A kormány minden javaslatot megfontol
A kormány minden javaslatot megfontol az alaptörvény módosításával összefüggésben, mert nemzeti ügyként tekint a kérdésre - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2016. október 18. 21:02

Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, aki nyilvánvalóvá tette, hogy a szocialisták nem támogatják az alaptörvény módosítását, és nem vesznek részt az azzal kapcsolatos folyamatban.

Orbán Viktor azt kérte tőle, hogy ha Magyarországon nem is, akkor legalább európai uniós színtéren "valamilyen formában nyilvánuljon meg" a támogatásuk - tette hozzá.

Ezen felül a miniszterelnök tájékoztatást adott a szocialista pártelnöknek az esedékes Európai Tanács-ülésen felmerülő kérdésekről, köztük a kvóták ügyéről - mondta Tuzson Bence.

Tájékoztatása szerint a kormányfő ezt követően Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyeztetett négyszemközt, aki újabb javaslatokat tett, egyebek mellett a letelepedési államkötvény megszüntetését kérte.

"Ez a sorban a sokadik javaslata a Jobbik elnökének" - jegyezte meg az államtitkár.

Azt mondta: a kormány minden eddigi, és ezt követően felvetődő javaslatot megvizsgál.

A kormányfő az LMP elnökével is tárgyalna - tette hozzá a kormányzati kommunikációs államtitkár.

Felidézte, hogy Orbán Viktor a pártvezetők közül elsőként - a múlt héten - Semjén Zsolt KDNP-elnökkel találkozott, aki támogatásáról biztosította a kormány törekvéseit.

Tuzson Bence kérdésre azt mondta, szeretnék, ha az eredetileg tervezett időpontban, november 8-án megtörténhetne az alaptörvény-módosítás.  

Vona: a Jobbik minden betelepítés tiltása esetén támogatja a módosítást

A Jobbik csak abban az esetben támogatja az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is.

Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője ezt kedden, azt követően tartott sajtótájékoztatóján mondta, hogy négyszemközti találkozót folytatott a kormányfővel a miniszterelnök dolgozószobájában.

A Jobbik vezetője sikertelennek minősítette az egyeztetést, mivel azon - mint fogalmazott - nem sikerült meggyőznie Orbán Viktort arról, hogy a "letelepedéskötvény-biznisz egy rossz konstrukció".

"Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal" - sorolta Vona Gábor, aki kijelentette, pártja csak akkor szavazza meg az alkotmánymódosítást november 8-án, ha az a letelepedési kötvényre is kiterjed és hatályon kívül helyezik az arról szóló jogszabályt.   

Az ellenzéki politikus életbevágóan fontosnak nevezte az alaptörvény-módosítást, de aláhúzta, ragaszkodnak hozzá, hogy az "ne egy félmegoldás legyen. A letelepedési kötvények tiltása nélkül ugyanis az alkotmánymódosítás minden előremutató passzusa ellenére "trükközés, szemfényvesztés és lényegében kiskapu biztosítása a terrorizmusnak" - fejtette ki.

Vona Gábor tájékoztatása alapján 30-40 perces négyszemközti találkozót folytattak a miniszterelnökkel, amelynek tartalmi érdemi része 15-20 percig tartott.

Emlékeztetett, két hete azért kezdeményezett egyeztetést a miniszterelnöknél, mivel értelmezési vita alakult ki közöttük arról, hogy a letelepedési kötvényekre is vonatkozik-e az alkotmánymódosítás tiltása. A találkozón egyértelművé vált, hogy a kormányfő szerint a kötvényeket árusítását nem tiltja az alaptörvény-változtatás - tette hozzá.

A jobbikos politikus kérdésre válaszolva azt mondta, úgy látta a miniszterelnöknek "komoly fejfájást" okozott a Jobbik álláspontja és abban maradtak, hogy "ő ezt átgondolja".
   

MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Stadionstopból kórházstop lett Budapesten
  A fővárosi önkormányzat baloldali többségű vezetése olyan háttéralkukat kötött, amelyekkel Demszky- és a Gyurcsány-korszak emberei tértek vissza Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint. Hangsúlyozta: egyelőre türelmesek a főpolgármesterként még tapasztalatlan Karácsony Gergellyel, ám elvárják, hogy a főváros lássa el a saját feladatait, s jövő év elejére kész Budapest-ví­ziót is várnak Karácsonytól és szövetségeseitől.
 • Bayer Zsolt: Húsz esztendőm hatalom…
  Ha tizenöt éves vagy, te vagy a legalkalmasabb világmegváltónak, de ha huszonkét éves, végzős joghallgató vagy és konzervatív, akkor nem vagy alkalmas ifjúságügyi helyettes államtitkárnak.
 • A Pikó-propaganda rendben van
  A magyar sajtót goebbelsi propagandával vádoló Haraszti Miklós becses figyelmébe ajánljuk, hogy itt hamarosan a Pikó-propaganda fog mutálódni, csak nem helyi, hanem fővárosi léptékben.
MTI Hírfelhasználó