Jelentősen nőtt a Fidesz támogatottsága
Négy százalékkal növelte támogatottságát a teljes népesség körében augusztusbana Fidesz-KDNP, így 28 százalékon áll.
2016. szeptember 8. 15:21

A Jobbik támogatottsága egy százalékos csökkenés mellett 10 százalékos, míg az MSZP és az LMP megőrizte támogatottságát 9, illetve 3 százalékkal. Augusztusban a DK 3 az Együtt pedig 2 százalékon áll.

A nyár utolsó hónapjában is nagyfokú politikai inaktivitás volt jellemző a magyarokra: a válaszadók csupán 57 százaléka tudott és akart megnevezni olyan pártot, amelyre szavazna – derül ki a Republikon Intézet kutatásából.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nyár utolsó hónapjában jelentősen növekedett a Fidesz támogatottsága. A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP 28 százalékon áll, ami a júliusi adatokhoz képest 4 százalékpontos növekedést jelent. A Jobbik ebben a hónapban 10 százalékon áll, ami hibahatáron belüli csökkenés az előző havi 11 százalékhoz képest. Megőrizte támogatottságát az MSZP és az LMP: e két párt 9, illetve 3 százalékon áll a teljes népességen belül. A Demokratikus Koalíció az előző havi támogatottságához képest 1 százalékpontot veszített, míg az Együtt 1 százalékpontot nőtt, ugyanakkor ezt az eltérést valószínűleg csak mérési ingadozás okozza. Így augusztusban a DK 3, az Együtt pedig 2 százalékon áll.

160908 kozhangulat preferencia

A pártválasztók (pártot választani tudók és akarók) körében a kormánypárt támogatottsága szintén komoly emelkedést mutat – a júliusban mért 43 százalékhoz képest augusztusban 47 százalék. A pártot választani tudók táborában a Jobbik 18, az MSZP 17 százalékos támogatottságot élvez; ez a Jobbik esetén csökkenést, a szocialistáknál szinten maradást jelent. A baloldali ellenzéki pártok támogatottsága a pártválasztók között sem változott jelentős mértékben a legutóbbi hónapban – a pártválasztók 5 százaléka az LMP-t, 3 százaléka az Együttet, 1-1 százaléka pedig a Liberálisokat (MLP) és a PM-et támogatná egy most megrendezett választáson. Kivételt képez a Demokratikus Koalíció, aminek augusztusi támogatottsága (6 százalék) 2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál (8 százalék).

A Republikon azt is vizsgálta, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. A pártválasztók csoportján belül 48 százaléknyian vannak, akik a Fidesz további kormányzását preferálják, míg 27 százaléknyian legszívesebben egy baloldali és liberális pártok alkotta kormánykoalíciót látnának az ország élén 2018 után. A pártválasztók további 21 százaléka a Jobbik kormányzását óhajtja, a fennmaradó megkérdezettek pedig nem kívántak vagy nem tudtak válaszolni intézetünk kérdésére. Ez azt jelenti, hogy a pártpreferenciához hasonlóan ebben a kérdésben is erősödött a kormánypárt helyzete, mivel az előző hónapban csupán 42 százaléknyian nyilatkozták azt, hogy 2018 után is a jelenleg kormányzó pártot látnák szívesen az ország élén.

168 Óra/Republikon Intézet
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?
  A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
MTI Hírfelhasználó