Újrapozicionálják a MOB-ot
Az állami sportirányítás határoz majd a forrásokról.
2016. október 11. 13:27

Az elmúlt hét elején az alábbi szövegű, médiaeseményre szóló meghívót adta közzé a távirati iroda: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sportágazatot érintő bejelentést tesz. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székhelyén megtartott sajtótájékoztatón ez akkor elmaradt, de a miniszter a protokollárissá szelídült légkörben is utalt a várható változásokra.

Eszerint a MOB visszaalakul sportszakmai testületté, de a törvényjavaslat ezúttal olyan pontosan fogalmaz, hogy érdemes szó szerint idézni: „Magyarország Kormánya értékelte a sportot mint stratégiai ágazatot támogató intézkedéseinek gyakorlati hatásait, az elmúlt olimpiai ciklus során a kormányzat által biztosított finanszírozási programok sportszakmai megvalósulásának folyamatait, valamint a sportigazgatási szervezeti átalakítás hatásait. A felülvizsgálat eredményeként az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztás újraszabályozása szükséges.

Az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztással az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv. Az átalakítás megteremti az úgynevezett egycsatornás finanszírozási rendszer alapjait, ami átláthatóvá teszi, ezáltal szakmailag teljes körűen összehangolja az állami sportcélú támogatások nyújtását. Az állam közvetlenül nyújt állami támogatást a szövetségi szintnek, így a felhasználás is rugalmasabbá válik.

A MOB szakmai munkája a módosítást követően – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncep­ciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.”

A fentiekben kimondva-kimondatlanul benne foglaltatik – a nyolc riói arany dacára – a 2012–2016 közötti olimpiászt illető kritika. Ennek éppen úgy tápot adhatott a tulajdonképpen a magyar úszósporttal és sportirányítással szemben felkészülő Hosszú Katinka három olimpiai bajnoki címe, mint több kiemelt sportág – birkózás, cselgáncs, öttusa – általános fejreállása.

A változtatás okainak és következményeinek pontos és fogyasztható kommunikálása döntő fontosságú, hiszen a NOB kongresszusa jövő szeptemberben határoz a 2024-es nyári játékok rendezési jogáról, és az egyik pályázó, mint az közismert, Budapest.

Burkoltan bár, de bírálják a Borkai Zsolt vezette szervezetet

magyaridok.hu
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból
    Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.
MTI Hírfelhasználó