Így lehet hosszabbítani a mobil feltöltöttségét
Előfordul, hogy feleslegesen olyan okos az Android, vagy az iPhone, s csak meríti az akkumulátort. Néhány érintéssel gyorsan lehet javítani a helyzeten.
2016. szeptember 23. 14:24

Függetlenül az okostelefon rendszerétől, iOS és Android készülékeken egyaránt gyakorta elmarad öt fontos opció energiatakarékos beállítása. (Fellelhetőségük készüléktípusonként némileg eltérhet az alább megadott menüpontoktól.)

1. Állandóan bekapcsolva maradó helymeghatározó szolgáltatások

Nyilván nélkülözhetetlenek például utazáskor, térképhasználat esetén, navigáláshoz, szabadtéri edzéshez, de vajon miért veszik igénybe az akkumulátor gyorsan fogyó tartalékait, ha zárt térben dolgozunk vagy pihenünk?

Ha hosszabb időn át nem használjuk, kapcsoljuk ki, vagy legalább korlátozzuk, hogy melyik alkalmazás férhet hozzájuk.

iOS: Beállítások/Adatvédelem/Helymeghatározás
Android: Beállítások/Tartózkodási hely

akkumulator

2. Túlzottan világos kijelző

Az egyik legnagyobb energiazabáló az okostelefon képernyője. Aktív mobilhasználat esetén akár napi egy-két óra üzemidőt is lehet nyerni visszafogott beállításával. Készüléktípusonként eltérő, hogy a környezethez automatikusan illeszkedő fényerőbeállítás mennyit segít: több Android mobilon kár kísérletezni vele, iPhone-okon ritkábban van rá panasz.

Lépjünk a mobil fényerő beállításaiba, s vagy állítsuk automatikus alkalmazkodásra, vagy válasszuk a szemünknek még kényelmes, de visszavett világítást.

iOS: Beállítások/Kijelző és fényerő/Automatikus fényerő, illetve csúszka
Android: Beállítások/Kijelző & fények/ Automatikus fényerő, illetve csúszka

3. Szükségtelen alkalmazások futnak a háttérben

Át lehet nézni, milyen applikációk futnak a háttérben: meg fogunk lepődni, hány ritkán használt alkalmazás nyúlkál például a már említett helymeghatározáshoz, hogy ellenőrizze a helyét; küld értesítéseket; frissíti az állapotát.

A rendszeralkalmazásokat segédprogram igénybe vételével sem célszerű kiiktatni, de a telepített programjainkat megéri finomhangolni.

iOS: Beállítások/Általános/Alkalmazásfrissítés a háttérben
Android: Beállítások/Alkalmazások/alkalmazások beállítása

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

4. E-mailek gyakori szinkronizálása

Aki minél gyorsabban meg akar kapni minden üzenetet, ezen ne változtasson. Kérdés persze, hogy miért frissüljenek örökösen azok az e-mail fiókok is, amiket csak másodlagosan használunk?

Ahány e-mail fiókot beállítottunk, annyit ellenőriz bizonyos időnként a telefon: ellenőrizzük, milyen szinkronizálási idő van beállítva, s szükség esetén növeljük meg. (Meg is szüntethetjük a nem használt fiók frissítését.)

iOS: Beállítások/Mail, kontaktok, naptárak/Új adatok begyűjtése
Android: Beállítások/Fiókok

5. Lassan kapcsolódó alvó mód (timeout)

Sok szuflát lehet megspórolni az akkumulátornak, ha nem engedjük túl sokáig világítani a telefont, amikor már felhagytunk a használatával. Mert hiába tétlen a képernyő, továbbra is fogyaszt.

Az Android készülékek legkisebb beállítható kikapcsolási ideje 15, az iPhone-é 30 másodperc.

iOS: Beállítások/Általános/Automatikus lezárás/30 másodperc
Android: Beállítások/ Kijelző & fények/Alvó mód/15 másodperc

BZI/hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó