Bakondi: fel kell készülni, hogy ismét megindul a migránsáradat
A népszavazás az egyetlen eszköz arra, hogy Magyarország lakossága véleményt nyilváníthasson a magyar emberek jövőjét súlyosan érintő kérdésben, ugyanakkor fel kell készülni, hogy ismét megindul a migránsáradat Magyarország felé - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden délután Egerben tartott sajtótájékoztatóján.
2016. szeptember 6. 18:06

Bakondi György altábornagy az október 2-i népszavazás tétjéről szólva úgy fogalmazott: egy felelős kormányzatnak fel kell készülnie arra az esetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migránsokra vonatkozó megállapodás "megborul", és Görögországon, illetve Bulgárián keresztül ismét megindul az emberáradat a "bejáratott úton, Magyarországon át" Nyugat-Európa felé.

Minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni az erőszakos tiltott határátlépéseket, hogy megóvjuk a magyar emberek biztonságát - közölte.

Bakondi György úgy véli, hogy Európa korábban nem tapasztalt biztonságpolitikai kihívásokkal találta szembe magát. Ezek közé sorolta az Ukrajnában zajló polgárháborút, a Brexit-et,  és a "tömeges, illegális és agresszív" migrációt. Hangsúlyozta, hogy  tavaly 104 országból érkezett 400 ezer migráns haladt át Magyarországon. Ezek a számok is bizonyítják azon felfogás tévességét, amely szerint csupán a szíriai polgárháború elől menekülőkről van szó - mondta.

Elhangzott, hogy idén eddig közel 19 ezer migráns próbált illegálisan bejutni Magyarországra, miközben - a tavalyról átnyúlóakkal együtt - mintegy 26 ezer menekültügyi kérelem érkezett a magyar hatóságokhoz.

Bakondi György hangsúlyozta: Brüsszel terveiben már az is szerepel, hogy a jelenleg nemzeti szinten működő menekültügyi hatósági jogköröket is centralizálnák . "Ezt Magyarország nem akarja, mi úgy gondoljuk, hogy meg kell őriznünk kultúránkat, nyelvünket, nemzeti összetételünket, munkahelyeinket, az egészségügyi, az oktatási és a szociális ellátórendszerünket. Nem akarjuk, hogy mások mondják meg, kikkel kell nekünk együtt élnünk" - közölte.

A főtanácsadó úgy fogalmazott: szó sincs arról, hogy minden migráns terrorista lenne. A migránsok több tekintetben is áldozatok: áldozataik saját kormányuknak, a közöttük megbúvó terroristáknak, az embercsempészeknek és áldozatai a hamis ígéretekkel áltató brüsszeli politikának is - mondta.

Ugyanakkor a migránsokkal együtt érkeznek Európába terroristák és az agresszív iszlám tanait népszerűsítő, terrorcselekményekre buzdító vahabita hittérítők - fűzte hozzá.

A miniszterelnök főtanácsadója kijelentette: pártpolitikán felüli nemzeti kérdésről van szó, ugyanakkor a migránsokkal összefüggésben Európában és itthon is hallani hamis érveléseket.

Mint mondta, ilyen érv, hogy a migráció a munkaerőpiacnak hatalmas lehetőségeket ad, ám kiderült, a bevándorlók nyelvtudásban és szakképzettségben is komoly felkészítésre szorulnak.. Hamis érvelés a szolidaritásra való hivatkozás is, mert Magyarország most is mindenben támogatja a tömeges, illegális és agresszív migrációval szemben védekezni kényszerülő államokat, miként támogatja a különböző karitatív szervezeteket is - húzta alá.

Szavai szerint az sem igaz, hogy az október 2-i népszavazás Magyarország uniós tagságáról szólna. Semmi okunk nincs arra, hogy kiváljunk az Európai Unió családjából. Azt szeretnénk, ha EU migráns- és biztonságpolitikájában fordulat következne be - fogalmazott.

Nyitrai Zsolt, az egri térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az október 2-i népszavazás Magyarország, a megyék és a települések jövőjéről is szól. Az osztrák, német és olasz példák azt mutatják, hogy a Brüsszel által elrendelni kívánt kényszerbetelepítések nagyon komoly biztonságpolitikai kockázatot és költséget jelentenek a megyék, a települések számára is - fűzte hozzá.

Ennek a kockázatát azonban nem szabad felvállalni, ezért minél nagyobb számban kell nemmel szavazni az országos népszavazáson a kényszerbetelepítésekre - közölte.

MTI