Nógrádi: eddig mindenki mellényúlt
A jelenlegi helyzetben lehetetlen megmondani, hogy néhány éven belül megmarad-e Szíria, Líbia, Irak vagy Ukrajna. Ezek életveszélyes kérdések és nincs válasz.
2016. október 14. 09:26

Ezek életveszélyes kérdések és nincs válasz - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Az orosz-amerikai kapcsolatok mélypontra kerületek. Holnap lesz egy találkozó Szíriával kapcsolatban, és azt látni kell – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, hogy ott egyetlen megoldás van, hogy az oroszok és az amerikaiak megállapodnak. De eddig mindenki mellényúlt.

Az amerikaiak azt mondták, hogy háromlépcsős megoldás van az Iszlám Állammal szemben. Az egyik a kurdokhoz kötődik, de ők nem tudnak a kurd területekről kilépni, illetve a törökök is bombázzák őket. A második lépcső az iraki hadsereg lenne, de ez a sereg valójában nagyon kevés dologra jó – mondta Nógrádi György. A harmadik lépcsőnek mondják a szíriai demokratákat, akikről mindig kiderül, hogy papíron léteznek. Akiket az USA felszerelt, azoknak egy jelentős része átáll az IÁ oldalára.

A megoldás egy orosz-amerikai alku lehet

Az oroszok belebonyolódtak a szír helyzetbe, de az esetek egy jelentős részében nem túl sikeresen – emelte ki a biztonságpolitikai szakértő. Európától semmit sem várnak a Közel-Keleten csak azt, hogy adjon pénzt és menjen el. A megoldás egy orosz-amerikai alku lehet. De közben van egy török cél, és sok minden múlik azon, hogy Erdogant mennyire tudja Putyin kézben tartani. Van egy szaúdi cél is, de ők annyira legyengültek, hogy az ország a széthullás szélélre került. Szaúd-Arábiában az arab tavasz nem ment végbe.

A holnapi találkozón egy hidegháborús légkörben sor kerül egy meleg kézfogásra, ahol hárman vesznek részt, az ENSZ részéről a szíriai különmegbízott, és az orosz valamint az amerikai külügyminiszter. Ők több ponton szemben állnak egymással, de van két közös érdek Moszkva és Washington között, az egyik, hogy a harmadik világháborút el kell kerülni, és a terror elleni küzdelemben az ellentétek dacára vannak közös pontok – magyarázta Nógrádi György.

Oroszország katonailag globális játékos kíván lenni

A kubai helyzet kapcsán visszajön a múlt, hiszen annak idején úgy vonták ki a szovjetek a rakétáikat Kubából, hogy az amerikaik kivonták Törökországból – emlékeztetett a biztonságpolitikai szakértő. Most pontosan ez a dilemma, hogy az amerikaiak milyen bázist csinálnak Törökországban, illetve az oroszok folytatják-e az elektronikus lehallgatóközpont működtetését és vigyenek-e oda rakétákat. Az oroszok vissza akarják szerezni a volt szovjet bázisokat, és újakat akarnak Latin-Amerikában, emiatt ütköznek az USA-val, Délkelet-Ázsiában ütköznek a kínaiakkal és Afrikában is probléma mindez. Oroszország egy lecsökkent gazdasági potenciál mellett katonailag globális játékos kíván lenni, és abszolút ütközik érdekekkel.

Holnap ugyan lesz egy találkozó, de stratégiai áttörés január 20-ig, az új amerikai elnök beiiktatásáig kicsi eséllyel várható – mondta Nógrádi György.

A jelenlegi helyzetben lehetetlen megmondani, hogy néhány éven belül megmarad-e Szíria, Líbia, Irak vagy Ukrajna. Ezek életveszélyes kérdések. Nincsen rá válasz. Ha Szíria nem marad meg, akkor logikailag három részre szakad. Egy kicsi siíta Szíriára, egy nagyobb szunnitára és egy kurd részre, de ez a kurd rész elfogadhatatlan a törököknek, mert veszélyezteti a Törökországban élő kurdokkal a kapcsolatot, az ország mai területi létét.

Asszad abban bízik, hogy cserébe, amiért átadta a bázist az oroszoknak, ezért reméli, hogy az oroszok meggyőzik Erdogánt, hogy engedjen a szíriai kérdésben. Ettől kezdve az orosz álláspont egyszerűbb és ezt kell majd védeni az USA-val szemben. Asszad át akarja menteni magát, de az a nagy kérdés, hogy ez egy egységes Szíria lesz-e vagy egy részekre szakadt Szíriában lesz-e vezető – mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

M1
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó