Bérfelzárkóztatásba kezdett a MÁV
A vasúttársaság egyedi toborzási módszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
2016. szeptember 17. 11:52

Mintegy 600 dolgozóra van szükség az állami vasúttársaságnál, ezért a súlyos munkaerőhiányt bérfelzárkóztatási programokkal is orvosolja a MÁV – tudta meg a Magyar Idők. A belső erőforrások átcsoportosításából származó pénzt a dolgozók béremelés, valamint kafetéria formájában kapják, emellett ösztönző juttatáshoz is hozzájuthatnak a jelenlegi dolgozók. Ágazatonként különböző bértáblát vezetnek be, a program jövőre folytatódik. 

Folyamatos a felvétel a MÁV-nál és a MÁV-Startnál, mintegy 600 szakember hiányzik a vasúttársaságnál. Ezért nemcsak a képzés átszervezésével, de bérfelzárkóztatási programokkal, ágazatonkénti bértáblák bevezetésével is ösztönzik a leendő munkavállalókat, valamint a jelenlegi 38 ezer dolgozót a MÁV-csoportnál – közölte kérdésünkre a vasúttársaság. A tájékoztatás szerint habár a szakszervezetek visszautasították annak lehetőségét, hogy megkezdjék a jegyvizsgálói munkakörökben dolgozók jövedelemszintjének rendezését, mégis egy új, a szakmai gyakorlati időt és teljesítményt is elismerő bértáblázatot dolgoztak ki.

A jegyvizsgálói bértábla magasabb jövedelemszintet, átlagosan nettó 11 ezer forinttól 25 ezer forintig terjedő pluszkeresetet garantál. A bérek rendezését a MÁV-Start vezetése a vezénylői és vezénylőtiszti bértábla bevezetésével folytatja, 2017-ben további stratégiai munkakörökre tervezi bértáblák bevezetését, többek közt a járműkarbantartóknál, valamint a pénztárosoknál.

A jelenlegi munkavállalók megtartása érdekében idén júniusban pluszjuttatást is adott dolgozóinak a vasúttársaság. Azok a nem vezető beosztású dolgozók részesültek a támogatásból, akik idén már a MÁV állományában voltak, de kimaradtak a korábbi bérfejlesztésekből. Az egyszeri kifizetés 400 ezer forintos alapbérig 70 ezer forint volt. Emellett a cég átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre január 1-jéig visszamenőleges hatállyal azon munkavállalók körében, akiknek alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot. A választott szakmától, képzettségtől és a munkaviszony idejétől függő alapfizetésen túl a béren kívüli juttatás keretösszege évi bruttó 271 400 forint, a Szép-kártyára alanyi jogon járó javadalmazás összege pedig 92 700 forint. A MÁV-csoport ezenkívül az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további 2,5 százalékát kitevő kiegészítést is nyújt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjukhoz.

A MÁV egyedi módszerekkel is toboroz dolgozókat, többek közt a vonatokon, állomásokon hirdetnek állásokat. Az egyedi megoldás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel a felhívások közzétételét követően 800-an jelentkeztek, közülük 500 fiatal, akik a harmincadik életévüket még nem töltötték be. A jelentkezők már a szükséges tanfolyam időtartama alatt is fizetést kapnak, cserébe sikeres vizsgát kell tenniük.

A megbízható szakmai utánpótlás érdekében a vasúttársaság már korábban megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a szakképző iskolákkal, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekkel. Ezzel párhuzamosan újraszervezték a belső továbbképzési rendszerüket is annak érdekében, hogy összehangolt képzési terv alapján folyamatos szakemberoktatással segítsék a munkaerő-utánpótlást. Emellett ebben a hónapban többek közt a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a győri Széchenyi István Egyetemmel, valamint a Debreceni Egyetemmel is együttműködést kezdeményez a cég a szakember-utánpótlás érdekében.

Magyaridok.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • A járványhelyzet ellenére sem álltak le a nagyvárosi fejlesztések
  A vírushelyzet miatt nem volt jelentősebb fennakadás a Modern városok program fejlesztéseinek megvalósításában, a kivitelezők nem jelentették, hogy bármi gátolta volna őket a munkában – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmond azt is, hogy eddig a program 270 beruházása közül 87 készült el részben vagy egészben, a fejlesztésekre pedig 1800 milliárd támogatást fizettek ki.
 • Fontos adóügyi könnyítésekről döntött az Országgyűlés
  Több lényeges adóügyi változtatásról is határozott az Országgyűlés, ezekről Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva úgy fogalmazott: a vállalkozások és a magánszemélyek meglehetősen nagy csoportját érintik, és egyszerre szolgálják a versenyképességet, a gazdaság újraindítását és a visszaélések visszaszorítását.
 • Kocsis Máté: „Nagy svindler” Gyurcsány Ferenc
  Nagy svindlernek nevezte Gyurcsány Ferencet a Fidesz frakcióvezetője, miután a DK elnökéről kiderült, hogy tőle függésben levő fiatalokkal akarta saját népszerűségét bizonyítani. Kocsis Máté már korábban is arra figyelmeztette az ifjú korosztályt, hogy keressenek rá, és meglátják, ki is az igazi Gyurcsány Ferenc. „Jó nektek, hogy titeket már nem vernek agyon, ha tüntetni mentek” – írta a kormánypárti politikus.
MTI Hírfelhasználó