Gulyás: Őszöd igazi hatása 2010 után következett
A tíz évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszödi beszéd igazi hatása nem 2006 és 2010 között volt, legfontosabb következménye 2010 után volt látható.
2016. szeptember 15. 21:06

Ezt jelentette ki Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke csütörtökön a témában rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az ügy lényege és tanulsága az, hogy “alapvetően hazugságra politikát építeni nem lehet”, még akkor sem, hogy ha egyébként átmeneti sikert el lehet érni, hiszen a cinikus zártkörű beismerés lényege az volt, hogy másfél év alatt végig hazudva, az országot becsapva meg lehet nyerni egy választást – mondta Gulyás Gergely a XXI. Század Intézet Böszmeségem története – 10 éves az őszödi beszéd címmel, a Terror Háza Múzeumban tartott kerekasztal-beszélgetésén.

Galló Béla politológus, Schiffer András ügyvéd, a Lehet Más a Politika korábbi társelnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Megadja Gábor eszmetörténész, Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója (b-j) a XXI. Század Intézet Böszmeségem története – 10 éves az őszödi beszéd című kerekasztal-beszélgetésén a Terror Házában 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

A szocialisták valóban megnyerték akkor a választást, de az őszödi beszéd legfontosabb következménye 2010 után volt látható: kétharmados parlamenti többséggel jobbközép kormány alakult, és ezzel a felhatalmazással gyökeres változásokat tudott elindítani, a baloldal pedig a mai napig nem állt helyre abból a “bűnből, amit Gyurcsány Ferenc a saját népével és a politikai oldalával elkövetett” – mondta.

Gulyás Gergely szerint a beszéd hiba volt, de az eredendő bűn az volt, amit az MSZP az országgal tett.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány “végighazudta” az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

Kirabolta az MSZP-t 

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte: az őszödi beszédből kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc “ragadózóként, egyfajta zsákmányként tekintett a szocialista pártra, azt megszerezte, és azt akarta felhasználni személyes ambícióinak kiélésére”.

Mindezért kirabolta az MSZP-t, elvett tőle mindent, ami az identitását adta, amitől a párt működőképes volt, aztán otthagyta és kiszakított belőle amit tudott – mondta. Schmidt Mária kitért arra is, hogy az őszödi beszédnek és Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységének hatására hosszú távon megváltozott a pártstruktúra Magyarországon.

Kijelentette: “Gyurcsány (…) azt példázza, hogy nem lehet a magyar nemzeti érdekeket valamiféle külső központok nagyon más indíttatású elképzeléseinek alárendelni”.  Nem lehet, hogy egy magyar miniszterelnök a legitimációt “ne a magyar emberek felhatalmazásában keresse, hanem a külföldi erőközpontok dicséretében” – tette hozzá Schmidt Mária.

Gyurcsány csak válságtünet volt

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP volt társelnöke arról beszélt, hogy szerinte nem értékeljük helyesen a tíz évvel ezelőtti eseményeket, ha pusztán Gyurcsány Ferenc személyét “diabolizáljuk”, és az ő személyére fűzzük fel ezt az eseménysort.

Gyurcsány felbukkanása szerinte egy válságtünet volt. Schiffer András úgy vélekedett: a magyar modell arról szólt, hogy ország minél inkább legyen vonzó a külföldi befektetők előtt, miközben az ezredfordulóra kiderült, hogy a modell tartalékai kimerültek.  Gyurcsány ebből nem vett észre semmit – jegyezte meg.

Mint mondta, egy elhúzódó válságnak volt a nagyon látványos tünete, ami 2006 őszén történt, és a beszéd “brutálisan” pontosan azt az illúziót törte szét, hogy “bármilyen értelme van annak a voksnak, amit négyévente behúzok a szavazófülkében”.

Schiffer András szerint a 2006-os eseményekért elsősorban azok a felelősek, akik a beszéd nyilvánosságra kerülése után igyekeztek Gyurcsány Ferencet tisztára mosdatni.  Az első számú politikai felelős Lendvai Ildikó, aki akkor frakcióvezető volt – mondta.

Nem a beszéd miatt bukott meg  

Galló Béla politológus szerint az őszödi beszéd nagyon fontos politikatörténeti tény volt, de Gyurcsány Ferenc nem emiatt, hanem a kormányzása miatt bukott meg.

Megadja Gábor eszmetörténész, Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke és Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója (b-j) a XXI. Század Intézet Böszmeségem története – 10 éves az őszödi beszéd című kerekasztal-beszélgetésén a Terror Háza Múzeumban 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

A miniszterelnökként eltöltött ideje a”politikusi féltehetségét”  bizonyítja. Tehetsége volt megragadni a hatalmat, de alkalmatlan volt a pártja és az ország vezetésére – mondta. Hozzátette: szerinte a társadalom döntő többsége az egész Gyurcsány-korszakra mint sikertelenségre emlékszik, és ennek releváns része volt az őszödi beszéd.

Megadja Gábor eszmetörténész arról beszélt, hogy szerinte az őszödi beszédnek semmi köze a beismeréshez, mint ahogy azt Gyurcsány Ferenc értékeli, hiszen az zárt körben hangzott el, pont az érintettekkel nem közölte az igazságot.

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó