Már robbanthatott a tettes
Négy korábbi pokolgépre is kísértetiesen hasonlít a Teréz körúton használt csőbomba szerkezete. A szakember reméli, nem készül sorozatra a tettes. Az alvilág is üldözi a robbantót.
2016. október 8. 08:42

A rendszerváltozástól napjainkig legalább száz, robbantással elkövetett bűncselekmény történt hazánkban, ezek többsége ma is megoldatlan, a tettes vagy tettesek ismeretlenek. A merényletek helyszínelése során rögzített nyomokból minden esetben rekonstruálták a felhasznált robbanóeszközt, így a két héttel ezelőtti Teréz körúti csőbombát is. Ez utóbbi szerkezetének összevetése az elmúlt huszonhét évben használt eszközökkel még folyamatban van.

A Magyar Idők értesülése szerint csőbombát aránylag keveset használtak a vizsgált időszakban, így arra gyorsan rájöttek a szakemberek, hogy a Teréz körúti szerkezet legalább négy korábbi robbantásnál használt bomba szerkezetéhez hasonlít. Sőt, néhány apróságtól eltekintve azonosnak mondható. Így az 1989-ben a budapesti 2-es metró egyik szerelvényének utolsó vagonjában üzemzárás előtt felrobbantott csőbomba, valamint az 1996-os, háromszoros kukarobbantáshoz használt, poroltóba épített csőbombák hasonlítottak nagyban a Teréz körúti bomba szerkezetéhez.

Tűzszerészek szerint minden házilag előállított, rombolásra készített pokolgép magán hordozza készítője kézjegyét. A szerkezet alapján megállapítható akár az is, hogy ki készítette. A metróban használt csőbomba esetében unatkozó egyetemistákra gyanakodtak, köztük volt egy később ismertséget szerzett diák is, ám nem volt jogilag értékelő bizonyíték a csoport tagjaira. A poroltóba épített szerkezetet háromszor használta a ma is ismeretlen elkövető Budapesten, a Klauzál téren, a Dohány utcai zsinagóga közelében és a Rákóczi úton egy-egy szemetest robbantott fel. Mind a négy csőbomba lőport tartalmazott, ami nem volt lefojtva, és mindegyiket elektromosan indították, egy-egy japán műanyag digitális kvarcórát használva időzítőnek. (Az 1998-as pártirodák elleni sorozattámadáskor egyszerűbb csőbombákat használtak az ismeretlenek – a szerk.)

Tamási Gábor robbantási szakértő a fenti négy robbantásnál is helyszínelt, csakúgy mint egy sor másiknál, és most a Teréz körúti robbantás kapcsán azonnal a poroltós sorozat ugrott be neki. – Remélem, hogy a Teréz körúti tettes nem sorozatot tervez – mondta lapunknak az egykori rendőrtiszt. Szavai szerint az elkövető pontosan tudta, hogy mit miért csinál, gyakorlott, mondhatni képzett tettes, ezért nem használt mobiltelefont a bomba indításához, mert ebben az esetben fennáll a veszély, hogy valaki téves hívást kezdeményez az adott készülékre, idő előtt felrobbantva a pokolgépet.

A robbantó utáni hajszában az állandó zaklatás már-már lehetetlenné teszi a folyamatos bevételtermelést az alvilágban, így a bűnözők érdeke is, hogy mielőbb elfogják a merénylőt. Értesüléseink szerint a bűnözői körök minden követ megmozgatnak a ma még ismeretlen férfi kézre kerítéséért, azaz már az alvilág is a tettest keresi.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó