A jó hír elillant, a rossz nem távozott!
A kereszténydemokrata képviselő asszony nem érti: az ellenzéki képviselők miért mondják azt, hogy romokban az oktatás, hogy a kormány nem figyel a gyerekekre és az oktatásra? Íme, azonnali kérdése.
2016. október 6. 14:49

Mivel segítette és segíti a kormány a tanévkezdést?

Dr. HOFFMANN RÓZSA, (KDNP): - Egy hónapja, hogy megkezdődött a 2016/17-es tanév, és elhalkulni látszanak a „jaj, de nehéz a tanévkezdés” kezdetű dallamok. Mindazonáltal maradt egy olyan ellentmondás, amelynek tisztázása talán hasznos lesz itt a parlamentben.

- A 2016/17-es tanévben több mint 1,5 millió diák kezdte meg tanulmányait, illetve kezdődött meg a nevelésük óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban és szakiskolában. Ez tény! Tény az is, hogy a 2011 decemberében elfogadott köznevelési törvény alapján, azóta is tartott módon felmenő rendszerben az általános iskolások mind ingyen kapják a tankönyveiket,  - ez ebben az évben azt jelenti, hogy már az egész alsó tagozat ingyen kap tankönyvet, továbbá azok a szociálisan rászoruló felső tagozatosok vagy gimnazisták is, akiknek a körét jogszabály kijelöli.

- Tény az is, hogy soha kormány ennyit nem fordított gyermekétkeztetésre, mint a mi kormányunk. Ez 2016-ban már 71,74 milliárd forint. Tény az is, hogy ez az összeg 2010-ben, az utolsó szocialista kormány idején készült költségvetés alapján mindössze 29 milliárd forint volt.

- Tény az is, hogy 2013 szeptemberétől fokozatosan nő, rendeletekben meghatározott módon a pedagógusok bére, és hogy a Klebelsberg Központ költségvetése is rendbe jön.

- Államtitkár Úr! Nem értem, hogy az ellenzéki képviselők miért mondják azt, hogy romokban az oktatás, hogy a kormány nem figyel a gyerekekre és az oktatásra? Kérem, segítsen eloszlatni az ellenzéki képviselők kételyeit!

***

Dr. RÉTVÁRI BENCE, (Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára): - Azt hiszem, az ellenzéki képviselők egy részének nagyon nagy lelkiismeret-furdalása van, mert az ő idejükben arról szóltak a hírek, hogy hány iskolát zárnak be. Összesen 381 helyen zártak be iskolát az MSZP kormányzása alatt. Ott arról szóltak a hírek, hogy 15 ezer pedagógust bocsátottak el, többek között azokból az iskolákból, abból a 381-ből, amelynek az ajtajára lakatot tettek. Arról is szóltak a hírek, hogy egyhavi mértékkel csökkent 2008-ban a pedagógusoknak a bére, ez az az ok, amiért inkább csak a hibát keresik általában, és nem hajlandók az azóta elért eredményeket elismerni. Persze látjuk a Jobbik részéről is, hogy lassan már nem lesz olyan volt SZDSZ-es oktatáspolitikai szlogen, amit ne vennének át, és a véleményüket ne változtatták volna meg már számtalan kérdésben az oktatásüggyel kapcsolatban.

- Mindezekkel szemben igyekeztünk a tankönyvek piacát egy profittermelő ágazatból egy valódi közszolgálattá tenni. Sikerült 40 százalékkal csökkenteni a tankönyvek árát, de a családok egy jó része most már nem kell hogy ezt közvetlenül megtapasztalja, hiszen, ahogy a képviselő asszony is mondta, felmenő rendszerben most már az első négy, jövőre már az első öt osztályban mindenki ingyenesen kap tankönyvet, nem csak azok, akik szociális módon rászorulnak.

- A gyermekétkeztetés terén csak egy számpárt hadd mondjak: a legkisebb gyermekek esetében korábban 92 ezer gyermek kapott ingyenesen enni, most 318 ezer. Nem csodálom, hogy emellett az ellenzék nehezen talál fogást a gyermekétkeztetés területén.

- Szeptember 1-je hosszú-hosszú évek óta a tanévkezdés időpontja, de immáron többedik esztendeje, 2013 óta minden évben a pedagógusbér-emelésnek is az időpontja. E hét szerdáig fogják megkapni a pedagógusok a megemelt bérüket, ami magasabb lesz, mint amit augusztusban láthattak a bankszámlájukon.

***

Dr. HOFFMANN RÓZSA: - Köszönöm államtitkár úr a válaszait! Felsorolta azokat a tényeket, amelyeket mindannyian tudunk, ismerünk és tapasztalunk, és az emberek is, akikkel beszélgetünk a városokban, falvakban, tudják ezt, mert éppen a gyermekük ingyen étkezik, ingyen kapta meg a tankönyvet. Ezért én változatlanul nem értem az ellenzéki vádakat, nem mert meglátásom szerint nem igazak.

- Szeretnék azonban egy témára reagálni, ez pedig az iskolák bezárása, amelyek fájdalmasan megtörténtek a szocialista kormányzás ideje alatt. Ezzel szemben 2010-2011 óta, amikor is törvénybe iktattuk a kisiskolák létezésének lehetőségét, egyetlenegy iskolát nem kellett bezárni a szülők akarata ellenére, és ez óriási eredmény, úgyhogy ehhez csak gratulálni lehet!

***

Dr. RÉTVÁRI BENCE: - Bezárások helyett most már felújításokról, karbantartásokról, korszerűsítésekről tudok beszámolni! Idén nyáron gázkészülék- és kazánkarbantartásra, felújításra 203 intézményben, nyílászárók javítására 181 iskolában, iskolakifestésre 616 iskolában került sor az idén nyáron, tornaterem-karbantartásra pedig  71 iskolában, tetőjavításra 122 iskolában, mosdófelújításra 205 iskolában. Idén szeptember 1-jétől 21 958 új tanulói szék és 12 147 új iskolapad került az iskolákba, és 1329 vadonatúj iskolai tábla is a diákok rendelkezésére áll. Ebből is látható, hogy több milliárd forintos saját forrásokból azokban az iskolákban, amelyeket korábban megpróbáltak leamortizálni és becsukni, igyekszünk felújításokat végrehajtani, hogy minden gyermek a legkorszerűbb körülmények tudjon tanulni Magyarországon,  - ebben persze még sokévnyi feladatunk van. 

Bartha Szabó József
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Bemutatkozott az unió egyenlőségi biztosa
  Az egyenlőségért felelős biztosasszony tehát olyan miniszterekkel ült egy kormányban, akik megalapozott gyanú szerint megrendelést adtak Málta legfontosabb oknyomozó újságírójának meggyilkolására.
 • Minden illegális bevándorló biológiai fenyegetést jelent
  Minden Magyarország területére illegálisan belépni akaró, az ellenőrzést elkerülő bevándorló biológiai, egészségügyi fenyegetést jelent Magyarország számára, amit bármi áron meg kell akadályozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Egységes felvidéki magyar érdekképviselet
  Létrejött a megegyezés az egységes felvidéki magyar érdekképviselet, egy új egyesített magyar párt létrehozásáról, azon a hárompárti találkozón, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd párt és az Összefogás mozgalom vezetői között tartottak az MKP pozsonyi székházában pénteken.
MTI Hírfelhasználó