Bérfelzárkóztatásba kezdett a MÁV
A vasúttársaság egyedi toborzási módszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2016. szeptember 17. 11:52

Mintegy 600 dolgozóra van szükség az állami vasúttársaságnál, ezért a súlyos munkaerőhiányt bérfelzárkóztatási programokkal is orvosolja a MÁV – tudta meg a Magyar Idők. A belső erőforrások átcsoportosításából származó pénzt a dolgozók béremelés, valamint kafetéria formájában kapják, emellett ösztönző juttatáshoz is hozzájuthatnak a jelenlegi dolgozók. Ágazatonként különböző bértáblát vezetnek be, a program jövőre folytatódik. 

Folyamatos a felvétel a MÁV-nál és a MÁV-Startnál, mintegy 600 szakember hiányzik a vasúttársaságnál. Ezért nemcsak a képzés átszervezésével, de bérfelzárkóztatási programokkal, ágazatonkénti bértáblák bevezetésével is ösztönzik a leendő munkavállalókat, valamint a jelenlegi 38 ezer dolgozót a MÁV-csoportnál – közölte kérdésünkre a vasúttársaság. A tájékoztatás szerint habár a szakszervezetek visszautasították annak lehetőségét, hogy megkezdjék a jegyvizsgálói munkakörökben dolgozók jövedelemszintjének rendezését, mégis egy új, a szakmai gyakorlati időt és teljesítményt is elismerő bértáblázatot dolgoztak ki.

A jegyvizsgálói bértábla magasabb jövedelemszintet, átlagosan nettó 11 ezer forinttól 25 ezer forintig terjedő pluszkeresetet garantál. A bérek rendezését a MÁV-Start vezetése a vezénylői és vezénylőtiszti bértábla bevezetésével folytatja, 2017-ben további stratégiai munkakörökre tervezi bértáblák bevezetését, többek közt a járműkarbantartóknál, valamint a pénztárosoknál.

A jelenlegi munkavállalók megtartása érdekében idén júniusban pluszjuttatást is adott dolgozóinak a vasúttársaság. Azok a nem vezető beosztású dolgozók részesültek a támogatásból, akik idén már a MÁV állományában voltak, de kimaradtak a korábbi bérfejlesztésekből. Az egyszeri kifizetés 400 ezer forintos alapbérig 70 ezer forint volt. Emellett a cég átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre január 1-jéig visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók körében, akiknek alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot. A választott szakmától, képzettségtől és a munkaviszony idejétől függő alapfizetésen túl a béren kívüli juttatás keretösszege évi bruttó 271 400 forint, a Szép-kártyára alanyi jogon járó javadalmazás összege pedig 92 700 forint. A MÁV-csoport ezenkívül az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 2,5 százalékát kitevő kiegészítést is nyújt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjukhoz.

A MÁV egyedi módszerekkel is toboroz dolgozókat, többek közt a vonatokon, állomásokon hirdetnek állásokat. Az egyedi megoldás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel a felhívások közzétételét követően 800-an jelentkeztek, közülük 500 fiatal, akik a harmincadik életévüket még nem töltötték be. A jelentkezők már a szükséges tanfolyam időtartama alatt is fizetést kapnak, cserébe sikeres vizsgát kell tenniük.

A megbízható szakmai utánpótlás érdekében a vasúttársaság már korábban megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a szakképző iskolákkal, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekkel. Ezzel párhuzamosan újraszervezték a belső továbbképzési rendszerüket is annak érdekében, hogy összehangolt képzési terv alapján folyamatos szakemberoktatással segítsék a munkaerő-utánpótlást. Emellett ebben a hónapban többek közt a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel, valamint a Debreceni Egyetemmel is együttműködést kezdeményez a cég a szakember-utánpótlás érdekében.

Magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó