Brüsszelben nem értik
Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.
2016. október 4. 14:03

A brüsszeli elit hosszú ideje építgeti párhuzamos valóságát, amelyben minden őket igazolja, és amelyben mindenki velük ért egyet. Ebből a képzelt világból szólt most ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke.

Schulz szerint a kvótareferendum „kudarcba fulladt”, amiért hálás a magyar szavazóknak. Véleménye szerint ugyanis a magyarok túlnyomó többsége „végül is” a betelepítési kvóta mellett szavazott azzal, hogy távol maradt a népszavazástól.

Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.

A helyzet ugyanis az, hogy vasárnap 3 282 928 ember mondott NEM-et a brüsszeli kvótára – a szavazók 98 százaléka. Ilyen elsöprő többséget utoljára a szociális népszavazáson szerzett az akkor még ellenzékben lévő Fidesz. Ez annak idején Gyurcsány bukásához vezetett. A múlt vasárnap lényegében megismételte ezt az eredményt, ami hat év kormányzás után nem rossz eredmény. Sőt, nagyon jó.  A „magyarok túlnyomó többsége” pedig nem maradt otthon: a vasárnapi 43,35 százalékos részvétel meghaladja a korábbi népszavazások részvételi átlagát. A nem szavazatok aránya pedig meghaladja a 2003-as népszavazáson az uniós belépésre voksolók arányát.

Azok pedig, akik nem vettek részt a népszavazáson, számos okból maradhattak távol. Például azért, mert soha nem vesznek részt semmilyen választáson. Ők a választó korú népesség egyharmadát teszik ki. Ők azok a politikai névtelenek, aki nem formálnak véleményt. Mulatságos, hogy a baloldal, csak hogy nagyobbnak látassa magát, őket is a saját szavazóinak tekinti.  

De akár érdektelenségből, akár tudatosan maradt otthon valaki most vasárnap, a demokrácia (és a józanész) szabályai szerint ez legkevésbé sem jelent IGEN szavazatot, legfeljebb tartózkodást. Azt állítani, hogy az otthon maradt választópolgárok titkon mind Schulz és a betelepítési kvóta rajongói, több puszta költői túlzásnál. Szimpla hazugság.

A brüsszeli elit szemmel láthatóan továbbra sem érti az üzenetet – pontosabban nem akarja megérteni azt. A rossz példa ragadós: a magyar baloldal után Schulz és barátai is úgy döntöttek, úgy tesznek, mintha az a közel 3,3 millió szavazat nem is létezne. Pedig ezzel csak önmagukat tudják becsapni.

mozgasterblog.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó