Orbán: Magyarország nélkül Európa mára már elesett volna
Ha Magyarország nem teljesítette volna a kötelességét az illegális bevándorlással kapcsolatban, akkor Európa mára már elesett volna.
2016. szeptember 29. 09:27

Ezt nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Lokálnak.

“Nem találtuk fel a spanyolviaszt, csak azt tettük, amit a világ józanabbik részén is csinálnak az Amerikai Egyesült Államoktól Izraelig: megvédtük Magyarország, egyben az Európai Unió határait” – mondta a kormányfő a lapban csütörtökön megjelent interjúban.

Úgy vélte, így még van esély feltartóztatni az önfeladást és a behódolást, és ezt “egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben”.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, amikor nemet mondtak a bevándorlásra, a szívükre hallgattak. “Szeretjük a hazánkat, nem tesszük ki bizonytalan kalandoknak. Ilyen egyszerű. Ha a szíved a helyén van, az eszed könnyen követi. Így hamar összeállt a fejünkben a migrációellenes cselekvési terv is.” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi népszavazáson Magyarország és Európa jövője a tét. Kitért arra, hogy az Európai Bizottság nem vonta vissza a kvótacsomagját, sőt, azt a múlt héten megerősítette. “A brüsszeli bürokratákkal is ugyanaz a helyzet, mint a szemfényvesztőkkel: a kezüket kell figyelni, nem a szájukat” – mondta a kormányfő.

Leszögezte azt is, hogy Magyarországnak az európai közös jövő iránti elköteleződése továbbra is erős, ám változtatni kell a jelenlegi politikán, éppen azért, hogy “megőrizzük azt az Európát, amelyet mindannyian szeretünk, otthonunknak érzünk és amelyért annyi áldozatot hoztunk már”.

Súlyos gondnak nevezte, hogy a migrációval kapcsolatos közös európai állásponthoz még a közös kiindulópontban sem tudnak megegyezni.

A kormányfő szerint azokat a migránsokat, akik jogellenesen jöttek be, ki kellene szállítani az Európai Unióból, de ehhez “hiányzik a szív és az ész bátorsága”. Hozzáfűzte: több ország azt hiszi, jobb beletörődni abba, ami történt, Európa mindig megúszta valahogy, de ezt most nem lehet megúszni. “Vagy megtartjuk a hazánkat és Európát olyannak, amilyennek szeretjük, vagy elveszítjük” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte milyen lesz Európa, amikor unokája középiskolába megy, azt válaszolta, egyik napról a másikra megváltozhat minden, tabuk dőlnek meg, magától értetődő dolgok kérdőjeleződnek meg, így nem tudni mit hoz a jövő, de az rajtunk áll, merre megyünk tovább. “Mi, magyarok általában idejekorán felismertük a veszélyt, és volt bátorságunk a változások élére állni. Amikor összefogtunk, a siker sem maradt el” – mondta a miniszterelnök a Lokálnak.

MTI
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó