Attrakció a balatoni halak balatoni íze
A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőtérség vendéglátóegységei, lacikonyhái, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak.
2016. szeptember 30. 13:16

Ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki a vezető testület. Balassa Balázs, a BSZ elnöke közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

- Elnök úr, a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása csak a horgászok kiváltsága lett. Önök a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez. Hogyan őrizhető megy így a Balaton egységes, szép képe?
 
- Ahogy a BSZ elnökségének állásfoglalásában is megfogalmaztuk, a szakemberektől várjuk a megoldási javaslatot, mi csak a problémára szerettük volna felhívni a figyelmet. Valójában ennél többet tettünk, mert az elnökség tagjainak részéről fogalmazódtak meg javaslatok, melyek életképességéről majd döntenek az illetékes minisztérium részéről. A kérdésére válaszolva, ez az úsztatott ponty mint megoldás nem most lett kitalálva, ez tíz évvel ezelőtt is elfogadott gyakorlat volt. Bátran mondhatom, hogy ez nem rontja az összképet, hiszen szinte nem is látszik, mivel elsüllyesztett, nagyméretű dereglyékben, uszályokban tárolták régebben is a halakat.
 
- Önök egy halfelvásárlói hálózat létrehozását várják a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat. Miért kell ehhez az állam segítsége, miért nem oldja meg önállóan a BSZ?
 
- Mivel ehhez törvényi, vagy éppen jogszabályi változtatásokra lenne szükség. Jelenleg legálisan a horgász nem értékesítheti a kifogott halat, vagyis nem adott a jogszabályi háttér.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Miképpen érhető el, hogy azt a "konyhaművészeti forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel, halételek esetében ez a balatoni hal legyen, mégpedig úgy, hogy az éttermek séfjei eleve ezt igényeljék, sőt követeljék?

- Véleményem szerint a vállalkozó, a vendéglátós a piaci igényeknek megfelelően módosítja a kínálatát. Ha a vendégek számára fontos, hogy helyi alapanyagból készült ételeket fogyasszanak, - ezért is érkeztek a térségbe, és az esetleges megnövekedett árat is hajlandóak kifizetni –, akkor a piac eszerint változik. Sajnos jelenleg még a legtöbb esetben az ár dominál, és nem a minőség. Azt azért sajnálom, hogy nem a vendéglátósok hallatják a hangjukat.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó