Orbán: mi sem most jöttünk le a falvédőről
A terroristák elszánt emberek, és nekünk legalább olyan elszántnak kell lennünk.
2016. október 6. 08:58

Erről beszélt Orbán Viktor a Puskás stadion metrómegállónál, ahol az éjjel terrorelhárítási gyakorlatot tartottak. A TEK egységei mellett lengyel, szlovák és cseh kommandósok is ott voltak, és egy gépfegyveres terrortámadást szimuláltak.

A szimulált támadásban a terroristák egyszerűen besétáltak a Stadion autóbusz állomáson a váróba, fegyvert rántottak, és másodpercek alatt szinte mindenkivel végeztek. A támadók a kiérkező járőrre is rálőttek, majd a metróállomás irányába mentek, folyamatosan tüzelve mindenkire, aki az útjukba került. A riasztás után rövid időn belül a helyszínre érkezetek a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységei, cseh lengyel és szlovák kollégáikkal együtt.

A szimulált terrorelhárítási akció a metróalagútban folytatódott. Az egyik támadó túszul ejtett egy ott dolgozó munkást, a TEK egységei azonban ártalmatlanították a fegyverest. A következő helyszín a metróperon volt: a megállóban több, súlyos sérültet hagytak maguk után a támadók, akik a metrókocsiba húzódtak vissza, fedezékül használva a járművek utasait. A TEK egységei lerohanták a metrókocsikat. Hogy pontosan hogyan foglalták el a járműveket, azt nem mutathatjuk meg, mert azzal kiadnánk a terrorelhárítók taktikáját. A terroristák ártalmatlanításával egy időben az egészségügyisek hozzáláttak a sérültek ellátásához.

Bár a terroristák már nem jelentettek veszélyt a civilekre, egy elhagyott gyanús csomag még aggodalomra adott okot, a robbanószer-kereső kutya jelezte is, hogy valószínűleg pokolgép lehet a hátizsákban. A TEK szakemberei nem kockáztattak: egy robotot irányítottak a csomaghoz, és egy nagynyomású vízlökettel semmisítették meg a táskában lévő robbanószerkezetet.

A terrorelhárítási gyakorlatot Orbán Viktor miniszterelnök, a belügyi, a honvédelmi miniszter, valamint Budapest főpolgármestere is megtekintette. A miniszterelnök azt mondta, nem egyszerű végignézni egy ilyen gyakorlatot, hiszen régen a mozifilmekben láttuk ezeket a jeleneteket, most pedig az esti híradásokban. Hozzátette: ha nem vagyunk legalább olyan jók, mint az elkövetők, akkor nem is tudjuk megakadályozni és megtorolni a velünk szemben elkövetett cselekményeket.

Mi sem most jöttünk le a falvédőről, pontosan tudjuk, hogy most nem bürokratákkal beszélgetek itt. A helyzet az úgy fest, hogy velünk szemben a legelszántabb emberek, legelszántabb fickók szoktak föllépni, velük vagyunk szembe, és nekünk legalább olyan elszántnak kell lenni. Ezek kemény emberek. Nekünk legalább olyan keménynek kell lenni, mint amilyenek ők – fogalmazott a miniszterelnök.

A kabinet azt a célt tűzte ki, ha egy magyar fiatal arra adja a fejét, hogy terrorelhárítás nehéz munkáját végezze, akkor felszerelésében, a biztonságában, az ellátásában, és a megbecsültségében nem lehet különbség egy egyesült államokbeli, egy német vagy egy osztrák terrorelhárítóhoz képest.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó