Együtt biciklizett a két államfő
Nem hivatalos, baráti informális találkozón vett részt szerdán az Őrségben Áder János magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök, a két államfő általános iskolás gyerekek társaságában kerékpározott.
2016. október 5. 16:55

A több mint harminc kilométeres kerékpártúra a Vas megyei Orfaluból indult, ahol a két elnök előbb megnézte a szlovén tájházat, majd magyar és szlovén diákok társaságában a zöld határt átlépve biciklizett át a szlovéniai Dolencibe (Dolányba), ahol egy mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, méz és sajt előállítással foglalkozó családi gazdasággal ismerkedtek.

A túra Szalafőn a Pityerszeren folytatódott, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest keresték fel, végül az út utolsó néhány kilométerét az Őrségi Nemzeti Park központjáig előbb szemerkélő, később már szakadó esőben tették meg.

Áder János Szalafőn tartott sajtótájékoztatóján az időjárás változékonyságára utalva úgy fogalmazott: rövid túrájuk meglehetősen sok arcát mutatta be az őrségi táj és az őrségi időjárás.

Elmondta, hogy szlovén kollégájával már régóta tervezték biciklitúrát, amelynek apropóját adta az is, hogy jó másfél évvel ezelőtt adták át a térségben a Felsőszölnök - Kétvölgy (Cepinci) közötti utat, amely megkönnyítette a helyben lakók életét.

Áder János hangsúlyozta: mindkét ország kormányának fontos célja, hogy a vidéken élő emberek életét is javítsák. Fontos, hogy a vidéki emberek is megfelelő infrastruktúrához jussanak, fejlődjön a közúthálózat és a vasúti közlekedés, valamint biztosítsák számukra az autóbusszal való közlekedés lehetőségét - jelentette ki.

Hozzáfűzte: mindezzel a vidék megtartó képességét növelik, hogy minél többen lássák értelmét a vidéki életnek és találják meg ott a számításukat.

Áder János szólt arról is, a közös kerékpártúra a két szomszédos ország barátságát is mutatja. Nem csak a két köztársasági elnök barátságát szerették volna megmutatni, hanem a határ két oldalán élők barátságát is, hiszen magyar és szlovén diákok nagy örömmel bicikliztek együtt - tette hozzá.

A magyar köztársasági elnök nem titkolta: az Őrségnek is szerettek volna egy kis hírverést és a kerékpáros turizmust is igyekeztek népszerűsíteni akciójukkal.

Borut Pahor szlovén köztársasági elnök arra emlékeztetett, hogy magyar kollégájával rendszeresek a hivatalos találkozóik, a két ország és a két nép egymáshoz fűződő viszonya baráti. Éppen ezért merült fel annak igénye, hogy ezzel a nem mindennapi találkozóval, közös kerékpártúrával is kifejezzék és erősítsék a barátságot.

A két köztársasági elnököt Szalafőn V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője fogadta, aki egy-egy hungarikumokat tartalmazó díszdobozt ajándékozott az elnököknek.

Áder János köztársasági elnök, mellette Borut Pahor szlovén államfő gyerekekkel beszélget a Vas megyei Orfalun 2016. október 5-én

Felsőszölnökön 


    

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó