Hamarosan kezdődhet az IC+ kocsik gyártása
A Siemens szállíthatja a forgóvázakat a hazai vasúttársaságnak
Nemsokára megköti a beszállítói szerződést saját fejlesztésű vasúti személykocsija, az IC+ forgóvázának gyártójával a MÁV-Start – tudta meg a Magyar Idők. Csépke András vezérigazgató szerint ezután megkezdődhet az első húsz kocsi sorozatgyártása.
2016. október 4. 09:07

Mivel egyetlen ajánlat jutott az IC+ program beszállító pályázatán az utolsó körbe, nem meglepetés, hogy a Siemens biztosítja a forgóvázakat a most gyártandó, nemzetközi közlekedésre alkalmas kocsikhoz – mondta el a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója. Mint ismert, a korábban elkészült, jelenleg is futó IC+ prototípusok futóműveit is a német gyártó szállította.

A vasúttársaság korábbi vezetői tárgyalásokat folytattak a hazai Ganz Motor Kft.-vel, amely ugyancsak gyárt forgóvázakat, azonban az európai szabványok változása miatt a Ganz termékét módosítani kellett volna, ami – valamiért – nem történt meg.

Csépke András elmondta, hogy a sorozatgyártás húsz, nemzetközi közlekedésre alkalmas kocsi előállításával kezdődik, az ehhez szükséges előkészületek, közbeszerzési eljárások már zajlanak. Előreláthatóan összesen 98 milliárd forint értékben írnak ki beszerzési pályázatokat. A forgóváz- és fékbeszerzésen kívül további 77 eljárás még hátra van, közülük 69 közbeszerzés.

A vezérigazgató szerint jövő év végére kigördülhet az első sorozatgyártású IC+ a szolnoki járműjavító gyártóműhelyeiből. Ezt követően, 2018-tól indulhat a száz, belföldi közlekedésre szánt IC+ vasúti személykocsi sorozatgyártása, amit a magyar kormány 30 milliárd forinttal támogat.

Csépke András szerint bár első körben húsz, valamint száz kocsiról van szó, a közbeszerzési eljárásokat további kétszáz kocsira fogják indítani. Jelenleg a MÁV-Start az egyetlen olyan személyszállító Európában, amelyik saját járműgyártási képességgel rendelkezik, és az IC+ kocsi lesz az első olyan, ülőhelyes kocsi, amely megfelel az új európai szabványrendszer összes követelményének. A saját fejlesztésű, Szolnokon gyártott IC+ két prototípusa 2014 októberétől próbaengedéllyel szállított utasokat, majd 2015 júniusában megkapta a típusengedélyt a magyar és nemzetközi közlekedésre. Az IC+ kocsik számos technikai újdonságot vonultatnak fel, többek közt a kocsi GPS-vezérelt rendszere mindig pontos tájékoztatást ad a vonat helyzetéről, a biztonságról pedig belső videófelügyeleti rendszer gondoskodik.

A vezérigazgató korábban azt mondta, hogy a társaság 2020-ig látványos fejlesztéseket tervez, fő bevételi forrásuk a budapesti elővárosi és a távolsági intercity-közlekedés. Az elővárosi közlekedésbe emeletes vonatokat szereznek majd be, hatszáz férőhellyel. Szakmai körökben úgy tudják: az emeletes vonatok közbeszerzési pályázata a közeli hetekben megjelenik. A MÁV-Start fejlesztési stratégiájának lényege, hogy 2020-ig a teljes szolgáltatási szegmensben vadonatúj járművek közlekedjenek.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
 • Magyarország 365 fotópályázat – díjazottak
  Kihirdették csütörtökön Budapesten az idei Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait. A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést.
MTI Hírfelhasználó