Elmaradhat az október 7-i gigatüntetés
Könnyen meglehet, hogy elmarad az a gigatüntetés, amit még júliusban ígért a kormánynak üzenve a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke.
2016. szeptember 19. 09:36

Kordás László a Klubrádióban beszélt arról, hogy nem maradt mozgástér a bértárgyalásokhoz, ezért az oktatási, az egészségügyi és a többi közszolgáltatásban dolgozó elégedetlensége a szakszervezeti konföderációk összefogásával egy nagy demonstrációban csúcsosodhat ki október 7-én. A szakszervezeti vezető júliusi szavai szerint azonban csak akkor lehet hatni a kormányra, ha nem százak, hanem tízezrek vonulnak utcára.

– Nem tüntetésről beszéltem, hanem valamiféle megmozdulásról – mondta most a lapnak Kordás László. A MASZSZ elnöke hangsúlyozta, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) napirendi pontjai között már szerepel, de egyelőre nem indultak még el a 2017. évi bérről szóló tárgyalások. Szerinte demonstrációt vagy erősebb akciót viszont akkor kell szervezni, ha már látható, hogy ki mit gondol a jövő évi fizetésekről, és nem lehet a tárgyalóasztal mellett eredményt elérni.

– Nekünk nem az a célunk, hogy demonstrálgassunk összevissza, hanem hogy eredményt érjünk el – jelentette ki az érdekvédő. Kordás ugyanakkor „jó iránynak” nevezte, hogy a kormány tervei szerint enyhítenének a bérterheken. Szerinte az nem mindegy viszont, hogy ezt járulékcsökkentéssel, vagy az szja mérséklésével akarják majd elérni. Kordás biztatónak nevezte, hogy a VKF legutóbbi ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyértelművé tette: minden félnek érdeke, hogy a nettó minimálbér mielőbb érje el a létminimum összegét. A MASZSZ elnöke hangsúlyozta: mivel ez régi követelésük, bízik abban, hogy a tárgyalóasztal mellett sikerül eredményeket elérniük.

Ismert: a KSH legutóbbi jelentése szerint jelentősen megugrottak a hazai bérek az év első négy hónapjában, csaknem nyolc százalékkal nőttek a nettó és több mint hat százalékkal a bruttó keresetek. A bővülésben a versenyszférában tapasztalható fizetések jelentős szerepet játszottak. Szakértők szerint egyre több vállalat emel bért a magas munkaadói terhek ellenére is, azonban egészséges, piaci alapú növekedésről beszélhetünk, amire a 90-es évek eleje óta nem volt példa.

Magyar Idők
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Fegyelmezetlenek a budapestiek, a járvány "berobbanását" kockáztatják
  Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek a közterületeken és ezzel a járvány "berobbanását" kockáztatják - erről beszéltek a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatóján.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
MTI Hírfelhasználó