Kezdődik a vita az alaptörvény-módosításról
Hétfőn tíz órás vitát kezd az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosításáról, amelyen várhatóan a kormányfő is felszólal.
2016. október 17. 08:36

9 órakor kezdődik hétfőn az Országgyűlés eheti egyetlen ülésnapja. A napirend előtti felszólalásokat az interpellációs blokk, illetve a képviselői kérdések órája követi, majd a Ház megkezdi az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt hétfőn beterjesztett, az idegen népesség Magyarországra telepítését tiltó, hetedik alaptörvény-módosítás 10 órás vitáját. Várhatóan a vitán előterjesztőként a kormányfő is felszólal.

Az Országgyűlésben egyébként ez a hét a bizottsági munkáé, holnap 11, szerdán pedig összesen 5 parlamenti bizottság vagy albizottság ülésezik. A Gazdasági bizottság kedden egyebek mellett az atomenergia 2014. évi magyarországi alkalmazásának biztonságáról szóló jelentést, az Igazságügyi-, a Kulturális-, a Külügyi, a Vállalkozásfejlesztési és az Európai Ügyek bizottsága a tavalyi költségvetés végrehajtását, a Fenntartható fejlődés bizottsága pedig a hulladékgazdálkodási rendszer módosítását vitatja meg.

A Mezőgazdasági bizottság szőlő- bor- és pálinka albizottsága a szeszes italok adóügyeiről Tállai András államtitkárt hallgatja meg, ám foglalkoznak a pálinka név használatával, továbbá a borexport és -import idei alakulásával is. A Mezőgazdasági bizottság Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert hallgatja meg az elmúlt éves tevékenységéről, majd a testület ellenőrző albizottsága előtt szintén a tárcavezető számol be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szervezeti átalakításáról, ezt követően pedig Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert hallgatják meg az idei agrártámogatások kifizetéséről. Szerdán a Honvédelmi és rendészeti bizottság törvénytervezeteket készít elő a szavazásra, a Nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésen tájékozódik az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről, a Népjóléti bizottság a bölcsődei fejlesztésekről hallgatja meg a területért felelős miniszteri biztost, de ülésezik a Nemzetiségek bizottsága és ennek egyik albizottsága is.

InfoRádió
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
MTI Hírfelhasználó