Rubovszky: megnőtt a hivatal iránti bizalom!
Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2015. évi tevékenységéről szóló beszámoló.
2016. október 9. 15:23

A Kereszténydemokrata Néppárt képviselője, az Igazságügyi bizottság elnöke  térdet s fejet hajtott. Nem titkolta: a beszámoló a törvényi rendelkezéseknek megfelelően mutatja be az alapvető jogok biztosának alapjogvédelmi tevékenységét, a gyermekek jogainak, a jövő nemzedékek érdekeinek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak, valamint a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok – különös tekintettel a fogyatékossággal élő személyek – jogainak védelme érdekében kifejtett tevékenységét.

Dr. RUBOVSZKY GYÖRGY, (KDNP): - Tisztelt Országgyűlés! Szeretném arról tájékoztatni a Tisztelt Házat, hogy a 2015. évről szóló beszámolót 2016 kora tavaszán a biztos úr előterjesztette, a beszámoló tartalmazta mind a két helyettes beszámolóját is. A bizottság meghallgatta a beszámolót, kérdéseket tettek fel a jelen lévő képviselőtársaim, és csodák csodájára olyan határozat született, hogy a jelen lévő 11 országgyűlési képviselőből 10 elfogadta a beszámolót, és indítványozta az  erről szóló országgyűlési határozat előterjesztését. Kizárólag egyetlen jelen lévő képviselő volt, aki a szavazás során tartózkodott.

- A beszámolók fölötti vita meglehetősen hosszú időt  vett igénybe. Pontosan húsz oldal lett a jegyzőkönyve. Ilyen körülmények között született az országgyűlési határozati javaslat, amelyet előterjesztettünk,  és amelyet változatlan tartalommal tartok fenn.

- Egyetlenegy kérdés van a jelentésben, amire szeretnék kitérni, mégpedig megítélésem szerint határozottan pozitív töltettel. Az ombudsman úr meghallgatása során azt mondta, hogy felemelkedett a panaszok száma körülbelül 8 ezerre. Ezt a kérdést lehet úgy is értelmezni,  hogy van 8 ezer panaszkodó az alapvető jogok tekintetében, de úgy is fel lehet fogni, és én inkább ezen a párton vagyok, hogy megnőtt a hivatal iránti bizalom.  Én ehhez a munkához szeretnék jó egészséget és sok türelmet kívánni a hivatalnak is, az ombudsmannak és a helyetteseinek is!

- Álláspontunk változatlan: a kereszténydemokrata frakció a jelentést elfogadja, az országgyűlési határozatot meg fogja szavazni, és erre kérjük a Tisztelt Házat is!

Bartha Szabó József
MTI Hírfelhasználó