Tévedés: nem Merkel a nagy vesztes
A fősodratú média szerint az AfD „szörnyű” előtörése a CDU-nak és Merkelnek köszönhető, pedig nem.
2016. szeptember 5. 21:05

Elég a számokra pillantani, máris kiderül, hogy a vasárnap Mecklenburg-Elő-Pomerániában lezajlott tartományi választások legnagyobb vesztese nem a német kereszténydemokraták, élükön Angela Merkel kancellárral. A balliberális média által előtérbe helyezett értékelés, miszerint a CDU elveszítette második pozíciójában a tartományban korábban is vezető balosok, a szociáldemokraták (SPD) mögött, igaz. Igen, a CDU 4 százalékot veszítve a harmadik helyre szorult, az Alternatíva Németországnak (AfD) pedig a semmiből egyből a második helyre lépett.

A választás teljes végeredménye: SPD 30,6 %, AfD 20,8 %, CDU 19,0 %, Baloldal 13,2 %, Zöldek 4,8 %, FDP 3,0 %, NDP 3,0 %, Egyéb 5,5 %.

Érdemes azonban megnézni azt is, hogy melyik párt mennyit veszített a legutóbbi választáson elért eredményéből: SPD -5 %, AfD +20,8, CDU -4 %, Baloldal -5,2%, Zöldek -3,9 %, FDP +0,2 %, NDP -3 %, Egyéb +0,1 %.

A fősodratú média szerint az AfD „szörnyű” előtörése a CDU-nak és Merkelnek köszönhető, pedig nem. A CDU-tól ugyanis az AfD csupán 4 százalékot tudott szerezni, ezzel a fasorban sem lenne.

Ellenben a balliberális pártok csoportosulása 14,1 százalékot „adott át” az AfD-nek. Az szociáldemokraták 5, a Baloldal 5,2, a Zöldek pedig 3,9 százalékot estek, azaz ennyivel ajándékozták meg az általuk egyébként mélységesen elítélt pártot. A Zöldek akkorát estek, hogy ki is zuhantak az egykoron az NDK-hoz tartozó tartomány parlamentjéből, a Baloldal, pedig a küszöb alatt besurranva kapaszkodott csak meg.

A választók tehát nem elsősorban Angela Merkel és a CDU, hanem a balliberális karéj fölött törtek pálcát. Érdekes módon többségben nem jobboldali, hanem korábbi balos szavazók sorakoztak fel az AfD mögött. Így már az is egyértelmű, hogy valójában ki felel az új párt sikeréért.

 
magyaridok.hu
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó