Attrakció a balatoni halak balatoni íze
A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőtérség vendéglátóegységei, lacikonyhái, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak.
2016. szeptember 30. 13:16

Ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki a vezető testület. Balassa Balázs, a BSZ elnöke közölte, a kezdeményezésről a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén született határozat. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

- Elnök úr, a Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot, a balatoni hal fogyasztása csak a horgászok kiváltsága lett. Önök a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez. Hogyan őrizhető megy így a Balaton egységes, szép képe?
 
- Ahogy a BSZ elnökségének állásfoglalásában is megfogalmaztuk, a szakemberektől várjuk a megoldási javaslatot, mi csak a problémára szerettük volna felhívni a figyelmet. Valójában ennél többet tettünk, mert az elnökség tagjainak részéről fogalmazódtak meg javaslatok, melyek életképességéről majd döntenek az illetékes minisztérium részéről. A kérdésére válaszolva, ez az úsztatott ponty mint megoldás nem most lett kitalálva, ez tíz évvel ezelőtt is elfogadott gyakorlat volt. Bátran mondhatom, hogy ez nem rontja az összképet, hiszen szinte nem is látszik, mivel elsüllyesztett, nagyméretű dereglyékben, uszályokban tárolták régebben is a halakat.
 
- Önök egy halfelvásárlói hálózat létrehozását várják a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat. Miért kell ehhez az állam segítsége, miért nem oldja meg önállóan a BSZ?
 
- Mivel ehhez törvényi, vagy éppen jogszabályi változtatásokra lenne szükség. Jelenleg legálisan a horgász nem értékesítheti a kifogott halat, vagyis nem adott a jogszabályi háttér.

- Fedezd föl saját kultúrád - hangzik az európai Balassi-folyamat jelmondata. Miképpen érhető el, hogy azt a "konyhaművészeti forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel, halételek esetében ez a balatoni hal legyen, mégpedig úgy, hogy az éttermek séfjei eleve ezt igényeljék, sőt követeljék?

- Véleményem szerint a vállalkozó, a vendéglátós a piaci igényeknek megfelelően módosítja a kínálatát. Ha a vendégek számára fontos, hogy helyi alapanyagból készült ételeket fogyasszanak, - ezért is érkeztek a térségbe, és az esetleges megnövekedett árat is hajlandóak kifizetni –, akkor a piac eszerint változik. Sajnos jelenleg még a legtöbb esetben az ár dominál, és nem a minőség. Azt azért sajnálom, hogy nem a vendéglátósok hallatják a hangjukat.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó