Orbán: Magyarország nélkül Európa mára már elesett volna
Ha Magyarország nem teljesítette volna a kötelességét az illegális bevándorlással kapcsolatban, akkor Európa mára már elesett volna.
2016. szeptember 29. 09:27

Ezt nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Lokálnak.

“Nem találtuk fel a spanyolviaszt, csak azt tettük, amit a világ józanabbik részén is csinálnak az Amerikai Egyesült Államoktól Izraelig: megvédtük Magyarország, egyben az Európai Unió határait” – mondta a kormányfő a lapban csütörtökön megjelent interjúban.

Úgy vélte, így még van esély feltartóztatni az önfeladást és a behódolást, és ezt “egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben”.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, amikor nemet mondtak a bevándorlásra, a szívükre hallgattak. “Szeretjük a hazánkat, nem tesszük ki bizonytalan kalandoknak. Ilyen egyszerű. Ha a szíved a helyén van, az eszed könnyen követi. Így hamar összeállt a fejünkben a migrációellenes cselekvési terv is.” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi népszavazáson Magyarország és Európa jövője a tét. Kitért arra, hogy az Európai Bizottság nem vonta vissza a kvótacsomagját, sőt, azt a múlt héten megerősítette. “A brüsszeli bürokratákkal is ugyanaz a helyzet, mint a szemfényvesztőkkel: a kezüket kell figyelni, nem a szájukat” – mondta a kormányfő.

Leszögezte azt is, hogy Magyarországnak az európai közös jövő iránti elköteleződése továbbra is erős, ám változtatni kell a jelenlegi politikán, éppen azért, hogy “megőrizzük azt az Európát, amelyet mindannyian szeretünk, otthonunknak érzünk és amelyért annyi áldozatot hoztunk már”.

Súlyos gondnak nevezte, hogy a migrációval kapcsolatos közös európai állásponthoz még a közös kiindulópontban sem tudnak megegyezni.

A kormányfő szerint azokat a migránsokat, akik jogellenesen jöttek be, ki kellene szállítani az Európai Unióból, de ehhez “hiányzik a szív és az ész bátorsága”. Hozzáfűzte: több ország azt hiszi, jobb beletörődni abba, ami történt, Európa mindig megúszta valahogy, de ezt most nem lehet megúszni. “Vagy megtartjuk a hazánkat és Európát olyannak, amilyennek szeretjük, vagy elveszítjük” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte milyen lesz Európa, amikor unokája középiskolába megy, azt válaszolta, egyik napról a másikra megváltozhat minden, tabuk dőlnek meg, magától értetődő dolgok kérdőjeleződnek meg, így nem tudni mit hoz a jövő, de az rajtunk áll, merre megyünk tovább. “Mi, magyarok általában idejekorán felismertük a veszélyt, és volt bátorságunk a változások élére állni. Amikor összefogtunk, a siker sem maradt el” – mondta a miniszterelnök a Lokálnak.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: a kormány intézkedései elegendőek lesznek
  A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Nyerőben az élet kultúrája
  Mert ez a szervezett küzdelem a vírus ellen, ami szembe megy a korábban sokak által abszolút értéknek tekintett gazdasági érdekkel, az élet kultúrájának diadala a halál kultúrája felett.
 • Ingyenes parkolást Budapesten!
  Az igyenes parkolással a fővárosban indokolatlanul mászkáló emberek száma is csökkenne. Ugyanis jelenleg népes ellenőrsereg keresi a nem fizető parkolókat, hogy mikuláscsomagot helyezzen el a kocsik szélvédőjén.
MTI Hírfelhasználó