Idén és jövőre is növekvő gazdaság és csökkenő államadósság
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2016-ban 2,1 százalékkal, míg 2017-ben 3,2 százalékkal bővülhet.
2016. szeptember 23. 10:58

Számításaink szerint az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kedvezőbben alakulhat: idén GDParányosan 1,7 százalék, míg jövőre 1,9 százalék lehet. Ezzel párhuzamosan csökken az államadósság ráta is: várakozásaink szerint a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 72,8, míg jövőre 71 százalékra.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a II. negyedéves, 2,6 százalékos növekedési adat után továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számít 2016-ban, míg 2017-ben ennél magasabb, 3,2 százalékos lehet a bővülés üteme. Az idei évben a növekedés motorja a háztartások fogyasztása lehet, de a növekedést elősegítheti a külkereskedelem is. A háztartások fogyasztási kiadása idén a korábban vártnál is nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal növekedhet. A növekedés elsősorban a magyar családok rendelkezésre álló bővülő jövedelmének köszönhető, amelyet a kedvező munkaerőpiaci folyamatok mellett a személyi jövedelemadó kulcsának idei csökkentése is elősegít. Várakozásaink szerint a munkanélküliség tovább mérséklődik: az idén 5,3 százalék, jövőre pedig 4,8 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, tehát már idén is a rendszerváltás óta legkedvezőbb adattal számolhatunk. A bérek érdemi emelkedése továbbra is folytatódik, idén 6 százalékos, jövőre 5,3 százalékos lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy a fogyasztás bővülése a jövedelem bővüléséből ered, és nem hitelfelvételből, mint a válság előtti időszakban

Az uniós források átmeneti kiesése jelentősen fékezi az idei növekedést. Ennek nyomán a beruházások a korábban vártnál nagyobb, 9,9 százalékos visszaesésére számítunk, amelyet jövőre 4,3 százalékos növekedés követhet. Ennek magyarázata az, hogy a magyar vállalkozások kivárják, amíg az új uniós költségvetési ciklusból beruházásaikat olcsóbban tudják végrehajtani.

Az infláció várakozásaink szerint továbbra is mérsékelt marad, a pénzromlás mértéke idén 0,1 százalékos, jövőre 1,3 százalékos lehet. A mérsékelt inflációhoz az olajárak tartósan alacsony szintje és a külső inflációs környezet mellett hozzájárulnak a csökkenő inflációs várakozások, továbbá például a sertéshús áfájának idei csökkentése is.

Az idei lehet sorozatban az ötödik olyan év, amelyben sikerül teljesíteni a 3 százalékos maastrichti hiánycélt – a hiánycél teljesülésére ezt megelőzően utoljára 2000-ben volt példa. Várakozásunk szerint a GDP-arányos hiány a kormányzati várakozásoknál kedvezőbb, az idén 1,7 százalékos, jövőre pedig 1,9 százalékos lehet, amennyiben nem kerül sor újabb fiskális lazításra. Így folytatódhat a GDP-arányos államadósság mérséklődése is: a mutató a tavalyi 75,3 százalékos szint után az idén 72,8 százalékos, míg jövőre 71 százalékos lehet.

Századvég Gazdaságkutató Zrt.
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Fegyelmezetlenek a budapestiek, a járvány "berobbanását" kockáztatják
  Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek a közterületeken és ezzel a járvány "berobbanását" kockáztatják - erről beszéltek a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap délelőtti online sajtótájékoztatóján.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
MTI Hírfelhasználó