Orbán: erősebb a Fidesz, mint négy éve
Politikailag erősebb most a Fidesz, mint négy évvel ezelőtt volt - mondta Orbán Viktor a Magyar Idők pénteki írása szerint a párt frakcióülésén.
2016. szeptember 9. 08:30

Szerinte ennek az az oka, hogy a migráció kezelésében a társadalom és a kabinet álláspontja azonos. Közterületi kampányolásba és országjárásba kezd a Fidesz, hogy arra buzdítsa a választókat, szavazzanak nemmel az október 2-i kvótareferendumon – erről már Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője beszélt.

Orbán Viktor a Fidesz kihelyezett frakcióülésén hosszasan elemezte a migráció ügyét, nemzetközi kontextusba helyezve azt – értesült a Magyar Idők. A kormányfő többek között szót ejtett a törökök, illetve az olaszok helyzetéről, szerepéről is. Beszélt a német tartományi választás eredményéről, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a CDU-t jobbról még sosem előzték meg.

A miniszterelnök összehasonlította az előző és a jelenlegi ciklus azonos időszakait. Megállapította, hogy most politikailag lényegesen erősebb a kormányoldal, mint négy évvel ezelőtt volt ugyanebben a periódusban. Ehhez hozzájárult a migráció is, de legfőképpen annak kezelése. A kormány és a társadalom álláspontja ugyanis a legtöbb kérdésben azonos. Információink szerint Orbán Viktor beszédében az ellenzékről nem ejtett szót.

Orbán Viktor a frakcióülésen arról is hangsúlyosan beszélt: az október 2-ai népszavazás nem a napi belpolitikai küzdelmekről, hanem Magyarország jövőjéről szól, amelynek az a tétje, hogy Magyarország meg tudja-e védeni közösségeit, kultúráját, és meg tudja-e erősíteni biztonságát. Lapunk úgy tudja, a miniszterelnök arról is szólt, hogy mindenkinek aktívan részt kell vennie a népszavazási kampányban.

A frakcióülésen több alkalommal is szóba került, hogy a kormány tagjainak, a minisztériumi államtitkároknak és a Fidesz–KDNP-frakciószövetség tagjainak is személyesen ki kell venniük a részüket a munkából az október 2-ai népszavazás sikere érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolni fog azért, hogy minél nagyobb legyen a részvétel és minél magasabb legyen a nemek aránya a voksoláson. Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő pedig frakcióülésen részletes tájékoztatást adott a brüsszeli kvótaintézkedésekről, amelyek annak ellenére léteznek, hogy a magyar ellenzék tagadja azokat. Szájer szerint ezek az intézkedések komoly fenyegetést jelentenek. Szijjártó Péter a britek távozásával összefüggésében közölte, Magyarország egy fontos uniós szövetségesét veszíti el. Ezzel összefüggésben azonban a V4-es országokkal való együttműködés fontosságát hangsúlyozta, amit hosszú távon is szeretnének folytatni.

A miniszterelnök szerint a voksolás nem a belpolitikai küzdelmekről szól

Egy veszprémi rendezvénnyel csütörtökön elkezdődött a Fidesz népszavazási országjáró kampánya, amelynek során októberig nyolcvan előadó részvételével több mint kétszáz fórumot szervez a párt – mondta el Halász János. A frakció szóvivője hozzátette: emellett a Fidesz önkéntesei több mint hétszáz helyszínen szerveznek majd közterületi standolást. Bejelentette azt is, hogy a kampány részeként a párt hamarosan megkeresi a Fidesz korábbi kvótaellenes petíciójának minden aláíróját. A szóvivő azt is elmondta: a Fidesz–KDNP úgy döntött, hogy a kampány idején a kormány által készített reklámokat jeleníti meg – a kabinet hozzájárulásával – televíziókban, rádiókban.

A kormányfő szólt a családpolitika folytatásának fontosságáról is. Orbán Viktor a népességfogyás megállítását nevezte a Fidesz legfontosabb kormányzati céljának, aminek érdekében tovább kell erősítenie a családtámogatási rendszert. Fontos célként nevezte meg a munkaalapú társadalom továbbépítését is.

A kormányfő szeptember 11-én a kötcsei pikniken a párt értelmiségi holdudvarához szól majd. A tervek szerint az Országgyűlés szeptember 12-én kezdődő őszi ülésszakát Orbán Viktor majd egy nagyon jelentős politikai beszéddel nyitja majd meg. Az előzetes tervek szerint a miniszterelnök az EU szep­tember 16-i pozsonyi uniós csúcsa után az eddiginél erősebb személyes részvételével is támogatja a népszavazási kampányt.

Kozma Imre: kiüresedett a kereszténység

A frakcióülés egyetlen nem politikus meghívott előadója a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya volt. A kormány felkérésére a magyar határ mellett gyülekező migránsokat segítő karitatív szervezet vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy előadásában a migrációs válsággal kapcsolatban arról beszélt: egy antropológiai forradalom végéhez értünk, eltűnt a Krisztus-központú emberkép Európából és egy emberközpontú emberkép került a helyére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Európában kiüresedett a kereszténység. Most az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e még visszafordítani a megváltozott szemléletmódot – tette hozzá Kozma Imre atya. Az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetét, a Máltai Szeretetszolgálatot irányító szerzetes pap a migrációs válsággal összefüggésben nyújtott segítségről azt mondta, hogy ez örömöt jelent, hiszen a segítség nyújtásával az adakozók megajándékozzák önmagukkal a segítségre szorulókat. Kozma Imre szerint jó ötlet volt a karitatív szervezetek kormányzati felkérése a migrációs válság kezelésében való részvételre, ami az eddigi tapasztalatok szerint jól működik.

Magyar Idők
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó