Az alapellátás megújítása a cél
Az egészségügyi alapellátás megújítása a cél, és az alapellátás-fejlesztési modellprogram kapcsán már vannak olyan eredmények, kezdeményezések, amelyeket érdemes felkarolni – erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán Budapesten.
2016. október 12. 16:42

Ónodi-Szűcs Zoltán a program szakmai konzultációján azt mondta, az egészségpolitika nem önmagáért van, az egészségügyi kormányzat az alapellátás megújítása nélkül „esélytelen lesz azokban a csatákban, amelyeket a következő 15-20 évben meg kell vívni”.

Az államtitkár úgy fogalmazott, jó lenne, ha az új rendszer kialakításánál nem a kormánydominancia lenne erősebb, hanem egy szakmai álláspontot tudna a kormányzat felvállalni.

Jelezte: bízik abban, hogy ha a programban lesz előrelépés, akkor többet tudnak tenni a betegekért, az állampolgárokért.

Sokkal többre lehet képes az alapellátás

Papp Magor, az alapellátás-fejlesztési modellprogram vezetője előadásában azt mondta, az alapellátás, ha új kereteket kap, sokkal többre lesz képes. A megújítandó, a háziorvosok által vezetett úgynevezett törzskartonrendszer és az ahhoz kapcsolódó teammunka célja, hogy olyan prevenció valósuljon meg, amelynek köszönhetően nő a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma.

Jelezte, ma is létezik egyfajta törzskarton, azonban szabályozatlan annak adattartalma, a frissítések sok esetben mechanikusan történnek, és nem szolgálja a lakosság egészségben tartását, nem ad érdemi információt a beteg gondozási státusáról. Ezen kívánnak változtatni a most is modellprogramként futó projekt országossá terjesztésével – erősítette meg a szakember.

Papp Magor kiemelte, a törzskarton frissítése ápolói kompetencia lesz, de eredményét az orvos hagyja jóvá, és dönt a páciens további ellátásáról. A teljes praxisra vonatkozó törzskartonfrissítést három év alatt szükséges elvégezni.

Kifejtette: a törzskarton tartalma még szakmai egyeztetés alatt van, de például a családi halmozódást mutató betegségek felmérése, a védőoltások egységes rögzítése, az életmóddal összefüggő rizikóállapotok (dohányzás, mozgás, táplálkozás, alkoholfogyasztás) feltérképezése, a rejtett betegségek kiszűrése, gondozása mindenképpen része lesz az adatfelvételnek.

Az adatszolgáltatás és a szűrések fontossága

A szakember kiemelte az egyéni öngondoskodás szerepét, hiszen az orvos nem tud a páciens helyett egészségesen, egészségtudatosan élni. Szabó János szabolcsi háziorvos, a svájci projektben közreműködő praxisközösség koordinátora beszámolt arról, tapasztalatai szerint még a halmozottan hátrányos térségekben élők is érdeklődnek saját egészségi állapotuk felől, noha hiányosak az egészségügyi alapismereteik.

Hozzátette, fontos, hogy a lakossággal megértessék az adatszolgáltatás és a szűrések fontosságát, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy az állapotfelmérés után rendszeresen visszatértek a páciensek átbeszélni a további teendőket. Papp Magor jelezte, a törzskartonfrissítés adattartalmát és struktúráját a szakmai egyeztetések lezárása után véglegesítik.

Hétmilliárd forint értékben írnak ki pályázatokat

Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjprogram, valamint egy új pszichiátriai épület megépítését szolgáló pályázat kiírását jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, az ápolói ösztöndíjprogramra 4,4 milliárd, az új pszichiátriai épület megvalósítására 2,7 milliárd forint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrása.

Az államtitkár az ösztöndíjprogramról szólva kiemelte, a pályázat meghirdetése egyfajta válasz arra, hogyan kíván a kormány reagálni a szakdolgozói hiányra.

Jelezte, Magyarországon kevesebb szakdolgozó képzése indul el és többen morzsolódnak le az OECD-átlagnál.

Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) elnöke az ápolónak tanulók ösztöndíjprogramjáról elmondta, a program az egész országra kiterjed, szemben az eddigiekkel, amikor a közép-magyarországi régió nem kapott pályázati lehetőséget.

A program kifutási ideje 55 hónap, a 4,4 milliárd forint fedezi az ápolói ösztöndíjprogramot, a mentorok képzését és módszertani anyagok készítését. A mentorok feladata a már ösztöndíjat elnyert tanulók segítése, hogy megtalálják a megfelelő munkahelyet, munkakört. Az ösztöndíjat harmincféle szakképesítésben – például ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, szövettani szakasszisztens – lehet elnyerni. Azok pályázhatnak, akik már valamilyen szakképzést tanulnak, vagy az elkövetkező években érettségiznek és utána választják a felsorolt szakmák valamelyikét – közölte Páva Hanna.

Az ENKK elnöke hozzátette, szerződést a tanulóval kötnek, akinek vállalnia kell, hogy a tanulmányai befejezése után Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásban dolgozik majd legalább annyi ideig, ameddig az ösztöndíjat folyósították számára.

Páva Hanna kitért arra, hogy körülbelül 3200 ember számára tudnak ösztöndíjat folyósítani, annak összege több tízezer forint lesz, és a pályázatokat többször is kiírják majd. Az ösztöndíj nagysága függ a tanulmányi eredménytől, bizonyos átlag alatt meg is szüntethető a folyósítás. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hol milyen ápolói igényre van szükség, az ENKK munkaerő-felméréseket végez majd megyei bontásban – ismertette Páva Hanna.

Komoly biztonsági feltételek

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház – Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a másik meghirdetett programról szólva kifejtette, hogy egy olyan új épületet terveznek építeni, amely megfelel egy emelt biztonsági pszichiátriai osztálynak.

A főigazgató kiemelte, az új épületben – amely a Nyírő-kórház területén kap majd helyet – fokozott biztonsági körülmények között tudják ellátni az agresszív pszichiátriai betegeket. Az épületben egyszemélyes kórtermek lesznek nagyobb területen, nagyobb létszámú szakképzett személyzettel. Az épületnek komoly biztonsági feltételeknek kell megfelelnie – tette hozzá a főigazgató.

Németh Attila kitért arra, Magyarországon nincs olyan intézmény vagy osztály, ahol a különösen agresszív pszichiátria betegeket elkülönítve lehetne ápolni, míg Európában több ilyen intézmény is működik. A szakember hozzátette: a nagyon agresszív, életellenes cselekményeket elkövetők 2-2,5 százaléka skizofrén, akik téveszméjük hatására bántalmazták a környezetükben élőket, ugyanakkor a skizofrénia előfordulása 0,8 százalék. A töredék betegszámnak azonban megfelelő ellátást kell nyújtani, az új épületben 32 beteg számára lesz hely, ami egyelőre elegendő.

Az új épület mind az oda kerülő betegek, mind a környezet biztonságát szolgálja majd – jelezte a szakember, hozzátéve, egy ilyen épület létrehozása a korszerű pszichiátriai ellátás lehetőségét teremti meg. A pályázat szerint az épületnek 27 hónap alatt kell elkészülnie.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat
  Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért - fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap online kiadásában pénteken.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Az István, a király iskolába megy
  A trianoni tragédia centenáriumán pedig az István, a király iskolába megy. Meghódítja a jövőt is a kisiskolás gyermekek révén. A határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében a Kárpát-medence különböző tájairól érkező, csillogó szemű, átszellemült arcú fiúk és lányok fogják énekelni, táncos koreográfiával előadni dicső múltunk egyik legkiemelkedőbb eseményét, elősegítve ezzel egy szép jövőbe vetetett hitet.
MTI Hírfelhasználó