Brüsszelben nem értik
Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.
2016. október 4. 14:03

A brüsszeli elit hosszú ideje építgeti párhuzamos valóságát, amelyben minden őket igazolja, és amelyben mindenki velük ért egyet. Ebből a képzelt világból szólt most ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke.

Schulz szerint a kvótareferendum „kudarcba fulladt”, amiért hálás a magyar szavazóknak. Véleménye szerint ugyanis a magyarok túlnyomó többsége „végül is” a betelepítési kvóta mellett szavazott azzal, hogy távol maradt a népszavazástól.

Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.

A helyzet ugyanis az, hogy vasárnap 3 282 928 ember mondott NEM-et a brüsszeli kvótára – a szavazók 98 százaléka. Ilyen elsöprő többséget utoljára a szociális népszavazáson szerzett az akkor még ellenzékben lévő Fidesz. Ez annak idején Gyurcsány bukásához vezetett. A múlt vasárnap lényegében megismételte ezt az eredményt, ami hat év kormányzás után nem rossz eredmény. Sőt, nagyon jó.  A „magyarok túlnyomó többsége” pedig nem maradt otthon: a vasárnapi 43,35 százalékos részvétel meghaladja a korábbi népszavazások részvételi átlagát. A nem szavazatok aránya pedig meghaladja a 2003-as népszavazáson az uniós belépésre voksolók arányát.

Azok pedig, akik nem vettek részt a népszavazáson, számos okból maradhattak távol. Például azért, mert soha nem vesznek részt semmilyen választáson. Ők a választó korú népesség egyharmadát teszik ki. Ők azok a politikai névtelenek, aki nem formálnak véleményt. Mulatságos, hogy a baloldal, csak hogy nagyobbnak látassa magát, őket is a saját szavazóinak tekinti.  

De akár érdektelenségből, akár tudatosan maradt otthon valaki most vasárnap, a demokrácia (és a józanész) szabályai szerint ez legkevésbé sem jelent IGEN szavazatot, legfeljebb tartózkodást. Azt állítani, hogy az otthon maradt választópolgárok titkon mind Schulz és a betelepítési kvóta rajongói, több puszta költői túlzásnál. Szimpla hazugság.

A brüsszeli elit szemmel láthatóan továbbra sem érti az üzenetet – pontosabban nem akarja megérteni azt. A rossz példa ragadós: a magyar baloldal után Schulz és barátai is úgy döntöttek, úgy tesznek, mintha az a közel 3,3 millió szavazat nem is létezne. Pedig ezzel csak önmagukat tudják becsapni.

mozgasterblog.hu
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó