Még mindig óriási üzlet az emberkereskedelem
Hamis okirattal érkező bűnbandákba verődött migránsok, becsődölt kiutasítás, rendőröket akadályozó civilek: megdöbbentő képet festett a németországi állapotokról a rendőrszakszervezet elnöke.
2016. október 12. 22:46

Rainer Wendt szerint biztonságpolitikai szempontból egyértelműen rossz döntés volt, hogy tavaly százezrek érkezhettek kontrollálatlanul Németországba. A szakértők szerint még mindig hatalmas üzletág az emberkereskedelem, amellyel a bűnözők nem csak kiszolgáltatott embereket használnak fel saját érdekükben, de a dzsihadisták utánpótlását is ellátják.

Hétfőn egy berlini repülőtéren akart merényletet elkövetni az a szír férfi, akit Lipcsében fogtak el. A 22 éves iszlamista tavaly érkezett Németországba, ahol menedékkérelmet adott be, néhány napja pedig bombát találtak a rendőrök a lakásán. A terrorista kicsúszott a hatóságok kezei közül, végül három szír migráns kapta el és adta át a rendvédelmiseknek.

Kedden Berlinben a magyar közmédiának Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta: felelőtlenség volt engedni a menedékkérők tömeges, ellenőrizetlen beáramlását Németországba.

Rengetegen tűnnek el a hatóság szeme elől

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Szemtől szembe című műsorában aláhúzta: nem tudni, hogy tavaly pontosan hányan jöttek be Európába. Bár Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint 980 ezer főről van szó, ám Nógrádi szerint rendkívül fontos szempont, hogy emellett 300 ezer ember eltűnt.

A migránsok a szakértő véleménye szerint „a remény minimumát sem váltották be”, ugyanis a hivatalos német adatok szerint csupán félszázan vállaltak  állást a több mint egymillióból.

Most először azonban már ki merik mondani az európaiak, hogy a bűnözést döntően migránsok követik el – fogalmazott Nógrádi György.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője arról beszélt, hogy jelenleg arról zajlik vita: az iszlamisták radikalizálódnak, vagy a bűnözők iszlamizálódnak-e.

„Azok az emberek, akik Európában élnek, olyan háttérrel rendelkeznek, amiben rengeteg sérelem felhalmozódhatott. Ha valaki fegyvert fog vagy az ideológia szolgálatába szegődik, az ahhoz szükséges tudás megszerzése két héten belül megtörténhet” – fogalmazott a szakértő.

A másik kérdés, hogy mi az adott ideológiában az a fenyegető elem, amelyet adott esetben mind a muszlimok, mind a közönséges bűnözők radikalizálásához fel lehet használni – fűzte hozzá.

Hatalmas profit az emberkereskedelemben

Speidl Bianka felhívta a figyelmet, hogy a fegyver- és drogkereskedelem mellett a harmadik nagy üzletág ma az emberkereskedelem, amely nagy profitit hoz azoknak a szereveződéseknek, akik a kiszolgáltatott embereket saját céljaira felhasználják, illetve és dzsihadisták utánpótlását látják el harcedzett vagy katonai szolgáltat alapossággal teljesített férfiak személyében.

Egyre több no-go zóna

Nógrádi György a műsorban elmondta: Svédországban tudomása szerint tavasszal 32-33 no-go zóna volt, svéd illetékesektől azonban úgy tudja, ma már 55 található az országban.

Speidl Bianka szerint a no-go zónákból az ott élő őslakosság hamarosan kiköltözik, mivel a muszlimok saját szabályokat visznek be. Szerinte tévhit ugyan, hogy a no-go zónákba nem lehet egyáltalán bemenni, ugyanakkor úgy véli, érdemes gyorsan eljönni, élni ott nem lehet. Az ilyen területeken ugyanis az európai kultúra kiszorul. „Megdöbbentő az erőszakosság és eltökéltség, amivel saját társadalmuk kulturális berögzöttségeit fenntartják” – fogalmazott.

A német rendőrszakszervezet elnöke azt is monda, emberi jogi szervezetek akadályozták meg a kiutasításokat. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György fontosnak tartotta kiemelni, hogy azok közül, akiket ki akarnak utasítani, 50 százalékuk másnapra eltűnik. A szakértő becstelennek tartja e szervezetek hozzáállását, mivel szerinte a saját országuk hosszú távú stratégiai lehetőségeit teszik tönkre.

„Az integráció megbukott, a multikulti nem működik, mára pedig párhuzamos társadalmak alakultak ki, ami életveszélyes” – fogalmazott.

Speidl Bianka szerint nem az a gond, hogy ezeket az embereket nem lehet kiutasítani, hanem az, hogy ezek ellen a sokszor bizonytalan finanszírozású szervezetek ellen nem lehet fellépni. Ez a magatartás szerinte egyenlő a hazaárulással – szögezte le Speidl Bianka.

hirado.hu - M1
  • Felpörgött a baloldali álhírgyár
    z ellenzék az oltásellenességből akar politikai hasznot húzni, emiatt indított petíciót például a kínai készítmények ellen – közölte a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Kettőzött erővel küzdenek a székely petíció végső sikeréért
    – Nincs más választásunk, sikerre kell vinni a székely petíciót azok után, hogy az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kezdeményezést – erről beszélt lapunknak Pesty László kampányfőnök. Ennek érdekében a kampányhajrában három országba is ellátogatnak, hogy ne csak szükséges hetedik országban, hanem még több államban elérjék a jogszabályban előírt aláírásszámot. Nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre.
  • Egész Európa Kínában áll sorban a vakcináért
    „Mostanra valószínűleg egész Európa Kínában áll sorban, ismét” – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
MTI Hírfelhasználó