Brüsszelben nem értik
Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.
2016. október 4. 14:03

A brüsszeli elit hosszú ideje építgeti párhuzamos valóságát, amelyben minden őket igazolja, és amelyben mindenki velük ért egyet. Ebből a képzelt világból szólt most ki Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke.

Schulz szerint a kvótareferendum „kudarcba fulladt”, amiért hálás a magyar szavazóknak. Véleménye szerint ugyanis a magyarok túlnyomó többsége „végül is” a betelepítési kvóta mellett szavazott azzal, hogy távol maradt a népszavazástól.

Nem tudjuk, Martin Schulz melyik műsort nézte, de egészen biztosan nem azt, ami 2016. október 2-án Magyarországon ment.

A helyzet ugyanis az, hogy vasárnap 3 282 928 ember mondott NEM-et a brüsszeli kvótára – a szavazók 98 százaléka. Ilyen elsöprő többséget utoljára a szociális népszavazáson szerzett az akkor még ellenzékben lévő Fidesz. Ez annak idején Gyurcsány bukásához vezetett. A múlt vasárnap lényegében megismételte ezt az eredményt, ami hat év kormányzás után nem rossz eredmény. Sőt, nagyon jó.  A „magyarok túlnyomó többsége” pedig nem maradt otthon: a vasárnapi 43,35 százalékos részvétel meghaladja a korábbi népszavazások részvételi átlagát. A nem szavazatok aránya pedig meghaladja a 2003-as népszavazáson az uniós belépésre voksolók arányát.

Azok pedig, akik nem vettek részt a népszavazáson, számos okból maradhattak távol. Például azért, mert soha nem vesznek részt semmilyen választáson. Ők a választó korú népesség egyharmadát teszik ki. Ők azok a politikai névtelenek, aki nem formálnak véleményt. Mulatságos, hogy a baloldal, csak hogy nagyobbnak látassa magát, őket is a saját szavazóinak tekinti.  

De akár érdektelenségből, akár tudatosan maradt otthon valaki most vasárnap, a demokrácia (és a józanész) szabályai szerint ez legkevésbé sem jelent IGEN szavazatot, legfeljebb tartózkodást. Azt állítani, hogy az otthon maradt választópolgárok titkon mind Schulz és a betelepítési kvóta rajongói, több puszta költői túlzásnál. Szimpla hazugság.

A brüsszeli elit szemmel láthatóan továbbra sem érti az üzenetet – pontosabban nem akarja megérteni azt. A rossz példa ragadós: a magyar baloldal után Schulz és barátai is úgy döntöttek, úgy tesznek, mintha az a közel 3,3 millió szavazat nem is létezne. Pedig ezzel csak önmagukat tudják becsapni.

mozgasterblog.hu
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó