Visszakapja régi eleganciáját a Múzeumkert
Érdekes titkokat rejthet a Nemzeti Múzeum angolkertje. A tudományos módszerekkel soha nem kutatott területen a reformkortól kezdve a szocialista kertgondozáson át a háborúkig számos korszak, esemény nyomot hagyott. A kert faállományának a felmérése megkezdődött, a megújult történeti parkot 2017 végén vehetik birtokba a látogatók.
2016. október 18. 08:53

Évtizedek óta várat magára, és mára halaszthatatlanná vált a Nemzeti Múzeum kertjének a felújítása – hangzott el többek között azon a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amit az ország első számú közgyűjteményét körülölelő terület kertészeti megújítása kapcsán tartottak. Megtudtuk, hogy a Múzeum utcai kertrész az épület 1996–2006 között zajló felújítása alatt felvonulási területté vált, de a beruházást követően a park rendbetétele elmaradt.

Sőt a közelmúltig sokan gépkocsiparkolónak használták a park murvával felszórt területeit. A kormány elképzelése szerint a „Pál utcai fiúk” kertjét kell megidézni, amelyhez a történeti angolkert helyreállítása nélkülözhetetlen.

A patinás hangulat, összkép mellett a területnek a XXI. századi igényeknek is meg kell felelnie: a legmagasabb technikai színvonalon kell kiszolgálni a kertben tartott rendezvényeket. A tervekben szerepel a park teljes wifilefedettsége, ugyanakkor későbbre nem halasztható kötelezettség a területen áthaladó közművek korszerűsítése, cseréje is. Ennek kapcsán a sajtótájékoztatót követő beszélgetésen elhangzott: számos érdekes leletet rejthet a felszín alatt a terület. A Pollack Mihály tér és a Bródy Sándor utca találkozásánál lévő sarokban egy korábbi épület alapfalait sejtik. A terület megkutatását az is indokolja, hogy míg 1956-ban „csak” belövéseket kapott a terület, addig 1944–45 telén konkrét harcálláspontok voltak az angolkertben, ahol öldöklő fegyveres harc is folyt.

Valószínűleg hasonló leletekre lehet számítani, mint a Széll Kálmán téren. A feljegyzések szerint sok katonát hantoltak itt el, de dokumentáltan csak az elesett szovjet harcosokat exhumálták később és temették újra máshol. A kert jelenlegi állapota kapcsán az is elhangzott, hogy az 50-es évek végéig még a régi elvek szerint, a múzeum alkalmazásában álló régi szakemberek gondozták.

Később az uniformizált, szocialista nagyvállalati szempontok alapján tartotta rendben a Főkert a parkot, az esztétikára, a kert egyediségére nem sok figyelmet fordítva. A 70-es évek felújítása idején tűntek el a stílusos kerti bútorok, váltották fel a helyüket az igénytelen tömegtermékek. Ezek pótlása, rekonstrukciója is fontos az össz­hatás elérése érdekében. A tájékoztatón elhangzott még, hogy a Múzeumkert formája egyelőre nem eldöntött, a végső koncepció sokoldalú egyeztetés eredményeként jön majd létre, kialakításához a közelmúltban lezajlott ötletpályázat díjazott és megvásárolt terveit használja majd fel az intézmény.

A Magyar Időkk korábban megírta: megkezdődött a Nemzeti Múzeum kertjében lévő fák tomográfos vizsgálata. A kert teljes megújítása előtt a magyar fejlesztésű hangfrekvenciás készülékkel mintegy másfél száz fa törzsét vizsgálják meg. A Fakopp faüregkutatás célja, hogy az életveszélyes állapotban lévő, szélvihar esetén kidőléssel fenyegető, odvas, korhadt egyedeket kiszűrjék.

A kutatás első eredményeit október 21-én teszik közzé. A tomográfos vizsgálatot követő munkálatokkal elsősorban az idős, impozáns fákat szeretnék megvédeni, ha kell és lehetséges, meggyógyítani. A Múzeumkert rehabilitációja a tervek szerint 2017 végére készül el, a szakemberek célja a történeti angolkert helyreállítása.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
 • Donald Tusk szélnek eresztette a néppárti bölcseket
  Magáért beszélt Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár nyilatkozata, Donald Tusk valóban szélnek eresztette a néppárti bölcseket – erősítette meg lapunk kérésére Deutsch Tamás. A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a néppárti trió hiába is mondta, hogy jó úton haladnak a megbeszélések a Fidesszel. – Nem volt még példa arra, hogy az elnök inkább tehertételt jelent a pártcsaládnak, mintsem lendítőerőt – véleményezte Donald Tusk elmúlt időszakra jellemző magyarellenes kirohanásait.
 • Tisztifőorvos: kedvező tendencia látható az idősotthonokban
  Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó