkal hamarabb elkészülhet a Dagály uszoda

A jövő évi vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan, de nem annak a költségén újítják fel a Császár-Komjádi Sportuszodát. A létesítmény október és május között teljes rekonstrukción esik át, a külső medencék januárig nyitva lesznek. Tartják az építési költségeket, vagyis sem a Dagály Uszodakomplexumhoz, sem az egyéb létesítményfejlesztésekhez kapcsolódó kiadások nem lépik túl az előirányzottat – mondta a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

Fürjes Balázs hozzátette: időben át tudják adni a reményei szerint olimpiai helyszínként szolgáló Dagály Uszodakomplexumot. „Talán ma már kijelenthetjük, hogy hónapokkal a végső határidő előtt be tudjuk fejezni ezt a munkát. Az év elején csak a próbaüzemekre kerül sor, még a tél v égén, a tavasz beállta előtt átadhatjuk” - fogalmazott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.  Fürjes Balázs beszélt a Margit-szigeti Hajós Alfréd uszoda és a Császár-Komjádi Sportuszoda felújításáról is, utóbbiról azt mondta: ráfér az alapos rekonstrukció.

„A vizes vb arra is kitűnő alkalom, hogy végre elvégezzük azt, amire a vizes világbajnokságtól teljesen függetlenül szükség van. Így ez nem is a vizes vb költsége. Jó alaposan, kívül-belül felújítjuk: a belső medencéket, az öltözőket, a technikai létesítményeket, a gépészetet és a külső medencetereket is. Erre október és május között sor fog kerülni a Komjádi esetében” - jelentette ki Fürjes Balázs.

A kormánybiztos azt is közölte, hogy a külső medencéket a Császár-Komjádi Sportuszoda januárig nyitva tudják tartani, de Budapesten a Tüskecsarnok felépülésével, illetve az addigra várhatóan befejeződő BVSC uszoda felújításával január után is, a Császár-Komjádi Sportuszoda újbóli megnyitásáig lesz elég vizes felület.

InfoRádió
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó