Jogsértő az utcai plakátok rongálása
Ifj. Lomnici Zoltán: Juhász Péter felhívása a falragasztépésre elfogadhatatlan.
2016. szeptember 6. 08:59

A közterületre kihelyezett plakátot megrongáló személy minden esetben jogsértést követ el, és ha anyagi kárt is okoz, akkor túllép a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogán – nyilatkozta a Magyar Időknek ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF–CÖKA szóvivője. Szerinte ugyanilyen megítélés alá esik az is, aki rongálásra buzdít.

Hazai és nemzetközi példákkal is alátámasztható, hogy Juhász Péternek, az, Együtt alelnökének a Facebookon közzétett felhívása a kormány kvótareferendummal kapcsolatban kihelyezett plakátjainak megrongálására jogilag és morálisan is megkérdőjelezhető – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán. A CÖF–CÖKA szóvivője leszögezte: a plakátrongáló minden esetben jogsértést követ el, és ha anyagi kárt is okoz, akkor túllép a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogán. Az alkotmányjogász lapunknak arról is beszélt, hogy a plakátrongálás és az arra történő buzdítás elkeseredett lépés, morálisan elfogadhatatlan, és jogilag tilalmazott. Ráadásul az Együtt alelnöke önkormányzati képviselő, az esküjében pedig szerepel, hogy „Magyarországhoz és annak alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom”.

Ahogy tegnapi számunkban megírtuk: Juhász Péter közösségi oldalán a kormányzat óriásplakátjainak megrongálására szólított fel, „Tudta? Minden plakát letéphető! Tépjél te is!” – felkiáltással. Ezzel a kijelentésével szembe ment a főnökével, Szigetvári Viktor pártelnökkel, aki korábban azt ígérte, hogy mostani kampányukban nem lesz plakáttépés, „csupán” leragasztják a kormány hirdetéseit. Ifj. Lomnici Zoltán arra is kitért, hogy az esküszegésnek nincsenek önálló jogi szankciói, kizárólag az érintett politikai életből történő kiszorítása és egyéb etikai jellegű következmények merülhetnek fel. Hozzátette: plakátrongáláskor – természetesen az adott esetek függvényében – beszélhetünk szabálysértésről, vagy akár bűncselekményről is.

A szóvivő kérdésünkre kifejtette: szabálysértést többek között az követ el, aki ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okoz szándékos rongálással, vagy csak megkísérli azt. Ezt a hazai jogrendszer szabálysértési elzárással, pénzbírsággal vagy közérdekű munkával büntetheti. Bizonyos esetekben azonban a rongálás a kár értékétől függetlenül automatikusan bűncselekménynek minősül. Ilyen például, ha azt bűnszövetségben követik el, azaz két vagy több ember előre több bűncselekmény elkövetését együttműködve határozza el, és legalább egy cselekmény elkövetését meg is kísérlik. A büntetés (enyhébb elkövetési forma esetén) vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés lehet, de ha valaki temetőt, templomot vagy valamilyen védett kulturális javat tesz tönkre, akár három évet is kaphat.

Ifj. Lomnici Zoltán példákkal illusztrálta, hogy a rongálás megítélésé­ben sem egységes a hazai bírói gyakorlat. Így fordulhatott elő 2006-ban, hogy az SZDSZ-t pedofíliával vádoló Kuruc.info-plakátok letépkedésére szólított fel Fodor Gábor Gyöngyösön. Akkor a Jobbik Magyarországért Mozgalom a plakáttépkedésre szóló felhívás miatt rongálás szabálysértésben és garázdaság bűncselekményben való pszichikai bűnsegédlet (felbujtás) miatt feljelentette Fodort. Egy 2010-es esetben pedig szabadlábra helyezte a Miskolc Városi Bíróság Szegedi Mártont, a Jobbik akkori miskolci polgármesterjelöltjét, akit rongálás miatt szabálysértési őrizetbe vettek 2010 októberében, amiért eltávolított egy MSZP-s plakátot.

magyaridok.hu
  • Eleven az Archiregnum Hungaricum
    A legvisszafogottabb becslések szerint is legalább negyvenezer ártatlan magyar áldozata volt Délvidéken a kommunista partizánterrornak a második világháború végén. És ki tudja, hányan lehetnek még azok, akiket a trianoni békediktátum után gyilkoltak meg egy korábban soha nem volt (és soha nem is lesz) ország pribékjei, csak azért, mert magyarok voltak.
  • Turcologia hungarica est renovanda?
    A kaukázusi haza, az alán és bolgár szomszédság emlékét a magyar hagyomány is megőrizte.
  • Dugódíjjal sarcolná a budapestieket az LMP
    Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint abszurd a Budapestet vezető baloldali koalíció részeként politizáló LMP élhető város koncepciója, amelyből kizárnak lényegi városfejlesztéseket. Az LMP budapesti elnöke egyébként könnyen cáfolható, érvénytelen állításokra hivatkozva terveztetné újra a Galvani hidat.
MTI Hírfelhasználó